Доступність посилання

ТОП новини

«Провокують ЗСУ на удари»: навіщо армія РФ риє нові окопи навколо ЗАЕС?


Територія самої атомної електростанції ще більше мілітаризується, зазначають у Greenpeace, посилаючись на супутникові дані
Територія самої атомної електростанції ще більше мілітаризується, зазначають у Greenpeace, посилаючись на супутникові дані

Чи справді Росія може перезапустити енергоблоки окупованої ЗАЕС, і чим це загрожує? Для чого російські військові риють нові окопи на території Запорізької АЕС? Чи можливо створити нейтральну зону довкола станції, і що для цього потрібно? Про це дізнавався проєкт Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

  • Російські військові риють окопи навколо водойми-охолоджувача Запорізької АЕС. Про це йдеться у дослідженні британських військових аналітиків McKenzie, яке замовила міжнародна організація Greenpeace. Аналітики кажуть, що з моменту окупації ЗАЕС Росією і до кінця червня цього року російські військові спорудили понад 1000 метрів траншей. В основному вони зосереджені на північній та західній стороні водойми.
  • За даними Greenpeace, аналіз супутникових даних показує, що значна територія самої атомної електростанції ще більше мілітаризується. Там розташовані не лише траншеї, але й укріплення, які можуть бути використані, як місця для розгортання важкої військової техніки.
  • Крім того, Greenpeace занепокоєний тим, що значна мілітаризація території водойми-охолоджувача може бути пов’язана з майбутніми планами Росії щодо перезапуску ядерних реакторів. Аналітики вважають, що будівництво Росією траншей і укріплень може бути передвісником роботи нової насосної станції й зусиль із перезапуску ЗАЕС.

Важке озброєння біля реакторів?

Фахівець із ядерної енергетики Greenpeace Центральної та Східної Європи Шон Берні розповів «Новинам Приазов’я», що з точки зору ядерної безпеки будь-яке таке будівництво на території атомної електростанції є небезпечним.

Шон Берні
Шон Берні

«Водойма-охолоджувач – це стабілізуючий об'єкт і перш за все він стабілізувався за рахунок Каховської дамби, якої зараз немає через російську окупацію та російські війська. І це надзвичайно сильно впливає на надійність та на цілісність водойми-охолоджувача. Через це все водойма-охолоджувач може бути надзвичайно вразливою. Що стосується мілітаризації цього об’єкта, ми побачили опори, які були зариті в землю. Такі спеціальні опори робляться для того, щоб була можливість розмістити там важке озброєння, яке зможе стріляти у бік України (території, підконтрольній владі України – ред.), українських громадян», – каже він.

Фахівці Greenpeace зазначили, що це одне з двох місць, де може бути побудована насосна станція. Підтверджених даних про те, що Росія будує нову насосну станцію на Запорізькій АЕС, наразі немає, каже науковець. Втім, якщо такі роботи будуть помітні, це буде ознакою того, що окупанти запускатимуть реактори станції в роботу.

Додаткове водопостачання – це вже чіткий сигнал того, що планується певною мірою перезапуск реакторів
Шон Берні

«Якщо говорити про будівництво, то вони мають забезпечити воду для водойми-охолоджувача. Це може бути зроблено або з річки Дніпро, або з річки Конка. Росіяни казали, що будуть будувати насосну станцію, але не сказали, де вони будуть це робити. Поки реактори перебувають вимкненими, немає потреби у додатковій воді, достатньо тієї, яка зараз є у бризкальних басейнах. Якщо ми говоримо про додаткове водопостачання, то це вже чіткий сигнал того, що планується певною мірою перезапуск реакторів. Водночас ми маємо розуміти, що це також входить і в стратегію військової операції, тому що це цілеспрямований терор», – наголосив він.

Міжнародна спільнота мала би покарати Росію та безпосередньо «Росатом» за окупацію Запорізької АЕС окремими санкціями, втім, деякі країни не зацікавлені у цьому, додав Берні.

  • Керівник української компанії «Енергоатом» Петро Котін днями заявив, що ситуація на окупованій Запорізькій АЕС залишається складною. Генеральна асамблея ООН у липні цього року проголосувала за резолюцію щодо «Безпеки та захищеності ядерних об'єктів України, включно із Запорізькою атомною електростанцією».
  • В ній сказано, що Росія має терміново вивести свій військовий та інший неуповноважений персонал із ЗАЕС та негайно повернути станцію під повний контроль України.
  • У Росії цю резолюцію назвали «політизованим проєктом». Також російська окупаційна влада заявляє, що начебто ЗСУ обстрілюють Запорізьку АЕС .

