Доступність посилання

ТОП новини

Після розслідування «Схем» керівнику АМКУ Кириленку повідомили про підозру


Павлові Кириленку повідомили про підозру в незаконному збагаченні на 56,2 мільйона гривень і декларуванні недостовірної інформації
Павлові Кириленку повідомили про підозру в незаконному збагаченні на 56,2 мільйона гривень і декларуванні недостовірної інформації

Детективи Національного антикорупційного бюро 14 серпня за погодженням прокурора Спеціалізованої антикорупційної прокуратури повідомили про підозру в незаконному збагаченні на 56,2 мільйона гривень і декларуванні недостовірної інформації «чинному очільнику державного органу зі спеціальним статусом».

Приводом для розслідування САП і НАБУ, йдеться у повідомленні пресслужби відомства, «стало журналістське розслідування Радіо Свобода». Ім’я чиновника не називають, але за описом посади, згаданого розслідування і за даними джерел «Схем» у правоохоронних органах, йдеться про голову Антимонопольного комітету України Павла Кириленка.

Правоохоронці розпочали кримінальне провадження 22 березня цього року – наступного дня після виходу матеріалу «Схем» (Радіо Свобода), в якому журналісти виявили, що родина посадовця у період 2020-2023 років придбала автівки і низку нерухомості у Києві й області, а також в Ужгороді, при тому що ніхто з родичів Кириленка не має бізнесу, а офіційних доходів родини не вистачило б, щоб придбати все це коштовне майно.

У НАБУ повідомили: «Досудовим розслідуванням встановлено, що у 2020–2023 роках вказана особа, обіймаючи посаду керівника обласної державної адміністрації, набула 21 об’єкт нерухомого майна і один люксовий автомобіль шляхом реєстрації права власності на родичів своєї дружини».

Серед набутого посадовцем майна, повідомили в Національному антикорупційному бюро, – сім квартир у містах Києві й Ужгороді загальною площею 688,5 кв. м, будинок на понад 220 кв. м і дві земельні ділянки під Києвом; два гаражних бокси; шість машино-місць; три нежитлових приміщення загальною площею понад 190 кв. м; автомобіль ВМW Х3.

Загальна вартість активів, за даними НАБУ і САП, склала 61,7 мільйона гривень, при цьому законні доходи чиновника і членів його родини не дозволяли здійснити таких покупок.

«У подальшому з метою приховання факту незаконного збагачення посадовець не зазначив відомості про набуте майно в деклараціях особи, уповноваженої на виконання функцій держави, за 2020, 2021, 2022 і 2023 роки. Дії особи кваліфіковані за ст. 368-5 (незаконне збагачення) і ч. 2 ст. 366-2 КК України (декларування недостовірної інформації)», – йдеться у повідомленні пресслужби.

У розслідуванні, опублікованому 21 березня цього року, «Схеми» виявили, що родина посадовця у період 2020-2023 років придбала нерухомість і автівки загальною ринковою вартістю понад 70 мільйонів гривень.

Йдеться про великий маєток і дві земельні ділянки під Києвом, 200 квадратних метрів офісної нерухомості в столиці, два кросовери, три квартири з паркомісцями в елітних житлових комплексах Києва і четверо апартаментів із паркомісцями в Ужгороді, оформлені на батьків і бабусю дружини. «Схеми» з’ясували, що ніхто з родичів Кириленка не має бізнесу, а офіційних доходів родини не вистачило б, щоб придбати все це коштовне майно. При цьому, йшлося в розслідуванні, посадовець не вказував у декларації нерухомість – 4-кімнатну квартиру в Києві площею у майже 200 квадратних метрів – та авто BMW X3, якими користується його родина.

Як дослідили журналісти, елітне майно, здебільшого оформлене на родичів дружини Кириленка, вони придбали у період, коли він очолював Донецьку обласну адміністрацію і до його переведення у Київ на посаду голови АМКУ у 2023 році.

У коментарі «Схемам» Кириленко заявив, що джерело статків – це стартовий капітал родини, який був сформований у 90-ті роки, коли бабуся його майбутньої дружини вигідно продала акції заводу «Стирол» у Горлівці, отримані нею як працівницею заводу. Знайти офіційне підтвердження цим операціям журналістам не вдалося.

Родичі Кириленка також не змогли надати документальних підтверджень цій версії походження статків сім’ї, заявляючи, що «все залишилось в окупованій Горлівці».

Форум

XS
SM
MD
LG