Доступність посилання

ТОП новини

Мережа «Ашан» на третій рік війни наважилася піти з Росії – французькі ЗМІ


Логотип мережі гіпермаркетів «Ашан»
Логотип мережі гіпермаркетів «Ашан»

Французька мережа гіпермаркетів «Ашан» вирішила піти з російського ринку, повідомляє видання La Lettre. За його даними, компанія вже знайшла покупця на свій російський бізнес та перебуває на заключній стадії переговорів. Le Figaro пише, що «Ашан» має двох потенційних покупців на свій російський бізнес.

Джерело Le Figaro, близьке до компанії, пояснило рішення мережі піти з російського ринку тим, що умови для ведення бізнесу «Ашан» у Росії значно погіршилися, зокрема через західні санкції.

«На відміну від інших, менш обережних європейських дистриб’юторів, «Ашан» суворо дотримується санкцій, запроваджених проти Росії. Вона не вкладає і не повертає жодної копійки. Що ставить її в дуже невигідне становище порівняно з місцевими гравцями, які належать російським олігархам, які не можуть нічого зробити зі своїми грошима, окрім як вкласти їх у свій бізнес», — заявив співрозмовник.

Як зазначає Le Figaro, тепер «Ашан» має узгодити вихід із російською владою та не повторити долю інших іноземних компаній, таких як Danone чи Carlsberg, чиї активи в Росії були фактично націоналізовані.

В «Ашан Рітейл Росія» (підрозділ мережі в РФ) заявили РБК, що чутки про продаж бізнесу та вихід із російського ринку існують уже кілька років. «Наша відповідь, як і раніше, така ж: ми не коментуємо чутки на ринку», – сказали в компанії.

Після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну французька мережа «Ашан» залишилася у Росії. «Найважливіше для нас — зберегти наших співробітників та гарантувати виконання нашої першочергової місії: продовжити годувати людей у Росії та Україні. Ми ніколи не мали іншої мети», – пояснювали своє рішення в компанії.

У 2023 році Le Monde, The Insider та Bellingcat опублікували розслідування, що компанія постачала російську армію в Україні. В «Ашані» це заперечували.

У квітні 2024 року агенція РБК повідомила, що компанія Ceetrus, яка входить до структури французької мережі гіпермаркетів «Ашан», закрила угоду про продаж своїх активів у Росії. Ceetrus належало понад 150 тисяч квадратних метрів торгових площ, компанія керувала 40 торговими центрами та галереями.

Форум

XS
SM
MD
LG