Доступність посилання

ТОП новини

50 мільярдів для України за рахунок заморожених активів РФ: стало відомо, хто скільки дасть


Зокрема, згідно з останніми домовленостями, ЄС надасть не 35, а 20 мільярдів доларів
Зокрема, згідно з останніми домовленостями, ЄС надасть не 35, а 20 мільярдів доларів

Рада Євросоюзу погодила, якими будуть внески від країн «Групи семи» для кредиту Україні у 50 мільярдів доларів за рахунок прибутків від російських заморожених активів, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода в Брюсселі.

Зокрема, згідно з останніми домовленостями, ЄС надасть не 35, а 20 мільярдів доларів. Ще 20 мають надійти від Сполучених Штатів, у той час як Велика Британія, Канада та Японія нададуть по 3,3 мільярди кожна. Про це Радіо Свобода стало відомо від дипломатів у колах ЄС, не уповноважених давати коментарі ЗМІ. Офіційно про рішення найближчим часом має повідомити G7.

Кожен з учасників позики для України надаватиме власний кредит, погашення та обслуговування якого відбуватиметься за рахунок надприбутків, отриманих від заморожених російських активів.

Читайте також: До держбюджету від МВФ надійшов транш 1,1 млрд доларів США – Мінфін

Європарламент 22 жовтня погодив допомогу для України в розмірі 35 мільярдів євро, яку збираються відшкодувати за рахунок прибутків від заморожених російських активів.

ЄС раніше оголошував про намір надати Україні до 35 мільярдів євро з можливістю знизити цю суму, якщо долучаться інші партнери і фінальна позика сягне 50 мільярдів доларів. Таким чином у Брюсселі намагалися перестрахуватися на випадок, якщо не вдасться залучити до участі у цьому кредиті США.

Вашингтон раніше висував умову, що санкції щодо російських суверенних активів мають бути продовжені на три роки замість шести місяців, але угорський премʼєр Віктор Орбан заблокував таку можливість переходу на довготривалі санкції. Зрештою, Вашингтон зняв цю умову і долучився до загального кредиту.

На цей момент у Європі заморожені 211 мільярдів доларів російських активів. Більша частина з них перебуває в Бельгії та керується кліринговою організацією Euroclear, яка за 2023 рік згенерувала 3 мільярди доларів прибутку з цих коштів. За підрахунками в Брюсселі, заморожені активи мають згенерувати прибутки на суму 50 мільярдів доларів максимум за 45 років.

Форум

XS
SM
MD
LG