Доступність посилання

ТОП новини

Мер Енергодара пояснив, чи є небезпека від пожежі, яка сталась на ЗАЕС


Пожежа, що сталася на Запорізькій АЕС ввечері, 11 серпня, це «провокація російських окупантів, які зараз контролюють станцію», каже Дмитро Орлов
Пожежа, що сталася на Запорізькій АЕС ввечері, 11 серпня, це «провокація російських окупантів, які зараз контролюють станцію», каже Дмитро Орлов

Пожежа, яка сталася на Запорізькій АЕС ввечері, 11 серпня, це «провокація російських окупантів, які зараз контролюють станцію», заявив міський голова Енергодара Дмитро Орлов в коментарі проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

Як пояснив міський голова, градирні, в яких сталася пожежа, використовувались в технологічному процесі для додаткового охолодження сирої води, яка є у водоймі-охолоджувачі для реакторів АЕС.

«Градирні не працювали вже досить довгий час. Зазвичай вони працюють влітку та коли працює там досить суттєва кількість енергоблоків, бо деякі знаходились періодично в ремонтному стані. Зараз оскільки всі блоки в холодному стані, вони не працюють взагалі, там горіти взагалі нема нічому. Якщо окупанти туди щось не нанесли, що може горіти. Там виключно металеві конструкції й залізобетоні. Тому фізично там займатись було нічому горіти», – сказав він.

Орлов не виключає, що таким чином, «окупанти вчергове намагаються звинуватити в атаках на ЗАЕС українських військових».

«Ймовірно, окупанти роблять там такі провокації, для того, щоб привернути увагу і звинувативши при цьому Збройні сили України. До діючих енергоблоків, до ядерних установок, там досить суттєва відстань – близько кілометра до найближчого енергоблока. Тому з погляду якихось ядерних радіаційних небезпек, їх немає. Радіаційний фонд зараз у нормі, такий який і був до цього моменту», – запевнив він.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що російські військові влаштували пожежу на території окупованої ними Запорізької атомної електростанції ввечері 11 серпня. Він зазначив, що показники щодо радіації поки – у нормі. За словами Зеленського, Україна чекає реакції світу і реакції МАГАТЕ.

Очільник Нікопольської районної військової адміністрації Євген Євтушенко у своєму телеграм-каналі зазначав, що, «за неофіційною інформацією, отриманою від джерел із протилежного берега», російські сили підпалили в градирні автомобільні шини «у великій кількості».

Вранці 12 серпня голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак повідомив, що пожежа на території Запорізької атомної електростанції припинилась.

У Міжнародному агентстві з атомної енергії (МАГАТЕ) заявили, що його експерти, які перебувають на Запорізькій атомній електростанції, окупованій російськими військами, чули «численні вибухи» перед пожежею на ЗАЕС.

Ймовірна причина пожежі на Запорізькій атомній електростанції – недбалість російських загарбників або свідомий підпал градирні, повідомили в Енергоатомі.

Представниця МЗС РФ Марія Захарова звинуватила Київ у пожежі на ЗАЕС, заявивши, що керівництво України вдалося до «ядерного терору».

Форум

XS
SM
MD
LG