«Додаткові траншеї»

Начальник відділення аналізу безпеки Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки Дмитро Гуменюк сказав «Новинам Приазовʼя», що кількість військових на ЗАЕС періодично збільшується.

Запорізька ЗАЕС біля Енергодару, архівне фото
Запорізька ЗАЕС біля Енергодару, архівне фото

«Є інформація щодо влаштування додаткових траншей, ровів, ще чогось навколо водойми охолоджувача. В принципі, я в цьому не вбачаю, що ці додаткові якісь укріплення свідчать про їхнє бажання перезапустити енергоблоки. Хоча дійсно є інформація зі ЗМІ, що росіяни хочуть перезапустити енергоблоки. Що можна тут сказати? Їхня наявність (військових РФ) на станції – це вже ядерний тероризм», – зауважив він.

З огляду на бойові дії і окупацію Росією частини південних територій України, редакція не може отримати офіційного підтвердження про деякі озвучені свідчення чи незалежно їх перевірити.

«Виклик для України»

Якщо Росія перезапустить енергоблоки ЗАЕС, катастрофа стане питанням часу, вважає експерт. Він пояснив, що сам по собі перезапуск енергоблоків нічого не дасть. Головне для окупаційних сил – під'єднати енергоблоки до російської енергосистеми.

Якщо перезапустити навіть один енергоблок, то енергія, яка буде виділятися в ядерному реакторі, збільшиться в тисячі разів. Тієї води, яка є у ставку-охолоджувачі, буде недостатньо
Дмитро Гуменюк

«Підключення енергоблока в російську енергосистему – це для України вже буде сам по собі виклик. Зараз Україна з'єднується з енергетичною системою Європи і підключення Росії буде впливати безпосередньо навіть на енергетичну систему Європи. Це вже злочин. Щоб живити обладнання, охолоджувати ядерні реактори, Україна надає і без того дефіцитну електроенергію для забезпечення безпеки на Запорізькій станції. Якщо перезапустити навіть один енергоблок, то енергія, яка буде виділятися в ядерному реакторі, збільшиться в тисячі разів. Тієї води, яка є у ставку-охолоджувачі, буде недостатньо, щоб довготривало охолоджувати ядерне паливо, щоб довготривало охолоджувати обладнання. Це може призвести до википання ставка-охолоджувача і, в принципі, до розігріву активної зони, тому що не буде чим її охолоджувати. Це може мати набагато гірші наслідки, ніж зараз», – наголосив Гуменюк.

Крім того, для експлуатації енергоблоків на Запорізькій АЕС наразі недостатньо персоналу, каже він. Дефіцит кадрів окупанти досі намагаються заповнити працівниками з російських АЕС.

«Кожен енергоблок – унікальний, особливо у порівнянні з російськими. Запорізька станція суттєво відрізняється, дуже багато було зроблено модернізації, замінили обладнання, індикатори і все інше. І в принципі, для роботи енергоблока, потрібен персонал, який треба відповідним чином навчити. Тому, в принципі, це буде фактично катастрофа», – підкреслив Гуменюк.

Запорізька АЕС буде у безпеці лише тоді, коли повернеться під контроль України, зазначив експерт. На його думку, головний виклик зараз – це запобігти перезапуску реакторів.

Він пояснив, що якщо запустити навіть один енергоблок, у випадку аварії на ньому наслідки будуть на кшталт аварії на Фукусімі (аварія на японській АЕС була найтяжча з часів Чорнобильської катастрофи – ред.), коли радіаційного забруднення буде достатньо для того, щоб його перенесло за межі України, до країн Європи.

«На мою думку, світова спільнота показала, що вона не має жодного впливу на росіян щодо їхнього перебування чи вигнання з Запорізької станції. Тому тут тільки можна сподіватися на залишки їхнього (окупантів) здорового глузду, що вони не будуть це робити, тому що це небезпека буде не тільки для України і Європи, а також і для них», – додав Гуменюк.

Про обстріли АЕС

Ми також поцікавилися, чи змінюється у зв'язку з подальшою мілітаризацією ЗАЕС ситуація в Енергодарі, місті-супутнику станції. Перший заступник міського голови Іван Самойдюк розповів, що російських військових у місті достатньо велика кількість, так само як і раніше.

Іван Самойдюк
Іван Самойдюк

«Спостерігаємо дуже часто обстріли міста з однієї сторони в іншу самими ж російськими військовими під приводом подальших коментарів, що це начебто робить Україна. Енергодарці всі навчилися розбиратися в цьому, і знаємо, що такі дії окупанти проводять систематично. Звідки обстрілюється АЕС, з берега, який під їхнім контролем, чи за межами самої станції, це важко сказати. Але на території станції достатньо багато вогневих укріплень, достатньо багато зброї і достатньо багато розміщено самих військових на самій території безпосередньої атомної станції», – зазначив він.

Окупаційна влада залучає до будівельних робіт як жителів інших захоплених населених пунктів, так і робітників із Росії, втім, наразі це явище не є масовим, каже посадовець.

«Вони ведуть мобілізацію і закликають з інших окупованих територій, з регіонів РФ переїжджати в Енергодар. Тому поступове переміщення населення з дальніх куточків Росії в Енергодар, в села навколо Енергодару, ми спостерігаємо», – повідомив Самойдюк.

  • З окупованої Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС) на підконтрольну українському урядові територію виїхало близько 5 тисяч атомників, розповів під час години запитань до уряду міністр енергетики Герман Галущенко.
  • Він нагадав, що «з лютого цього року росіяни заборонили доступ на ЗАЕС тих працівників, що залишилися на окупованій території». За словами Галущенка, «такі працівники продовжують отримувати зарплату, яка накопичується на їхніх рахунках».

«Нейтральна зона довкола ЗАЕС»

Військовий аналітик Іван Ступак розповів «Новинам Приазов'я», що Росія своїми діями на ЗАЕС, перш за все, намагається спровокувати українських військових.

Іван Ступак
Іван Ступак

Він зауважив, що АЕС – це дуже вигідний майданчик для російських військових, втім, вони там не перебувають у цілковитій безпеці, каже аналітик.

«Запорізька АЕС розташована таким чином, що обійти її не можна – треба там проривати фронт, а по воді українські війська просунутися не можуть. Там замінована ця водойма, різні технічні прилади стоять, сигналізації, і безпілотники російські перебувають. Тому їм набагато цікавіше, щоб Україна спробувала поцілити по цих об'єктах, щоб була детонація, а вони це фільмують, показуючи – дивіться, українці обстрілюють і наражають на небезпеку всю будівлю Запорізької АЕС. Тобто вони розіграють цю карту. Втім, я бачу, що вони ведуть доволі обережний спосіб несення чергування, сильно на вулиці не з'являються, вся їх активність відбувається всередині», – повідомив Ступак.

Така собі демілітаризована зона Запорізька АЕС в радіусі 30 км від станції, немає ані російських вояк, ані українських військовослужбовців є тільки цивільний персонал запорізької АЕС
Іван Ступак

Звільнити Запорізьку АЕС у військовий спосіб наразі неможливо, зазначив аналітик. На його думку, єдиним можливим сценарієм наразі є перемовини щодо створення нейтральної зони довкола ЗАЕС.

«Виводити її, в найкращому варіанті, під контроль України. Але зараз, швидше за все, це можливо зробити тільки під контроль міжнародної агенції з атомної енергетики (МАГАТЕ), але без присутності російських військових. Тобто така собі демілітаризована зона Запорізька АЕС в радіусі 30 км від станції, немає ані російських вояк, ані українських військовослужбовців, є тільки цивільний персонал запорізької АЕС і вона переключена на українську енергомережу. Оце буде, дійсно, серйозний здобуток, бо іншим шляхом повернути контроль над ЗАЕС поки що у нас немає варіантів», – сказав Ступак.

  • Запорізька АЕС – найбільша атомна електростанція Європи. Російські війська окупували місто Енергодар і розташовану поблизу нього Запорізьку АЕС на початку березня 2022 року. У вересні 2023 року президент «Енергоатому» повідомив, що на станції залишаються працювати 822 українських атомників. Україна неодноразово звинувачувала російських окупантів у викраденнях і катуваннях персоналу станції.
  • Територія станції періодично зазнає обстрілів, в яких Україна і Росія звинувачують одна одну. Українська влада також заявляла, що російська армія використовувала ЗАЕС для зберігання військової техніки і дислокації своїх військовослужбовців.
  • Зображення 16x9

    Олена Бадюк

    Із червня 2019 року була редактором вечірнього шоу на Радіо Крим.Реалії (проєкт Радіо Свобода). Із осені 2021 року працюю в команді проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG