Доступність посилання

ТОП новини

Країни ЄС обговорять нові санкції проти РФ, коли Польща перебере головування в Угорщини – Politico


Країни Євросоюзу планують розпочати обговорення нових санкцій проти Росії в січні 2025 року після того, як закінчиться головування Угорщини в Раді ЄС, повідомляє Politico із посиланням на джерела. За словами співрозмовників, прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан використав головування своєї країни, щоб фактично зупинити переговори про санкції.

З 1 січня Польща стане країною-головою Ради ЄС. Як зазначає Politico, Варшава вже дала зрозуміти, що посилюватиме контроль за постачанням російського палива, яке залишається найважливішим джерелом доходів Кремля.

ЄС уже запровадив обмеження на постачання російської нафти та значно скоротив закупівлі трубопровідного газу. Однак, як зазначає Politico, Москва використовує безліч лазівок, а також «тіньовий флот». Польща прагне використати своє головування, щоб досягти більшої прозорості щодо того, скільки саме російського палива надходить до ЄС.

Раніше цього тижня 10 європейських країн, включно з Францією, Чехією та Швецією, виступили зі спільною заявою, в якій ішлося, що «останнім часом спостерігається збільшення імпорту російського скрапленого природного газу» до Євросоюзу, проте постачальники газу «не ідентифіковані належним чином».

У документі міститься заклик до суворіших перевірок походження газу, що надходить до ЄС. Ця пропозиція, напевне, надійде на розгляд у січні після початку головування Польщі.

Форум

XS
SM
MD
LG