Доступність посилання

ТОП новини

Білорусь має розбиратися з Росією щодо безпілотників у своєму небі – ОТУ «Сіверськ»


Очільники Росії та Білорусі, Володимир Путін (ліворуч) і Олександр Лукашенко під час зустрічі в російському Петербурзі, 29 січня 2024 року (фото ілюстративне)
Очільники Росії та Білорусі, Володимир Путін (ліворуч) і Олександр Лукашенко під час зустрічі в російському Петербурзі, 29 січня 2024 року (фото ілюстративне)

Білорусь має розбиратися щодо безпілотників у своєму повітряному просторі з Росією, бо саме російські ударні БПЛА літали маршрутом через Білорусь. Таку заяву в ефірі Радіо Свобода (проєкт «Свобода.Ранок») зробив речник оперативно-тактичного угрупування «Сіверськ» Вадим Мисник.

За його словами, такі маршрути безпілотників фіксувались «останнім часом».

«Вони там у себе можуть збивати щось у своєму повітрі, бо останні дні, тиждень тому, два тижні, фіксувалося неодноразово, коли саме російські ударні безпілотні літальні апарати такими маршрутами через Чернігівщину і далі на Білорусь заходили. Такі випадки були. Тому що і як у них там літає – вони мають між собою розбиратися з Росією», – розповів військовий.

За словами речника, наразі оперативна обстановка на кордоні з Білоруссю не змінилася. «Система оборони охоплює кордони України і з Білоруссю, і з Росією. Сили оборони готові до оборони і вже врахували досвід повномасштабного наступу».

«На ділянці кордону з Білоруссю, що стосується Чернігівщини, значних змін оперативна ситуація не зазнала. Ми уважно спостерігаємо за розвитком подій. Неодноразово чули заяви військово-політичного керівництва Білорусі про різні активізації своїх дій або перевірки бойової готовності і так далі. Але ми уважно слідкуємо не за словами, а за діями. Ми не робимо винятків, систему оборони ми будуємо єдину: як з боку РФ, так і з боку Білорусі. Вона створена, вона укріплена, ми враховуємо досвід попередніх подій», – заявив речник.

10 серпня Олександр Лукашенко заявив, що з України до Білорусі нібито «залетіло кілька безпілотників». Частину з них там ніби «знищили», а залишки «полетіли до Росії». Внаслідок цього, білоруська армія нібито «почала перекидати військову техніку» до українського кордону. А тимчасову повірену Ольгу Тимуш викликали до білоруського МЗС і висловили ноту протесту «у зв’язку з порушенням кордону Республіки Білорусь групою безпілотних літальних апаратів, запущених з території України».

Згодом моніторинговий телеграм-канал «Беларускій гаюн» назвав заяви білоруських силовиків «нісенітницею». Там стверджують, що «жодних пусків ракет із винищувача Су-30 і вертольота Мі-24 не було».

Форум

XS
SM
MD
LG