Доступність посилання

ТОП новини

Європарламент затвердив 35 мільярдів євро для України за рахунок заморожених активів РФ


Прапори членів ЄС на тлі будівлі Європарламенту
Прапори членів ЄС на тлі будівлі Європарламенту

Депутати Європарламенту 22 жовтня на сесії в Страсбурзі погодили допомогу для України на 2025 рік у розмірі 35 мільярдів євро, яку збираються відшкодувати за рахунок прибутків від заморожених російських активів. «За» проголосували 518 депутатів, проти були 56, утримався 61, повідомляє кореспондентка Радіо Свобода у Брюсселі.

«Посилена війна Росії проти України та її атаки на українську енергетичну інфраструктуру мають значний вплив на економіку та державні фінанси України. За оцінками Міжнародного валютного фонду, дефіцит фінансування може досягти 41,5 мільярда доларів США у 2025 році, тобто на 15,6 мільярда доларів США більше, ніж передбачалося раніше», – повідомив депутатам єврокомісар із питань юстиції Дідьє Рейндерс, обґрунтовуючи необхідність затвердити кредитний механізм із використанням заморожених активів РФ на суму 50 мільярдів доларів від «Групи семи», частка ЄС у якому становить 35 мільярдів євро.

Перед голосуванням депутати Європарламенту обговорили це питання на дебатах. Скептики з крайніх правих сил, яких у цьому скликанні побільшало, наполягали, що Україні потрібне мирне, а не воєннне рішення. Дехто нарікав на корупцію і наполягав, що західна допомога лише сприяє руйнації країни. Проте більшість учасників дискусії наполягали, що Україна бореться у війні, яка для цієї держави є самозахистом, що своєю боротьбою Україна захищає Європу, а той факт, що саме російські активи будуть використані для допомоги Україні – це один зі способів змусити Росію заплатити за свої злочини.

«Багато хто говорить на цих дебатах про мир. Мир у час, коли путінський режим бомбардує школи та лікарні. Вони говорять про мир, коли російські військові страчують українських солдатів. Ви в курсі умов Путіна для миру? Нещодавно він їх повідомив на пресконференції. Повна капітуляція українських військових – можете собі уявити, як ці мирні переговори виглядатимуть», – заявив під час дебатів євродепутат від Німеччини Лукас Сіпе.

«Ми хочемо, щоб ця війна закінчилась. Але що ми можемо зробити – це не дозволити Путіну її виграти. Потрібно більше санкцій, зняти обмеження щодо використання Україною зброї, дати перспективу членства в НАТО, організувати конференцію донорів та підтримати мирний план президента Зеленського», – наполіг Жан-Марк Жермен з Франції.

Раніше 22 жовтня Велика Британія повідомила про готовність надати Україні кредит на суму 2,26 мільярда фунтів стерлінгів (це близько 2,93 мільярда доларів), який буде погашено за рахунок доходів від заморожених активів Росії.

Про готовність США надати Україні до 20 мільярдів доларів у межах 50-мільярдного кредиту «Групи семи» за рахунок прибутку від заморожених російських активів поки що повідомляли лише ЗМІ.

Речник президента Росії Дмитро Пєсков неодноразово заявляв, що Росія категорично проти використання її активів для фінансування України, та попередив про плани Москви подати позови проти причетних до цього процесу. Наразі йдеться про використання не самих коштів, а доходів від їхнього розміщення.

На цей момент у Європі заморожені 211 мільярдів доларів російських активів, більша частина з яких перебуває в Бельгії та керується кліринговою організацією Euroclear, яка за 2023 рік згенерувала 3 мільярди доларів прибутку з цих коштів.

Форум

XS
SM
MD
LG