Доступність посилання

ТОП новини

Британія повідомила про запуск свого першого військового супутника


Супутник запустила компанія SpaceX з космічної бази Ванденберг, Каліфорнія, на багаторазовій ракеті Falcon 9 у рамках місії Transporter 11 (архівне фото)
Супутник запустила компанія SpaceX з космічної бази Ванденберг, Каліфорнія, на багаторазовій ракеті Falcon 9 у рамках місії Transporter 11 (архівне фото)

Космічне командування Великої Британії запустило «перший військовий супутник», повідомив британський уряд 17 серпня.

«Супутник під назвою Tyche є першим супутником Космічного командування Великої Британії, який може знімати денні зображення та відео поверхні Землі. Супутник посилить можливості Великої Британії у сфері розвідки, спостереження та розвідки (ISR)», – йдеться в заяві.

Уряд країни посилається на досвід війни Росії проти України, який засвідчив важливість використання космосу для військових операцій.

Читайте також: Лондон розповів, яку британську зброю Україна може використовувати у Росії

Уточнюється, що Tyche став першим супутником у рамках космічної програми ISR британського міністерства оборони, яка передбачає запуск групи супутників і допоміжних наземних систем до 2031 року:

«Ці супутники не лише підтримуватимуть військові операції, а й сприятимуть виконанню інших державних завдань, включаючи моніторинг стихійних лих, розробку картографічної інформації, моніторинг довкілля та відстеження впливу зміни клімату в усьому світі».

За планами Лондона, Tyche працюватиме на низькій навколоземній орбіті протягом п’яти років, надаючи своєчасні космічні зображення на підтримку збройних сил Британії. Супутник запустила SpaceX з космічної бази Ванденберг, Каліфорнія, на багаторазовій ракеті Falcon 9 у рамках місії Transporter 11.

Читайте також: Космічні війни. Чи здатна Росія застосувати ядерну зброю у космосі

У серпні 2022 року волонтерський фонд Сергія Притули придбав на пожертви супутник компанії ICEYE. Зібрані кошти мали піти на купівлю безпілотників Bayraktar, проте компанія-виробник надала їх безкоштовно.

У червні 2024-го Головне управління розвідки (ГУР) повідомило, що завдяки супутнику вдалося виявити тисячі та знищити російських об’єктів.

Форум

XS
SM
MD
LG