Доступність посилання

ТОП новини

Зеленський: російські війська влаштували пожежу на ЗАЕС


Російські війська окупували місто Енергодар і розташовану поблизу нього Запорізьку АЕС на початку березня 2022 року
Російські війська окупували місто Енергодар і розташовану поблизу нього Запорізьку АЕС на початку березня 2022 року

Президент України Володимир Зеленський заявив, що російські військові влаштували пожежу на території окупованої ними Запорізької атомної електростанції.

«Енергодар. Фіксуємо з Нікополя, що російські окупанти влаштували пожежу на території Запорізької атомної станції. Наразі показники щодо радіації – в нормі. Але поки російські терористи зберігають контроль над атомною станцією, нормальною ситуація не є й не може бути. Росія з першого дня захоплення Запорізької АЕС використовує її суто для шантажу і України, і всієї Європи та світу», – йдеться в повідомленні Зеленського в телеграмі ввечері 11 серпня.

Він зазначив, що Україна чекає реакції світу і реакції МАГАТЕ. «Росія повинна за це відповідати. Лише український контроль над Запорізькою станцією може гарантувати повернення до нормальності та повної безпеки», – додав президент.

Тим часом, начальник Нікопольської районної військової адміністрації Євген Євтушенко у своєму телеграм-каналі заявив, що, «за неофіційною інформацією, отриманою від джерел із протилежного берегу», російські сили підпалили в градирні автомобільні шини «у великій кількості».

«Можливо, це провокація, або спроба створити паніку в населених пунктах на правому березі колишнього водосховища. Наразі ЗАЕС працює в штатному режимі, наскільки це можливо в умовах окупації», – написав Євтушенко.

Голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації Сергій Лисак заявив, що ситуацію «тримають на контролі», задіяні «всі відповідальні служби».

«Заміри повітря показали, що рівень радіації не перевищений. Ведеться постійне спостереження. Відтак прошу місцевих зберігати спокій. Росія продовжує застосовувати тактику терору, шантажу і залякування. І пожежа, яку вони влаштували сьогодні на території Запорізької АЕС, чергове тому підтвердження», – написав він у телеграмі.

Із російського боку пожежу на ЗАЕС прокоментував голова окупаційної адміністрації у Запорізькій області Євген Балицький. Він звинуватив українських військових у тому, що сталося.

«Наразі усі шість енергоблоків станції перебувають у холодній зупинці, загрози парового вибуху й інших наслідків немає. Радіаційний фон навколо АЕС і міста Енергодара – в нормі», – заявив Балицький.

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ), місія якого перебуває на ЗАЕС, ситуацію поки не коментувало.

Запорізька АЕС – найбільша атомна електростанція Європи. Російські війська окупували місто Енергодар і розташовану поблизу нього Запорізьку АЕС на початку березня 2022 року. У вересні 2023 року президент «Енергоатому» повідомив, що на станції залишаються працювати 822 українських атомників. Україна неодноразово звинувачувала російських окупантів у викраденнях і катуваннях персоналу станції.

Територія станції періодично зазнає обстрілів, в яких Україна і Росія звинувачують одна одну. Українська влада також заявляла, що російська армія використовувала ЗАЕС для зберігання військової техніки і дислокації своїх військовослужбовців.

Форум

XS
SM
MD
LG