Доступність посилання

ТОП новини

«Захід навіть не стикався з тим, із чим довелося пілоту «Мунфішу». Про місії F-16 та поспіх в навчанні


Винищувач F-16 на авіабазі Ригге. Норвегія, 28 листопада 2023 року
Винищувач F-16 на авіабазі Ригге. Норвегія, 28 листопада 2023 року

Поки в Україні з'ясовують причини катастрофи одного з партії винищувачів F-16, яку Києву передав Захід, там переглядають ризики повітряних операцій. Що пишуть західні медіа про навчання і перенавчання пілотів та складність F-16 для всіх родів військ ЗСУ, дізнавався Голос Америки.

Катастрофа українського F-16 та загибель пілота Олексія Меся, позивний «Мунфіш», нагадала про небезпеки авіації у виконанні будь-яких завдань, навіть тих, які вважаються порівняно «малоризикованими». Також серед західних союзників це викликало сумніви щодо пришвидшеної програми навчання пілотів і залучення їх до бойових дій. Про це пишуть американські медіа.

Портрет Олексія Меся, українського пілота F-16 Повітряних Сил ЗСУ, який загинув у катастрофі під час відбиття російської авіації 26 серпня 2024 року
Портрет Олексія Меся, українського пілота F-16 Повітряних Сил ЗСУ, який загинув у катастрофі під час відбиття російської авіації 26 серпня 2024 року

Як раніше розповідали Голосу Америки американські генерали й пілоти у відставці, перший час Повітряні сили України, найімовірніше, використовуватимуть F-16 для місій з оборони українського неба від повітряних атак РФ. Однак також ці винищувачі можуть зблизька надавати повітряну підтримку військам на землі або придушувати протиповітряну оборону противника.

Як зазначає Business Insider, коли винищувачі прибули в Україну, перші оприлюднені кадри з F-16 та їхнє озброєння показало, що Київ використовуватиме винищувач у ролі повітря-повітря, а не для наступальних місій, де вони будуть більш уразливими. Однак катастрофа F-16 наприкінці серпня проілюструвала той факт, що навіть ці повітряні операції із відносно меншим ризиком все одно можуть бути небезпечними.

Серед причин: масованість і комбінованість російських повітряних атак із застосуванням дронів і різноманітних типів ракет, а також різнорідність систем протиповітряної оборони, зокрема як радянських, так і західних установок ППО й винищувачів, що є в наявності в ЗСУ. «Там просто дуже багато засобів у повітрі, – пояснив виданню колишній американський пілот F-16 Майк Торреалдей, – тож перебування у не тому місці в не той час може стати смертельним».

Наслідки російського обстрілу 26 серпня 2024 року, Одещина
Наслідки російського обстрілу 26 серпня 2024 року, Одещина
Все одно це буде дуже хаотична обстановка, яка посилюється тим фактом, що для вас це є новий літак
Вінсент Аієлло

За його словами, протиповітряні місії є потенційно менш небезпечними для F-16 в Україні, аніж придушення ППО РФ, атакування позицій противника чи підтримка наземних сил, однак все одно це складні операції, й додається також те, що ці винищувачі американського виробництва є цілковито новими для всіх родів військ ЗСУ, звиклих лише до радянських МіГ-29, Су-24 та інших.

«Все одно це буде дуже хаотична обстановка, яка посилюється тим фактом, що для вас це є новий літак і він перший тиждень працює в цьому конфлікті», – сказав Business Insider інший експілот F-16 Вінсент Аієлло, пояснивши, що авіація й без того надзвичайно ризикована, й у бою небезпека лише зростає.

Напередодні в інтерв'ю CNN головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський розповів, що F-16 довели свою високу ефективність у знищенні крилатих ракет РФ, а також що на підготовку у західні тренувальні центри Україна відправляє своїх найкращих пілотів й вони отримують усі необхідні допуски від інструкторів для оперування цими винищувачами.

Підготовка пілотів

Днями газета Wall Street Journal повідомила, що катастрофа змусила західних військових посадовців звернути пильну увагу на програми підготовки українських льотчиків.

Катастрофа показує, що відбувається, якщо намагатись квапити події
високопосадовець у Пентагоні

Західні пілоти, навіть після завершення навчання, часто літають протягом багатьох місяців зі своїми підрозділами та на навчаннях, перш ніж спробувати виконувати складні місії в зонах бойових дій. Українські пілоти натомість, щойно пройшовши прискорений курс перепідготовки, були змушені негайно розпочати виконувати завдання на полі бою.

Поки що планів коригувати поточну програму підготовки українських пілотів немає, але «катастрофа показує, що відбувається, якщо намагатись квапити події», – сказав WSJ американський високопосадовець у Пентагоні.

Винищувачі F-16 ЗСУ в небі України, 4 серпня 2024 року
Винищувачі F-16 ЗСУ в небі України, 4 серпня 2024 року

Зараз невелика кількість українських пілотів ще проходять навчання в Аризоні, у Данії та нововідкритому закладі в Румунії. Однак данський центр закриється наприкінці року, оскільки ВПС Данії переходять з F-16 на новітні F-35. Месь був у першій групі пілотів, які закінчили підготовку у Данії.

Перед катастрофою представники уряду Данії висловлювали занепокоєння щодо здатності деяких пілотів літати самостійно, сказав WSJ оборонний високопосадовець. Зокрема проблеми були із мовною підготовкою, адже все навчання й усі посібники на F-16 – англійською. Деякі пілоти, які почали навчання в Данії, не пройшли програму, сказав західний посадовець.

Український військовослужбовець біля бойового літака F-16, 4 серпня 2024 рокуроку
Український військовослужбовець біля бойового літака F-16, 4 серпня 2024 рокуроку
Я б ризикнув сказати, що Захід навіть не стикався з тим, із чим стикався «Мунфіш»
Вінсент Аієлло

Однак щодо навичок Меся не було жодних занепокоєнь, додає газета. Можливо, Україна все ж поспішно кинула свої F-16 і їхніх пілотів у бойові дії, але Київ був змушений прийняти це рішення через війну, сказав виданню колишній пілот, тож це не означає, що Месь не був готовий. Він додав, що Україна відправляє досвідчених і талановитих льотчиків на навчання: «Я б ризикнув сказати, що Захід не стикався ні з чим подібним до того, з чим стикався «Мунфіш».

Що відомо про причини катастрофи

Винищувач F-16 українських Повітряних сил розбився 26 серпня під час відбиття ракетного удару РФ. Загиблий пілот «Мунфіш» знищив три крилаті ракети та один ударний БПЛА.

Про причини катастрофи офіційно не повідомляється. Українській службі Голосу Америки представники ПС повідомили, що розслідування причин катастрофи тривають: «Розглядаються різні версії, включаючи «дружній вогонь» своїх ППО, технічну несправність і помилку пілота».

При цьому двоє високопосадовців Пентагону сказали виданню New York Times в суботу, що «дружній вогонь», ймовірно, не став причиною збиття F-16.

Однак народна депутатка Мар'яна Безугла заявила, що, за її інформацією, літак Мунфіша «був збитий зенітно-ракетним комплексом Patriot через дискоординацію між підрозділами. У доповідях зазначили, що він «не впорався з керуванням». Микола Олещук, який на той момент був командувачем Повітряних сил України, розкритикував її заяви й пообіцяв з'ясувати причини катастрофи, пізніше президент України Володимир Зеленський звільнив Олещука із посади.

При цьому в інтерв'ю CNN Сирський розповів, що результати розслідування будуть невдовзі оприлюднені.

Плани підготовки українських пілотів

За даними WSJ, наприкінці липня Україна отримала шість винищувачів F-16 і шість українських пілотів завершили підготовку на цих літаках. Загалом же Данія, Бельгія, Нідерланди та Норвегія протягом наступних років пообіцяли передати Києву близько 80 цих винищувачів американського виробництва.

Президент України Володимир Зеленський презентує передані винищувачі F-16 у День Повітряних сил ЗСУ. Київська область, 4 серпня 2024 року
Президент України Володимир Зеленський презентує передані винищувачі F-16 у День Повітряних сил ЗСУ. Київська область, 4 серпня 2024 року
Нам потрібен набагато сильніший флот F-16, і у мене є пропозиції
Володимир Зеленський

Питання розширення тренування для українських пілотів на винищувачах F-16 Зеленський порушував зокрема на зустрічі із міністром оборони США Ллойдом Остіном під час засідання Контактної групи з оборонної допомоги України у форматі «Рамштайн» минулого тижня.

«Ми вже почали експлуатувати F-16, – сказав Зеленський на відкритті зустрічі. – Вони збивають ракети й безпілотники, вони дуже ефективні, але їх мало. Ви це знаєте. Нам потрібен набагато сильніший флот F-16, і у мене є пропозиції, які я озвучу, коли преса піде».

За результатами зустрічі Міноборони України повідомило, що «Канада взяла на себе важливу роль у навчанні українських пілотів для польотів на F-16 в рамках програми FLIT... на 5-річний термін підготовки пілотів технічного складу уряд виділить 389 мільйонів доларів».

Також стало відомо, що Нідерланди нададуть Україні ракети класу повітря-повітря та допоміжні матеріали для літаків F-16 на суму 80 мільйонів євро. «Ця допомога дозволить суттєво посилити обороноздатність наших військово-повітряних сил», – додало українське оборонне відомство.

Українські посадовці на різних рівнях, як і американські авіаційні експерти, закликали Захід надати Києву F-16 від самого початку повномасштабного вторгнення Росії, однак офіційний дозвіл на початок навчання й передачу винищувачів США як країна-виробник надали лише у середині 2023 року, після того початок підготовки українських льотчиків відкладався, а орієнтовні публічно оголошувані терміни передачі F-16 переносились.

Зеленський, Сирський та інші представники української влади висловлювали вдячність партнерам за посилення української авіації. Також вони просять про розширення програми навчань, надання більшої кількості винищувачів, засобів ППО та іншої зброї і закликають до зняття обмежень на застосування західної зброї для ударів по воєнних цілях вглибині Росії.

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG