Доступність посилання

ТОП новини

FATF не включила Росію до чорного списку. Про санкції проти РФ просила Україна


Пленарне засідання FATF у Парижі, архівне фото
Пленарне засідання FATF у Парижі, архівне фото

Група розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (FATF) не стала включати Росію до чорного списку, про що раніше просила Україна. Це випливає із пресрелізу групи за підсумками пленарного засідання 23–25 жовтня.

У документі йдеться, що членство Росії, призупинене після початку повномасштабної війни в лютому 2022 року, залишається в такому ж статусі.

Про те, що запит України про включення Росії до чорного списку залишився незадоволеним, також пише Reuters. За даними трьох джерел агентства, запит був відхилений кількома країнами, включно з Китаєм, Індією, Саудівською Аравією та ПАР. Два співрозмовники повідомили, що Бразилія також була серед тих, хто відхилив цю пропозицію. За словами ще одного джерела, рішення було відкладене для збирання додаткових доказів.

FATF відмовилася від коментарів, заявивши, що вона має оновити так звані «сірі» та «чорні» списки країн після закінчення пленарних обговорень, пише Reuters.

15 жовтня видання Politico повідомляло, що FATF розгляне можливість включення Росії до чорного списку на засіданні 22 жовтня. Видання зазначало, що Україна, яка просила про це, останнім часом активізувала свої спроби. У довідці, підготовленій для засідання FATF, за даними Politico, було зазначено, що Росія підтримує тісну фінансову та військову співпрацю з КНДР та Іраном, включеними до чорного списку. Також укладачі довідки звертали увагу на незаконну діяльність, пов’язану з фінансуванням приватних військових формувань та відмиванням грошей, «отриманих від товарів, вкрадених під час вторгнення в Україну».

Росія перебувала у FATF з 2003 року. Її членство було припинене після початку війни у 2022 році. Попереднього разу включення Росії до «чорного списку» FATF, на якому наполягала Україна, обговорювалося на пленарному засіданні групи в Парижі в червні 2023 року. Тоді група не включила Росію ні до чорного, ні до так званого «сірого» списку (в ньому перебувають країни, фінансові операції з якими підлягають посиленій перевірці).

Нині у «чорному списку» FATF є три країни — Іран, М’янма та Північна Корея. Потрапляння до нього означає фактичне відключення від міжнародної банківської системи та проведення операцій лише через посередників.

Форум

XS
SM
MD
LG