Доступність посилання

ТОП новини

У Казахстані до 27 зросло число затриманих активістів, які протестують проти будівництва АЕС


Люди, які підтримують протестувальників, біля поліційного відділку в Алмати після затримання активістів 29 вересня
Люди, які підтримують протестувальників, біля поліційного відділку в Алмати після затримання активістів 29 вересня

У Казахстані перед референдумом про будівництво в цій країні атомної електростанції затримали 27 людей. Список веде у фейсбуці правозахисниця, голова фонду «Ар.Рух.Хақ» Бахитжан Торегожина.

Деякі з них заарештовані на 10, 15 та 20 діб, інші перебувають під підпискою про невиїзд. Гульжахан Баїт оштрафували на 42 тисячі тенге (це близько 2500 гривень). Поліція визнала плакати з написом проти будівництва АЕС «незаконною агітацією».

П’ятьох активістів (Нурлана Жаулибаєва, Нурлана Теміргалієва, Жаната Казакбая, Фазилжана Сидикова та Айдара Мубаракова) раніше відправили до СІЗО у справі про спробу організації масових заворушень (частина 1 статті 272 КК).

Видання «Уральський тиждень» суд оштрафував на 230 доларів через опитування городян щодо будівництва АЕС. Протокол склали також на головного редактора Тамару Єслямову, але суд відмовив прокуратурі у розгляді позову проти неї.

Референдум щодо будівництва АЕС має відбутися в Казахстані 6 жовтня. АЕС планують збудувати в селищі Улькен в Алматинській області на березі озера Балхаш.

Влада обіцяє, що з будівництвом станції країна отримає не просто чисту, а й дешеву електроенергію, що дозволить зберегти низькі тарифи. Противники проєкту наводять свої аргументи, серед яких як екологічні причини, і політичні. Вони вказують, що станцію будуватиме російський «Росатом», і це поставить Казахстан у ще більшу залежність від РФ і може зробити країну мішенню в разі збройного конфлікту.

Форум

XS
SM
MD
LG