Доступність посилання

ТОП новини

У МАГАТЕ заявили про «численні вибухи» перед пожежею на ЗАЕС


Раніше сьогодні президент України Володимир Зеленський заявив, що російські військові влаштували пожежу на території окупованої ними ЗАЕС (стоп-кадр із відео з телеграму Зеленського)
Раніше сьогодні президент України Володимир Зеленський заявив, що російські військові влаштували пожежу на території окупованої ними ЗАЕС (стоп-кадр із відео з телеграму Зеленського)

У Міжнародному агентстві з атомної енергії (МАГАТЕ) заявили, що його експерти, які перебувають на Запорізькій атомній електростанції, окупованій російськими військами, чули «численні вибухи» перед пожежею на ЗАЕС.

«Експерти МАГАТЕ стали свідками сильного темного диму з північної частини Запорізької АЕС після численних вибухів, які пролунали ввечері. На ЗАЕС команді повідомили про ймовірну атаку безпілотника сьогодні на одну з охолоджувальних веж, розташованих на майданчику. Про вплив на ядерну безпеку не повідомляли», – йдеться в повідомленні МАГАТЕ в соцмережі X.

Раніше сьогодні президент України Володимир Зеленський заявив, що російські військові влаштували пожежу на території окупованої ними Запорізької атомної електростанції. Він зазначив, що показники щодо радіації поки – у нормі. За словами Зеленського, Україна чекає реакції світу і реакції МАГАТЕ.

Тим часом, начальник Нікопольської районної військової адміністрації Євген Євтушенко у своєму телеграм-каналі заявив, що, «за неофіційною інформацією, отриманою від джерел із протилежного берега», російські сили підпалили в градирні автомобільні шини «у великій кількості».

«Можливо, це провокація, або спроба створити паніку в населених пунктах на правому березі колишнього водосховища. Наразі ЗАЕС працює в штатному режимі, наскільки це можливо в умовах окупації», – написав Євтушенко.

Голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації Сергій Лисак заявив, що ситуацію «тримають на контролі», задіяні «всі відповідальні служби», і закликав «зберігати спокій».

Із російського боку пожежу на ЗАЕС прокоментував голова окупаційної адміністрації у Запорізькій області Євген Балицький. Він звинуватив українських військових у тому, що сталося.

Запорізька АЕС – найбільша атомна електростанція Європи. Російські війська окупували місто Енергодар і розташовану поблизу нього Запорізьку АЕС на початку березня 2022 року. У вересні 2023 року президент «Енергоатому» повідомив, що на станції залишаються працювати 822 українських атомників. Україна неодноразово звинувачувала російських окупантів у викраденнях і катуваннях персоналу станції.

Територія станції періодично зазнає обстрілів, в яких Україна і Росія звинувачують одна одну. Українська влада також заявляла, що російська армія використовувала ЗАЕС для зберігання військової техніки і дислокації своїх військовослужбовців.

Форум

XS
SM
MD
LG