Доступність посилання

ТОП новини

Окупанти, ймовірно, таємно поховали вбитих понад рік тому підлітків у Бердянську – адвокат 


Тіла розстріляних влітку 2023 року в Бердянську підлітків Тиграна Оганнісяна і Микити Ханганова окупаційна влада, ймовірно, таємно поховала влітку цього року, повідомив проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя» адвокат, представник родини Тиграна Оганнісяна Андрій Яковлєв.

«Це було таємне поховання. Річ у тому, що у них (підлітків) було звинувачення по статті, яка там передбачає обвинувачення у «терористичній діяльності». І оскільки ця справа була закрита, умовно за нереабілітуючих обставин, хлопців немає, відповідно, вони закрили справу, не продовжували розслідування. В них є правило, що за таких обставин вони не віддають тіла рідним і ховають таємно. Але це не було офіційним актом, де можна рідні повідомити про те, що дійсно в таких-то могилах лежать тіла. Вони відповідають офіційно про те, що через таке їхнє законодавство поховання не передбачено. Але Бердянськ – невелике місто і сумніватися в тому, що їх поховали, підстав немає», – розповів адвокат.

З огляду на окупацію Росією частини південних територій України, редакція не може отримати офіційного підтвердження про деякі озвучені свідчення чи незалежно їх перевірити.

У червні 2023 року стало відомо, що двоє підлітків в окупованому Бердянську – Тигран Оганнісян і Микити Ханганов – були вбиті пострілами снайперів. Про це в ефірі програми Радіо Свобода «Свобода Live» розповіла співзасновниця Медійної ініціативи за права людини, координаторка напрямку «Війна і правосуддя» Ольга Решетилова. Згодом окупаційна влада міста Бердянська Запорізької області підтвердила вбивство підлітків, яких назвала «проукраїнськими терористами».

Раніше підлітки отримали звинувачення від Слідчого комітету Російської Федерації про нібито «готування диверсії» на залізниці. Їм інкримінували статтю, яка передбачає від 10 до 20 років ув’язнення.

За даними правозахисників, Тиграна Оганесяна п’ять днів жорстоко допитували і катували. Від підлітка вимагали зізнатися у готуванні диверсії, повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець.

Він наголошував, що російська сторона відмовляється повернути тіла загиблих хлопців їхнім батькам або українській стороні. В липні 2024 року Лубінець звернувся до Міжнародного комітету Червоного Хреста (МКЧХ), щоб вони надали можливість родинам поховати дітей.

Форум

XS
SM
MD
LG