Доступність посилання

ТОП новини

«Росіяни по мені з автомата – шість куль у ногу». Він останнім вийшов із села перед окупацією


Микола Пугач, житель окупованого російськими військами села Калинівка Донецької області, Дніпро, серпень 2024 року
Микола Пугач, житель окупованого російськими військами села Калинівка Донецької області, Дніпро, серпень 2024 року

Останнім вийшов зі свого села перед його окупацією й отримав вогнепальне поранення від російських солдатів. 74-річний Микола Пугач дивом вцілів, вибираючись із розбомбленої Калинівки на Донеччині на більш безпечну територію. Після тривалого лікування й кількох операцій чоловік оговтується від пережитого в шелтері для маломобільних в Дніпрі.

Своєю історією він поділився із кореспонденткою Донбас Реалії (проєкт Радіо Свобода).

Сидячи на ліжку в шелтері, куди його привезли з лікарні тиждень тому, Микола Пугач показує свої нехитрі пожитки: стара жіноча сумочка з документами та один пакет з речами – там капці й білизна. Це – все, що встиг взяти з дому перед тим, як його полишити.

Все, що вдалося взяти чоловікові з собою з дому
Все, що вдалося взяти чоловікові з собою з дому

Мобільний телефон і філіжанку для чаю, каже, дали вже тут волонтери. Напис на чашці – «Життя вдалося» – сприймається як зла іронія, але чоловік намагається жартувати.

«Життя вдалося… Так-так. Ще пару років, може, поживу», – каже він.

Чашка з написом «Життя вдалося»
Чашка з написом «Життя вдалося»

Микола Пугач розповідає: він народився на Сумщині, але все своє свідоме життя прожив на Донбасі. Одразу після школи пішов працювати. У Бахмуті, зокрема, – на насосно-фільтрувальній станції.

Вийшовши на пенсію майже півтора десятиліття тому, купив будинок з десятьма сотками землі у селі Калинівці за п’ять кілометрів від Часового Яру, кілька років доглядав за хворою матір’ю, хазяйнував.

Село наше стерли з лиця землі. «Іскандери», керовані бомби, ракети «С-300»
Микола Пугач

«22 лютого 2022 року я якраз був у Бахмуті, але його почали обстрілювати, тому я поїхав у село. Звідти було чутно, як бомблять місто, але до нас не долітало. А потім, десь через пів року, взяли пів Бахмута… А потім – село наше стерли з лиця землі, зрівняли з асфальтом. «Іскандери», керовані бомби, ракети «С-300»… Де ще десь лишилися стіни від будинків – вони кидали з безпілотників», – розповідає він.

Життя під обстрілами

Під обстрілами чоловік прожив у селі ще майже пів року. Разом з односельцями ховалися в сусідському погребі.

Микола Пугач, житель окупованого російськими військами села Калинівка Донецької області, Дніпро, серпень 2024 року
Микола Пугач, житель окупованого російськими військами села Калинівка Донецької області, Дніпро, серпень 2024 року

«Сусід був хлопець хазяйновитий. Два дивани, зробив запаси провізії… До війни в Калинівці мешкало близько пів тисячі людей. Дехто виїхав, як ще почали бомбити Бахмут. Забирали родини, виїздили. Лишилося людей 30-40 таких, як я. Що ми чекали? Багатьом нікуди було їхати. Куди їхати, коли в тебе нікого немає й грошей немає? Приїдеш – запропонують спортзал на 500 людей, жменьку рису й склянку чаю. Тому й чекали люди», – розповідає він.

Микола Пугач
Микола Пугач

За словами Миколи Пугача, навіть під обстрілами в селі люди не голодували: волонтери доправляли крупи та консерви. Готували на вогнищі – газу не було.

«Коли люди повиїздили – вони брали документи й по сумці білизни, а більше – нічого. В кожному погребі лишалося і сало, і копчене м'ясо, і всілякі закрутки – і помідори, й огірки. Можна було жити п’ять років ще. Не було ні світла, ні газу, ні води. Але був резервуар з питною водою – ходили набирали. Готували на цеглинах, на вогні. Дров – повно… Все ж розбите. Люди скільки цінного пополишали, і телевізори, і дублянки – все погоріло», – згадує чоловік.

Вихід із села й поранення

Потім він залишився в селі сам – всі виїхали, каже Микола. Його хату розбили вщент. Два тижні жив у погребі, але й туди на початку літа – прилетіло. Тоді чоловік вирішив вибиратися з Калинівки. Потрапив під обстріл російських солдатів.

