Доступність посилання

ТОП новини

У Генштабі заявили про удари по НПЗ, РЛС, місцях зберігання «Шахедів» у Росії і Криму


Російські пожежники гасять нафтовий резервуар в Азовському районі Ростовської області Росії, 18 червня 2024 року
Російські пожежники гасять нафтовий резервуар в Азовському районі Ростовської області Росії, 18 червня 2024 року

Український Генштаб повідомив, що протягом двох останніх ночей українські сили «успішно уразили» низку об’єктів у Росії й окупованому Криму, зокрема нафтопереробні заводи, радіолокаційні станції, а також місця зберігання дронів «Шахед», якими РФ регулярно атакує Україну.

«Зокрема, у ніч на 20 червня підрозділи Збройних сил України і Служби безпеки України атакували склад пально-мастильних матеріалів ворога в Тамбовській області, а також нафтобазу «Енемська», що в Республіці Адигея. У районі нафтобази «Енемська» зафіксовано щонайменше п’ять вибухів, після чого почалася пожежа. Підтверджується також ураження складу пально-мастильних матеріалів противника в Тамбовській області. Відомо про пошкодження як мінімум однієї ємності з нафтопродуктами», – йдеться в повідомленні.

За даними Генштабу, в ніч на 21 червня безпілотними авіаційними комплексами атаковано Афіпський, Ільський, Краснодарський і Астраханський нафтопереробні заводи, а також завдано ударів по радіолокаційних станціях і центрах радіоелектронної розвідки російських військ у Брянській області РФ й окупованому Криму.

«Інформація щодо ураження ворожих цілей уточнюється», – зазначили в Генштабі.

«Також сьогодні вночі Сили оборони України завдали успішного удару по місцях зберігання і підготовки до застосування «Shahed-136/Герань-2», навчальних корпусах, пунктах управління і зв’язку розрахунків цих БпЛА, що розташовані в Краснодарському краї. За результатами бойової роботи зафіксовано серію вибухів і пожежу з подальшою детонацією», – додали в командуванні.

Джерело Радіо Свобода в силових структурах, яке побажало залишитися неназваним, бо не уповноважене офіційно коментувати ситуацію, уточнило, що у Краснодарському краї РФ вибухи сталися на полігоні 167-го навчального центру в Єйську, звідки російські сили запускають по Україні «Шахеди». «Там розташований склад іранських дронів і проживають в казармах їхні оператори. На полігоні зафіксовано серію вибухів із подальшою детонацією», – зазначило джерело.

Щодо ударів по Афіпському, Ільському і Краснодарському НПЗ, то, за словами джерела, це – «ключові заводи південного округу РФ», на яких, зокрема, виготовляють мазут для кораблів Чорноморського флоту Росії, і ураження цих НПЗ «значно ускладнить» логістику постачання мазуту.

Від початку 2024 року під удар дронів у Росії потрапили кілька підприємств нафтового сектора, через що на деяких НПЗ перестали працювати установки первинної переробки нафти. За даними Reuters, у першому кварталі свої потужності зупинили щонайменше сім російських заводів. Через атаки на НПЗ Росія збільшила закупівлі бензину в Білорусі, а також попросила про постачання Казахстан. Президент України Володимир Зеленський називав атаки на НПЗ відповіддю на удари російських військ по енергетиці України.

Форум

XS
SM
MD
LG