Доступність посилання

ТОП новини

«Українські військові просуваються професійно» – нардеп Костенко про Курську область РФ


На стоп-кадрі з відео видно знищений російський військовий конвой у Курській області РФ
На стоп-кадрі з відео видно знищений російський військовий конвой у Курській області РФ

Українські військові «професійно просуваються» у Курській області Росії і завдають ураження російським силам, заявив в ефірі Радіо Свобода («Свобода. Live») народний депутат від фракції «Голос» і секретар Комітету з питань національної безпеки, оборони й розвідки Верховної Ради України Роман Костенко. Досі українські військові і представники влади прямо не підтверджували операцію в Курській області РФ.

«Наші війська просуваються і завдають враження противнику і найголовніше, що просуваються досить професійно. І я вже казав про це, ще раз повторюю, що, можливо, це одна з небагатьох операцій, можливо єдина, коли не дивлячись на сучасну оптичну розвідку, агентурну розвідку, не дивлячись на сучасні засоби передавання інформації, був саме досягнутий ефект раптовості, якого досить складно в сучасній війні досягнути», – сказав Костенко.

За його словами, українські військові знайшли те місце, де російські сили були найбільш слабкими, і «розвивають успіх», завдаючи удару усіма наявними засобами.

Читайте також: Пентагон про події в Курській області РФ: «це узгоджується з нашою політикою»

Четвертий день на території Росії, у Курській області, точаться бої. За повідомленнями місцевих чиновників, провоєнних блогерів і за даними з відкритих джерел, від 6 серпня українські війська захопили під контроль близько 600 квадратних кілометрів території і понад два десятки населених пунктів.

За повідомленнями, ЗСУ не залишають спроб розширити контрольовану площу і зміцнюються на захоплених рубежах, а російська армія, незважаючи на резерви, що прибувають, все ще не може стабілізувати ситуацію.

Багато чого залишається незрозумілим, у тому числі кількість українських військових, які беруть участь в операції, хоча російські військові стверджують, що йдеться про близько 1000 військових і понад два десятки одиниць бронетехніки і танків.

Читайте також: У Росії визнали втрати своїх військових у Курській області

Українські чиновники офіційно не підтвердили операцію, але президент України Володимир Зеленський у своєму вечірньому зверненні 8 серпня заявив, що Росії потрібно «відчути» наслідки свого вторгнення в Україну.

Місцева влада 7 серпня оголосила надзвичайний стан у Курській області РФ після того, як президент Росії Володимир Путін назвав події в регіоні «масштабною провокацією» Києва. Міністерство охорони здоров’я РФ 8 серпня заявило, що за три дні внаслідок обстрілів у Курській області постраждали 66 осіб. 9 серпня в Курській області оголосили вже «надзвичайну ситуацію федерального характеру».

В американському Інституті вивчення війни (ISW) заявили, що відсутність узгодженої реакції Росії на українське вторгнення в Курську область і швидкість просування українських військ вказує на те, що українські війська змогли досягти оперативної несподіванки вздовж кордону з Росією.

В Інституті вивчення війни зауважують, що Кремль майже напевно намагатиметься повернути територію в Курській області, оскільки значне просування ЗСУ вглиб Росії стало б стратегічним ударом по багаторічних зусиллях президента Росії Володимира Путіна, спрямованих на закріплення спадщини російської стабільності, безпеки й геополітичного відродження.

У Держдепартаменті США і Пентагоні раніше заявили, що українська операція в Курській області Росії не порушує політику США щодо застосування наданого Києву озброєння, і «Україна робить те, що їй потрібно, щоб бути успішною на полі бою».

Схожу заяву зробив представник Єврокомісії із зовнішньополітичних питань Петер Стано.

Форум

XS
SM
MD
LG