Вони з посадки як лупонуть по мені з автомата, прошили ногу від стегна. Шість куль
Микола Пугач

«Ракета – як лусне-е!... Посипалися й перекриття бетонні, і все. Мене сильно не травмувало. Якось вибрався, взяв документи, сумку – шкарпетки та труси, дві банки консервів і пляшечку води. Це було надвечір, але було ще світло. Думаю: піду пішки до Часового Яру, а до нього було кілометрів шість, година ходьби. Там лишалися люди, 600 з чимось людей.

Думаю: все одно ж вони будуть виїздити – то і я з ними. Ішов, а половину нашого села вже зайняли росіяни. Я дійшов до контори – а вони з посадки як лупонуть по мені з автомата, прошили ногу від стегна. Шість куль. Перебили кістку. А наші хлопці здалеку кричать: «Лягай». Я впав біля кущів», – розказує чоловік.

Микола Пугач тричі на день встає з ліжка
Микола Пугач тричі на день встає з ліжка

Врятували, розказує Микола, його українські солдати. Винесли на ношах до машини, дали знеболювальне й доправили до лікарні в Костянтинівці. За кілька днів його евакуювали до Дніпра, де в одній із лікарень йому зробили чотири операції. В медзакладі чоловік пробув два місяці – кістка зрослася.

Після виписки волонтери забрали його до шелтера для маломобільних і людей з інвалідністю, яким опікується громадська організація «Океан добра» та благодійний фонд «Схід SOS».

Микола ходить з ходунцями
Микола ходить з ходунцями

«Пробую ходити з ходунцями, але на цю ногу поки сильно ставати не можна. Заживає, набряк ще не зійшов. Тричі на день стараюся пройтися. Туди йду, а назад – уже голова паморочиться», – жаліється він.

«Я – бомж, виходить. Квартира й дім мої – розбиті. У мене нічого немає. Оце, що держава дала, – мінімальну пенсію, 4 тисячі, – ото й усе», – додає Микола.

У нас щодня гинуть сотні людей, ллється кров рікою, діти, старі – а росіяни ніби й не розуміють
Микола Пугач

Наприкінці 60-х, згадує, він три роки прослужив на флоті в Росії, але росіян, говорить, ненавидить.

«Я не думав, що вони… Я служив у Мурманську, на крейсері «Мурманськ», це флагманське судно... А тепер, оці всі скабєєви, міхєєви, кісельови – народ у них зазомбований. У нас щодня гинуть сотні людей, ллється кров рікою, діти, старі – а росіяни ніби й не розуміють. Як можна ставитися до них? Путін, цей «гебіст» просто не хоче, щоб Україна була самостійною державою. Ця тварюка навіть не може переносити українську мову», – говорить переселенець.

Що далі?

У Миколи є близькі родичі, зокрема два брати, але з ними, говорить він, зв'язок втрачений – телефон з контактами згорів ще в Калинівці. На повернення додому, на Донеччину, чоловік не сподівається.

Життя в шелтері
Життя в шелтері
Додому я вже, напевно, ніколи не повернуся
Микола Пугач

«Думаю, швидко все це не закінчиться, як би нам не допомагали Штати, Захід. А в Росії оборонні заводи працюють вдень і вночі, виробляють зброю… Різні цифри називають – і 30, і 40 років тільки розмінування знадобиться.

Додому я вже, напевно, ніколи не повернуся. Буду доживати свій вік, де прийдеться. Жити, щоб не померти з голоду», – з гіркотою каже Микола.

Життя в шелтері
Життя в шелтері

«Скучаю за Донбасом. Таки ж я там виріс, там друзі були. Найбільше згадується Бахмут, був містом-красенем, зеленим, студентським, для мене – так…», – додає він.

  • 18 липня 2024 року стало відомо, що російські військові окупували село Калинівка в Донецькій області.
  • Бахмут російська армія повністю знищила обстрілами, намагаючись вибити звідти українських бійців.

Ми працюємо по обидва боки лінії розмежування. Пишіть нам на пошту Donbas_Radio@rferl.org, у фейсбук, телеграм або вайбер за номером +380951519505. Якщо ви пишете з окупованих територій, ваше ім'я не буде розкрите.

  • Зображення 16x9

    Донбас.Реалії

    Донбас.Реалії – проєкт для Донбасу та про Донбас по обидва боки лінії розмежування. З 2014 року ми створюємо та добуваємо унікальний контент – ексклюзиви з окупованих міст і лінії фронту, відео й фото, мультимедійні репортажі, розслідування, радіо та телепрограми. 

    У соцмережах:

    – Facebook

    – Telegram

    – Instagram

    – Twitter

    – Телепроєкт Донбас Реалії на YouTube

    – Радіо Донбас Реалії на YouTube

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

Форум

XS
SM
MD
LG