Доступність посилання

ТОП новини

«Поховати таємно, як «терористів»: окупанти понад рік не віддають рідним вбитих підлітків у Бердянську. Чому?


Тиграна Оганнісяна і Микиту Ханганова застрелили минулого року в окупованому Бердянську
Тиграна Оганнісяна і Микиту Ханганова застрелили минулого року в окупованому Бердянську

Чому окупаційна влада хоче таємно поховати вбитих російськими силовиками рік тому бердянських підлітків – Тиграна Оганнісяна і Микиту Ханганова? Чому тіла хлопців вже понад рік не віддають родичам? Як підконтрольна РФ влада тисне на дітей в окупації і намагається перевиховати їх на свій лад, дізнавався проєкт Радіо Свобода «Новини Приазов'я».

В окупованому РФ Бердянську місцева влада хоче таємно поховати вбитих рік тому в місті підлітків Тиграна Оганнісяна і Микиту Ханганова, повідомила Медійна ініціатива за права людини з посиланням на Григорія Оганнісяна – батька Тиграна. За словами чоловіка, за рік після вбивства окупаційна влада вирішила поховати хлопців у безіменній могилі. Зробити це збираються цілком таємно, не повідомивши рідних ані про час поховання, ані про місце.

Експерт з міжнародного права Медійної ініціативи за права людини, адвокат родини Тиграна Оганнісяна Андрій Яковлєв розповів «Новинам Приазов'я», що протягом року окупаційна влада кілька разів обіцяла видати тіла хлопців для поховання, але так цього і не зробила.

Андрій Яковлєв
Андрій Яковлєв
Вони хоронять визнаних терористами за їхнім законодавством, анонімно, таємно, так, щоб родичі не знали, де знаходиться могила
Андрій Яковлєв

«Родичі Тіграна намагалися якось впорядкувати цю ситуацію, їм не вдалося. І врешті вони дізналися, що насправді через те, що кримінальна справа була завершена, так би мовити, за нереабілітуючими обставинами, це значить, що хлопці вважатимуться терористами за російським законодавством. А вони хоронять визнаних терористами, тобто саме визнаних за їхнім законодавством, анонімно, таємно, так, щоб родичі не знали, де знаходиться могила. І зараз, схоже на те, все рухається в цьому напрямку і вони збираються так зробити. Для цього є всі підстави вважати, що саме так буде зроблено, вони так завжди роблять у таких ситуаціях. Плюс вони ніяк не комунікують ситуацію. Вони не дозволяють вирити могили та робити інші речі. Але врешті-решт батько вже переконався в тому, що насправді похорони будуть от такого плану – анонімні», – розповів адвокат.

«Зруйнувати всю пам'ять про спротив»

Зі слів батька Тиграна, тіла хлопців досі можуть утримувати у місцевому морзі, каже Яковлєв. Вони в неналежному стані, хлопців важко впізнати. Правозахисник вважає, що окупанти навмисно їх не віддають.

«Це така практика в них. Це відбувається не вперше. Пов'язано це з тим, що вони знають, що обвинувачують людей, яких цінять в Україні. Всім відомо про те, що і вулиці названі іменами вбитих підлітків. Тому, коли ми говоримо про заслуги хлопців, це на окупованій території зменшує можливості такого гуманного поводження з їхніми рідними і тілами, тому що все ж-таки вони перебувають під тиском. Вони (окупанти) приблизно так розмірковують, що «герої України не можуть бути захоронені на землі, яку контролюють росіяни». Приблизно так вони вважають. Це пов'язано з ідеологічними міркуваннями. Тобто вони думають, що могили будуть місцем пам'яті. Так воно і мало би бути. І, відповідно, намагаються зруйнувати всю пам'ять про спротив», – зазначив Яковлєв.

З огляду на бойові дії і окупацію Росією частини південних територій України, редакція не може отримати офіційного підтвердження про деякі озвучені свідчення чи незалежно їх перевірити.

  • Про загибель підлітків у Бердянську стало відомо у червні минулого року. У соціальних мережах Тигран Оганнісян встиг оприлюднити відео, у якому він попрощався і сказав «Слава Україні!». Окупаційна влада Бердянська підтвердила інформацію про вбивство 24 червня 2023 року двох підлітків, яких назвала «проукраїнськими терористами».
  • До того їх звинувачували у начебто «підготовці диверсії». Публічного розголосу справі наприкінці травня минулого року надали правозахисники з Медійної ініціативи за права людини. За їхніми даними, російські силовики кілька днів жорстоко допитували та катували Тиграна Оганнісяна. Від підлітка вимагали зізнатися у підготовці диверсії на «Мелітопольській залізниці». Хлопцям загрожувало до 20 років ув’язнення.

«Переслідування дітей не припинилися»

Заступник голови Бердянської районної ради Віктор Дудукалов розповів «Новинам Приазов'я», що окупанти не очікували такого резонансу, якого набуло вбивство підлітків. Втім, переслідування дітей не припинилися, каже політик.

Окупанти залякують родини, щоб не було розголосу
Віктор Дудукалов

«Після вбивства Тиграна та Микити випадки однозначно були, але вони не потрапляли в медіасередовище, тому що окупанти дуже з цим намагалися бути обережними, із підлітками відповідно і взагалі з тією інформаційною складовою. Тобто вони працювали з родинами, залякуючи їх безпосередньо для того, щоб не було розголосу. Тому не було інформації, що вони затримали підлітків. Вони не так жорстко ставилися, відповідно, інколи до підлітків, це вже дуже індивідуальні були випадки, проте тенденцію можна визначити. Якщо свого часу Тиграна і Микиту намагалися притягнути до відповідальності і практично їм по реальному терміну визначити ув'язнення, то через розголос дали задню і відпустили їх, як мінімум, із незаконного затримання додому. Та ця от тенденція продовжилася після їхнього вбивства, тому що окупанти зрозуміли, що воєнні злочини такого характеру будуть на окремому контролі суспільства і міжнародних інституцій», – каже депутат.

Нові випадки переслідування підлітків у Бердянську не потрапляли в широке медіасередовище через тиск окупантів – Дудукалов
Нові випадки переслідування підлітків у Бердянську не потрапляли в широке медіасередовище через тиск окупантів – Дудукалов

Окупаційна влада не віддає тіла хлопців, оскільки розуміє, що це може призвести до хвилі ще більшого невдоволення в місті, вважає Дудукалов.

Окупаційна влада боїться людського гніву, який буде після того, як віддадуть тіла вбитих підлітків
Віктор Дудукалов

«Їх просто ліквідували за класичними поліцейськими антитерористичними заходами пострілами в голову, пострілами в груди, смертельними пострілами, не намагаючись знешкодити якось так, щоб людина просто не могла рухатися, їх просто вбили без обговорень. Тому я впевнений в тому, що окупанти бояться цього процесу і може навіть вони зокрема бояться людського гніву, який буде після того, як віддадуть тіла, як дозволять попрощатися із хлопцями і як дозволять їх поховати. Вони, мабуть, побоюються того, що можуть там отримати величезний негатив в суспільстві, доданий до того негативу, який вони вже мають. Вони не контролюють суспільство, яке є українським і вони бояться отаких от випадків, як поховання хлопців», – зазначив він.

«Перепрошити молодь»

За словами політика, загалом окупаційна влада сфокусована на молоді, намагається її привабити і перевиховати. Зокрема широко використовують антиукраїнську пропаганду, рекламуючи переваги РФ та її армії.

«Юнармія» в Севастополі, ілюстраційне фото
«Юнармія» в Севастополі, ілюстраційне фото
Щодня і методично просто намагаються цю молодь «перепрошити»
Віктор Дудукалов

«Для молоді окремо утворили дуже багато різного роду рухів: волонтерських, ініціативних, журналістських, студентських – за інтересами. Я так розумію, що це в них є або на повністю державному, або напівдержавному фінансуванні. Тобто це державні програми, які, вочевидь, є пропагандистськими, тому що вони мають під собою певні наративи і певну риторику. Вони щодня і методично просто намагаються цю молодь «перепрошити». Під час навчального року в окупантських школах, практично в кожній школі, день починається з гімну Російської Федерації, по шкільних коридорах і по всіх класах наліплена купа триколорів, гербів, портретів Путіна, текст гімну і так далі. Тобто їхня символіка просто всюди, вона оточує дітей з усіх боків. Окремою такою гілкою в окупантів йде продовження випалювання всього, що було українським», – додав Дудукалов.

«Тотальна репресивна машина»

Депутат Маріупольської міської ради Дмитро Забавін розповів, що у цьому місті діти перебувають під пильною увагою російських силовиків. Він стверджує, що серед молоді спостерігається найбільш протестний настрій.

Дмитро Забавін
Дмитро Забавін

«Діти дуже часто, як дорослі, не можуть приховати своїх емоцій. І відповідно десь виказують незадоволення окупаційним режимом. Вчителі, директори шкіл так званих є фактично агентами ФСБ, які покликані збирати інформацію, щоб доносити пропагандистську риторику, і які потім, у разі виявлення якихось випадків, наприклад, коли діти щось виказують, що суперечить ідеологічним основам окупантів, – вони це доносять до своїх кураторів з так званих правоохоронних органів. Далі вони вирішують, чи це просто якийсь, скажімо так, випадок, на який не треба звертати увагу. Чи ж вони приходять додому до батьків і починають репресивні методи впливу: погрожують батькам тим, що якщо вони не можуть навчити своїх дітей любити окупантів, то їх можуть позбавити батьківських прав», – каже депутат.

Фактично, в Маріуполі «діти повністю безправні». Як приклад він наводить часті випадки того, що будь-який вчитель може забрати у дитини телефон і перевірити його на наявність контенту та листування. Також в окупованому місті розповсюджені випадки, коли дітей змушували вибачатися на камеру за свої вчинки чи слова, розповідає Забавін.

Діти в окупованому Маріуполі, лютий 2023 року
Діти в окупованому Маріуполі, лютий 2023 року

«Такі випадки були, і я переконаний, що їх багато, коли затримували і батьків, і дітей. Це тотальна репресивна машина і тому люди бояться потім про це розповідати, якщо вони потрапляють в таку ситуацію. Ми розуміємо, який сильний тотальний вплив цієї ідеологічної системи, покликаної подавити повністю волю людей, і відповідно – люди живуть в страху», – зазначив він.

Крім того, окупанти намагаються стежити, щоб діти, які живуть у Маріуполі, не спілкувалися зі своїми однолітками, які перебувають за кордоном або на підконтрольній Україні території, стверджує Забавін.

«В карцер за непокору»

Експерт та аналітик Центру громадянської просвіти «Альменда» Олег Охредько розповів «Новинам Приазов'я», що російські окупанти почали тиснути на дітей ще з початку захоплення територій Херсонської і Запорізької областей.

Олег Охредько
Олег Охредько

«Коли дітей вивозили з тимчасово окупованого Херсону, це була так звана евакуація до дитячих таборів у Криму, вони одразу ж перебували під тиском. Будь-які прояви (непокори) доводили до того, що до них застосовували фізичний тиск. Їх забирали в карцер, їх заставляли виконувати фізичні вправи. А потім навіть йшлося про ці страхітливі ситуації, коли дітей не повертали батькам і намагалися відправити вже безпосередньо до Росії. А після повномасштабного вторгнення на ТОТ Херсонської і Запорізької областей просто встановився практично режим терору», – сказав він.

У 14 років всі діти на окупованих територіях мають отримати російські паспорти, зазначив правозахисник. Відмовитися від російських документів означає прикути до себе увагу окупантів та наразити себе та інших родичів на небезпеку.

Особливо складно дітям, які навчаються в дистанційних українських школах, тому що їм потрібно буквально переховуватися
Олег Охредько

«Окрім того, потрібна постійна участь у заходах пропагандистського характеру, починаючи від того, що потрібно співати російський гімн під час підняття прапора і стояти. Якщо ти не братимеш участь, це також викличе підозру до тебе. Діти повинні писати листи до солдатів так званого СВО (спеціальна військова операція – так у РФ називають повномасштабну війну проти України – ред.), і знов-таки дитина не може відмовитися, тому що відмова призводить до тиску як на дитину, так і на батьків. Особливо складно дітям, які навчаються в дистанційних українських школах, тому що їм потрібно буквально переховуватися», – наголосив експерт.

Дітей старшого шкільного віку можуть затримувати, допитувати і в такий спосіб на них тиснути, каже Охредько. Правозахисник радить дітям бути пильними і намагатися не наражати себе на небезпеку.

  • Зображення 16x9

    Олена Бадюк

    Із червня 2019 року була редактором вечірнього шоу на Радіо Крим.Реалії (проєкт Радіо Свобода). Із осені 2021 року працюю в команді проєкту Радіо Свобода «Новини Приазовʼя».

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG