Доступність посилання

ТОП новини

Розвідники ЦРУ і Мі-6 провели у Лондоні перший за 77 років публічний захід. Говорили про війну


Урочистий прийом у Монголії очільника Росії Володимира Путіна, на арешт якого МКС видав ордер, який монгольська влада мала б виконати. Улан-Батор, 3 вересня 2024 року
Урочистий прийом у Монголії очільника Росії Володимира Путіна, на арешт якого МКС видав ордер, який монгольська влада мала б виконати. Улан-Батор, 3 вересня 2024 року

Західні видання повідомили про перший випадок, коли керівники американської і британської розвідки з’явилися разом на публічному заході за всю історію 77-річного партнерства їхніх агентств з обміну розвідданими. «Міжнародний світопорядок... перебуває під загрозою, якої ми не бачили з часів холодної війни», – заявили керівники ЦРУ і Мі-6 у Лондоні.

Про що вони говорили? Основні тези та коментарі західних ЗМІ зібрав Голос Америки.

Глава британської служби MI6 Річард Мур і директор Центрального розвідувального управління США Білл Бернс дають інтерв’ю Рулі Халаф, редактору Financial Times, у рамках фестивалю FT Weekend у Лондоні, Британія, 7 вересня 2024 року
Глава британської служби MI6 Річард Мур і директор Центрального розвідувального управління США Білл Бернс дають інтерв’ю Рулі Халаф, редактору Financial Times, у рамках фестивалю FT Weekend у Лондоні, Британія, 7 вересня 2024 року

Ядерні погрози Кремля

Експерти Інституту вивчення війни (ISW) проаналізували заяви директора Центрального розвідувального управління (ЦРУ) Вільяма Бернса щодо погроз Росії застосувати ядерну зброю.

У новому звіті аналітики нагадали, що Бернс застеріг Захід від занепокоєння щодо «стандартного брязкання російською ядерною зброєю», яке ISW вже давно визначив як «частину зусиль Кремля зі сприяння самостримуванню Заходу та впливу на ключові моменти в політичних дебатах щодо підтримки України».

Президент Росії Володимир Путін продовжуватиме періодично погрожувати прямою конфронтацією Заходу, але ці погрози не повинні залякати Захід
Директор ЦРУ Вільям Бернс

Бернс заявив під час дискусії з головою Секретної розвідувальної служби Великої Британії Річардом Муром, що «президент Росії Володимир Путін продовжуватиме періодично погрожувати прямою конфронтацією Заходу, але ці погрози не повинні залякати Захід». Він також додав, що за оцінками ЦРУ, «російські війська могли розглядати можливість застосування тактичної ядерної зброї в Україні восени 2022 року», і що він контактував з цього приводу з директором Служби зовнішньої розвідки Росії Сергієм Наришкіним, нагадають американські аналітики.

«Оцінка ЦРУ щодо можливої готовності Росії застосувати тактичну ядерну зброю в Україні восени 2022 року збіглася з активізацією російської риторики про ядерне протистояння на тлі успішних українських контрнаступальних операцій у Херсонській та Харківській областях. Ця риторика, швидше за все, була частиною стандартної інформаційної операції, спрямованої на стримування західної допомоги Україні у сфері безпеки, ніж показником російської готовності застосувати ядерну зброю», – зазначили американські аналітики.

В ISW звернули увагу на те, що «Кремль неодноразово звертався до погано завуальованих загроз ядерного протистояння між Росією і Заходом у ключові моменти західних політичних дискусій про подальшу військову допомогу Україні, наприклад, восени 2022 року, щоб викликати страх у тих, хто приймає рішення».

За оцінками ISW, «Росія навряд чи застосує ядерну зброю в Україні чи деінде».

Про сумніви російської еліти і Курську операцію

ЦРУ та Мі-6 відзначили, що Курська операція ЗСУ змінила «наратив війни». За їхніми висновками, раптове вторгнення України в Росію є «значним досягненням, яке може змінити наратив важкої 2,5-річної війни», цитує посадовців американської та британської розвідки агенція Assiciated Press.

Курськ «повернув війну додому»
Річард Мур

Річард Мур, голова Мі-6, сказав, що несподіваний серпневий наступ Києва і захоплення території в Курській області Росії був «проявом завзятості та сміливості з боку українців, щоб спробувати змінити гру».

Важливо, наголосив Мур, що це «повернуло війну додому, до простих росіян».

Річард Мур, голова британської розвідки MI6
Річард Мур, голова британської розвідки MI6

Виступаючи разом з Муром на безпрецедентному спільному публічному заході в Лондоні, директор ЦРУ Вільям Бернс сказав, що наступ був «значним тактичним досягненням, яке виявило вразливі місця російської армії».

Українські сили на Курщині  «захопили територію більшу ніж Лос-Анджелес»

Business Insider пояснює, що українські сили на Курщині «захопили територію більшу ніж Лос-Анджелес» і «поставила Росію в незручне становище». А також, пише видання, порушила роботу російської залізничної системи, що порушить здатність Росії перекидати війська, резерви та озброєння.

«Російські підрозділи не мають органічних транспортних можливостей, щоб працювати поза залізничними станціями», - вказує Business Insider.

Але також додає, що «наразі сподівання Києва на те, що Росія відведе війська на користь оборони Курська ціною власних наступальних дій на сході та півдні України, не виправдалися». Росія даліпродовжує наступати, «незважаючи на приниження з боку українських військ, які окупували російську землю».

Директор ЦРУ Вільям Бернс
Директор ЦРУ Вільям Бернс

Сумніви російської еліти

Стосовно впливу вторгнення на хід війни, то, наприклад, видання SkyNews стверджує: «Вторгнення на Курщину не відволікає Росію від амбіцій стосовно Покровська».

Водночас видання відзначає, що Україна вторглася на російську територію, захопила її та утримує вже місяць «на великий подив як союзників, так і ворогів».

Цитуючи аналітиків, включно з експертами американського Інституту вивчення війни (ISW), SkyNews відзначає, що активізація російських операцій навколо Покровська триває «незважаючи на вторгнення у Курськ».

ISW також констатує, що українські сили продовжують обстрілювати російські наземні лінії зв’язку та російську військову техніку на Курщині.

Експерти Фонду Карнегі нагадують, що вторгнення у Курську область змінило траєкторію війни, що здавалася передбачуваною і створила «новий поворот» та підняла питання стабільності режиму російського лідера Путіна.

«Україна, неядерна держава, раптово вторглася в ядерну супердержаву та зуміла захопити частину російської території в грубому регіоні й утримувати її протягом місяця», – сказав директор з питань Євразії Фонду Карнегі Александр Габуєв в подкасті Фонду.

Операція на Курщині «викликала сумніви серед російської еліти у сенсі війни»
Керівники розвідок

Керівники розвідки під час згаданого заходу у Лондоні зауважили також, що українська операція на Курщині «викликала сумніви серед російської еліти» та викликала «запитання» про сенс війни, звертає увагу газета Financial Times.

Це перший випадок, коли керівники американської і британської розвідки з’явилися разом на публічному заході за всю історію 77-річного партнерства їхніх агентств з обміну розвідданими.

У Financial Times вважають це промовистим кроком та «виходом з тіні» розвідників з метою попередити країни, яким вони служать, про зростаючі небезпеки, з якими стикається світ сьогодні, зокрема, і з небезпекою російської агресії.

Форум

XS
SM
MD
LG