Доступність посилання

ТОП новини

«Порушені чи не всі базові права дитини». Чи закриють освітній заклад на Львівщині?


Великолюбінський багатопрофільний навчально-реабілітаційний центр, де моніторингова група уповноваженого ВР України з прав людини виявила численні порушення прав дитини, зокрема фізичного і сексуального характеру
Великолюбінський багатопрофільний навчально-реабілітаційний центр, де моніторингова група уповноваженого ВР України з прав людини виявила численні порушення прав дитини, зокрема фізичного і сексуального характеру

ЛЬВІВ ‒ Майже місяць триває слідство у справі щодо імовірних порушень і зловживань у комунальному закладі Львівської обласної ради «Великолюбінський багатопрофільний навчально-реабілітаційний центр». Про порушення діти розповіли 27 вересня 2024 року під час моніторингового візиту стану додержання прав і свобод. Сьогодні у цьому закладі працюють три різні комісії. Вихованці-сироти переведені в інші центри.

Чи закриють цей освітній заклад, залежить від рішення депутатів Львівської облради. Наразі хочуть переселити всіх дітей, які мають особливі потреби.

Великолюбінський багатопрофільний навчально-реабілітаційний центр у Львівській області
Будь ласка, зачекайте
Великолюбінський багатопрофільний навчально-реабілітаційний центр у Львівській області

No media source currently available

0:00 0:00:55 0:00

Якою є ситуація сьогодні й що змінилось?

Ворота на територію реабілітаційного центру зачинені для в’їзду автомобілів. Але зайти туди можна. Якраз був відбій повітряної тривоги і вихованці з вихователями і вчителями виходили з укриття. Кожна дитина, яка проходила повз знімальну групу Радіо Свобода, повторювала однакову фразу: «Знімати заборонено». Раніше такого вихованці не говорили.

Ніхто з вихователів і вчителів не хотів говорити про ситуацію у реабілітаційному центрі. Такою була і позиція виконувачки обов’язки директора Ірини Лукачук, яка супроводжувала комісію, створену Львівською облрадою з чиновників Львівської обласної військової адміністрації, психологів. Спостерігають за їхньою роботою представники благодійного фонду «СОС Дитячі Містечка». Всі члени цієї комісії теж відмовились говорити.

У цьому палаці навчаються діти з особливими потребами
У цьому палаці навчаються діти з особливими потребами

Більшість дітей переселені в інші спеціалізовані заклади освіти. А це – діти-сироти, внутрішньо переселені, кількох забрали батьки. 21 дитина перебуває ще у закладі в Великому Любені, повідомив Радіо Свобода Олег Паска, керівник департаменту освіти і науки Львівської обласної військової адміністрації. 12 працівників освітнього центру мали намір звільнитись, але їх попросили не робити цього, допоки залишаються вихованці.

Дітей перевели в інші заклади, тому що тривають перевірки, і в них стрес
Олег Паска

«Департамент освіти Львівської ОВА просив людей не звільнятись, і вони погодились і залишись на роботі. Адже за дітьми потрібен постійний догляд. Дітей перевели в інші заклади, тому що тривають перевірки, і в них стрес від цього. Коли ми отримаємо всі рішення комісій, і лише обласна рада ухвалюватиме рішення про долю цього закладу. Я би дуже хотів об’єктивної перевірки і висновків, щоб порівняти, які торік були висновки і нині. Я б хотів, щоб ця ситуація мала професійний характер», ‒ каже керівник департаменту освіти і науки Львівської ОВА Олег Паска.

Допоки три комісії вивчають ситуацію в закладі у Великому Любені, частина батьків відмовилась писати заяви про переведення дітей в інші заклади. А без згоди дітей не переселяють.

Мама вихованця цього центру попросила не називати її імені, але розповіла Радіо Свобода, що її дитина п’ятий рік перебуває у реабілітаційному центрі у Великому Любені. На вихідні мама дитину забирає додому. Її син не розмовляє, постійно носить памперс. Мама категорично відмовляється переводити дитину з Великого Любеня.

Моя дитина дуже емоційно реагувала, коли відселяли сиріт
Мама вихованця закладу

«Якщо я заберу дитину додому, а він з особливими потребами, потребує постійного догляду, то я змушена звільнитись із роботи. Коли дитина не хоче йти, він сідає і знає, що я його не зможу підняти. На таких дітей з особливими потребами до 15-річного віку пенсія трішки більше за 2 тисячі гривень. Дорослі памперси – на тиждень потрібна 1 тисяча гривень. Нам відкрили групу, де пенсія 8 тисяч. Заклад у Великому Любені ‒ наступний після трьох, які ми пройшли. І скажу, що ми маємо досвід трьох таких закладів і цей найкращий у плані забезпечення і працівників. Говорю лише про тих вихователів і вчителів, які моєю дитиною займаються. Моя дитина дуже емоційно реагувала, коли відселяли сиріт, то він не спав, нам виписали лікування», ‒ каже мама вихованця Великолюбінського реабілітаційного центру.

А як мама відреагувала на оприлюднене у медіа відео, на якому вчителька лінійкою б’є вихованця закладу?

Там дуже важкі діти, з ними стаються різні напади, зміни настрою
Мама вихованця закладу

«Це не є вчителька моєї дитини. Лише другу знаю, яка в окулярах. Вона лишалась з моїм сином, але я її можу охарактеризувати лише з доброї сторони. Яким чином вона там була? З відео незрозуміло. Оцінку діям виховательки мають дати відповідні служби. Але тут проблема у самій системі, бо особа уособлює і вихователя в собі, і вчителя, і психолога, і опікуна. Там дуже важкі діти, з ними стаються різні напади, зміни настрою, і вихователь мав би про це повідомляти, що в дитини істеричний стан. Тоді мала б працювати група фахівців, але так не є», ‒ говорить мама.

Ті матері, з якими розмовляло Радіо Свобода, домагатимуться, щоб заклад у Великому Любені не закривали. Адже у січні 2022 року комісія Львівської обласної ради вже розглядала питання про закриття реабілітаційного центру у Великому Любені і передачу приміщення і території організації «Карітас», але коли її представники дізнались, що у закладі є діти з особливими потребами, відмовились від будівлі.

«Якщо до директора закладу були запитання, то його слід заміти, але такий центр дуже потрібен батькам з такими важкими дітьми. Там є матеріальна база, співпраця з різними фондами. Там є брак кадрів, менеджерських навиків керівників», ‒ зауважила мама вихованця.

Заклад має паркову територію
Заклад має паркову територію

Заступник керівника Львівської ОВА Олександр Кулепін зазначив Радіо Свобода, що всіх дітей із закладу переселять. Перемовини з батьками тривають.

Є питання щодо навчання і ставлення до дітей у цьому закладі
Олександр Кулепін

«Бо є питання щодо навчання і ставлення до дітей у цьому закладі. Вихованці відправили у різні установи, ми намагались дітей групами переселяти, щоб вони не боялись без батьківської опіки дітей», ‒ каже Олександр Кулепін.

Відповідь на запит Радіо Свобода

Передумовою проведення моніторингового візиту у «Великолюбінський багатопрофільний навчально-реабілітаційний центр» стало те, що представниця уповноваженого з прав дитини Ірина Суслова отримала 26 вересня 2024 року відео, в якому дитина повідомляє про факти сексуального насильства щодо себе, вчинені директором Великолюбінського закладу. Про це Ірина Суслова повідомила у відповіді на запит Радіо Свобода до уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

27 вересня у Великий Любень прибули представники Офісу Уповноваженого ВРУ з прав людини спільно з представниками Національної соціальної сервісної служби України, офісу дітей та молоді «ДійМо» та партнерами з благодійного фонду «Голоси Дітей» та «СОС Дитячі Містечка».

Медичний центр в освітньому закладі
Медичний центр в освітньому закладі

Як повідомила представниця уповноваженого з прав дитини, «адміністрацією та працівниками закладу порушені чи не всі базові права дитини, гарантовані національним та міжнародним законодавством». Було виявлено вісім порушень прав дитини.

Які порушення прав вихованців були виявлені у закладі моніторинговою групою? Ось офіційна відповідь:

