Доступність посилання

ТОП новини

В уряді Стармера визнали застосування британської зброї в операції ЗСУ в Курській області РФ – медіа


Президент України Володимир Зеленський (праворуч) і прем’єр-міністр Великої Британії Кір Стармер під час зустрічі у Вашингтоні, США, 10 липня 2024 року. Фото архівне
Президент України Володимир Зеленський (праворуч) і прем’єр-міністр Великої Британії Кір Стармер під час зустрічі у Вашингтоні, США, 10 липня 2024 року. Фото архівне

Влада Великої Британії вирішила бути більш відкритою щодо застосування наданої Україні зброї під час наступальної операції ЗСУ в Курській області РФ, зокрема підтвердила використання танків Challenger 2, пише британське видання The Sunday Times.

Зазначається, що премʼєр-міністр Великої Британії Кір Стармер і міністр оборони Джон Гілі прагнуть переконати ключових союзників зробити більше для допомоги Україні.

«Ми не будемо ухилятися від ідеї використання британської зброї в Росії в рамках захисту України. Ми не хочемо ніякої невпевненості або нервозності щодо підтримки Британії в цей критичний момент, а половинчаста або невпевнена відповідь могла б свідчити про це. Ми повинні пишатися тим, що передали обладнання, яке допомагає Україні в її обороні», – сказало виданню джерело в британському уряді.

Стармер також звернувся до Ради національної безпеки з проханням розробити плани щодо надання Україні ширшої підтримки, пишуть британські журналісти.

«Йдеться не лише про військову підтримку, але й про промислову, економічну та дипломатичну підтримку, – сказало джерело The Sunday Times в оборонному відомстві. Якщо Путін досягне успіху в Україні, він не зупиниться на досягнутому. Але й економічні наслідки цього величезні, тому що ми всі бачили, як сильно постраждала Британія, коли він вперше вторгся в Україну».

Єдина британська зброя, яка не може бути використана на території Росії – крилата ракета Storm Shadow. Журналісти зазначають, що премʼєр Британії публічно висловився на підтримку надання дозволу на використання ракети на території Росії. Але оскільки ракета є спільним проєктом, для цього також потрібен дозвіл США і Франції.

Напередодні президент України Володимир Зеленський заявив, що від початку повномасштабного вторгнення Росії, Британія демонструвала «справжнє лідерство» в підтримці України. Однак, останнім часом, «ситуація дещо змінилась». Зеленський пояснив, що «Україна спробує поговорити з партнерами, щоб це виправити», бо «далекобійність для України дійсно принципова річ».

Україна закликає західних партнерів надати дозвіл використовувати їхню зброю для ударів вглиб території РФ. Наразі відомо про далекобійні удари з застосуванням дронів. Наприклад, на початку травня у російському Башкортостані український безпілотник вразив нафтопереробний завод. Як повідомило тоді Радіо Свобода поінформоване джерело, це був дрон Служби безпеки України, який встановив історичний рекорд, подолавши відстань у 1500 км.

Скасування обмежень на удари України по території Росії підтримали президент Франції Емманюель Макрон, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ, президент Латвії Едгарс Рінкевичс, міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонґрен, прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала.

Однак, наприклад, США, Німеччина цього не підтримують.

Форум

XS
SM
MD
LG