  • порушення права дитини на захист від усіх форм насильства (фізичного, психологічного, сексуального);
  • порушення права на сім’ю та індивідуальний підхід;
  • порушення права дитини на здоров'я. Стан організації адміністрацією НРЦ медичного обслуговування учнів (вихованців) на території закладу призводить до порушення закріпленого статтею 24 Конвенції ООН про права дитини права на користування найбільш досконалими послугами системи охорони здоров’я;
  • порушення права на освіту. Навчання дітей віком 6–8 років відбувається в одному класі. Індивідуальні програмами навчання не впроваджені. Діти цього віку мають різні рівні розвитку, тож потребують персоналізованого підходу для кращого засвоєння матеріалу. Відсутність індивідуальних програм призводить до того, що деякі учні не отримують необхідної уваги та підтримки;
  • порушення права дитини на захист і піклування з боку владних органів та відповідальних служб. На одного вихователя припадає приблизно 14 дітей, серед яких є й ті, що мають складні порушення розвитку. Це створює значне навантаження на персонал і ускладнює надання індивідуальної підтримки, особливо дітям із порушеннями розвитку, що є порушенням статті 3 Конвенції ООН про права дитини.
  • неналежний стан особових справ дітей. При перегляді особових справ дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, виявлено, що договори про надання послуг з проживання та утримання учня у пансіоні закладу освіти відсутні.
  • незадовільні умови перебування вихованців закладу. Територія НРЦ не огороджена належним чином (ворота та хвіртка постійно відкриті, огорожі ненадійні), пропускний режим не організовано, що створює умови для несанкціонованого залишення дітьми закладу, а також безперешкодного доступу сторонніх осіб на територію закладу. У приміщенні закладу, де проживають діти, наявні 2 спільні вбиральні для дівчат/хлопців. Проте у вбиральнях відсутній туалетний папір, мило та рушники. Приміщення для організації санітарно-гігієнічних процедур розташоване в окремій будівлі, віддалене від житлових кімнат вихованців та потребує ремонту. У наявності лише 10 душових кабін, однак більшість сантехнічних засобів несправні. У закладі облаштовано укриття цивільного захисту, в якому забезпечена вентиляція приміщення, однак відсутній запас питної води та харчових продуктів у достатній кількості. Ігрові, побутові та класні (навчальні) приміщення мають вкрай обмежене наповнення іграми, розвитковими матеріалами та іншими засобами, які могли б сприяти всебічному розвитку дітей. Ігрова кімната переважно є зачиненою та не використовується. Вказане не забезпечує права на рівень життя, необхідний для фізичного, розумового, духовного, морального і соціального розвитку дитини (стаття 27 Конвенції ООН про права дитини, стаття 6 Закону України «Про охорону дитинства».
  • неналежне забезпечення харчуванням. Під час спілкування з дітьми неповнолітні скаржились на якість харчування (недостатня кількість їжі, несмачні страви). Їжа подається в металевому посуді (чашка, тарілка). Директор зазначив, що існує брак фінансування на харчування, через що він часто звертається за благодійною допомогою до волонтерів. Водночас діти висловили занепокоєння, що більшість продуктів та інших товарів (непродовольчих), які привозять волонтери, не доходять до них – їх забирають працівники закладу або зберігають на складах до «кращого моменту». Всупереч вимогам пункту 31 Положення про навчально-реабілітаційний центр, затвердженого постановою Кабінету міністрів України від 6 березня 2019 р. № 221 дітям належне харчування не забезпечується.

Державна служба якості освіти перевіряє рівень навчання вихованців у Великолюбінському закладі. Львівська ОВА обіцяє оприлюднити результати перевірок, але торік під час місцевої перевірки ніяких порушень не було виявлено.

На час проведення перевірки і слідчих дій 64-річного директора Великолюбінського закладу Степана Мащака, який майже 20 років керує центром, відсторонили від роботи. Але ще до такого рішення він пішов на лікарняний. У цьому центрі працюють його дружина – медиком і син – вихователем.

Степан Мащак не відповідає на телефонні дзвінки Радіо Свобода.

Великолюбінський багатопрофільний навчально-реабілітаційний центр – це комунальний заклад Львівської облради. Там навчається і проходяь реабілітацію понад 50 учнів з особливими потребами, різними складними діагнозами, психічними розладами. 20 із них – внутрішньо переселені з тих регіонів, де йдуть бойові дії російсько-української війни. 10 вихованців – із неблагополучних родин. Є діти, які постійно прикуті до ліжка. Штатних працівників – близько 60, частина з них є опікунами цих дітей.

Слідчі територіального підрозділу Нацполіції розпочали кримінальне провадження за частиною 3 статті 153 (сексуальне насильство) Кримінального кодексу України за заявою уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Дмитра Лубінця.

Комісія з питань освіти та науки Львівської облради 25 жовтня розглядатиме питання про ситуацію в Великолюбінському закладі, зокрема і звернення батьків, які не погоджуються переводити своїх дітей в інші освітні центри.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG