Доступність посилання

ТОП новини

Усі за мир, але таки на чиїх умовах? Чим має поступитися Україна?


Китай послідовно і наполегливо тримається за роль миротворця
Китай послідовно і наполегливо тримається за роль миротворця
  • Чи неминучі переговори з Росією і якою ціною?

57% українців вважають, що Україна повинна вступати у переговори з Росією задля спроби досягнення миру. Про це свідчить опитування Національного Демократичного Інституту та Київського міжнародного інституту соціології, проведене у травні.

Про що свідчить така соціологія на практиці?

Чи досі «неприпустимими» і «абсолютно абсурдними» вважають західні політики заклики до України поступитись своїми територіями в обмін на мир з Росією.

Як гостро в самій Україні насправді стоїть питання територіальної цілісності?

  • Про що натякає Китай?

У Міністерстві закордонних справ Китаю заявили, що китайсько-бразильський план щодо завершення війни Росії проти України отримав «позитивну реакцію» у понад 110 країнах світу. Про це повідомляє МЗС Китаю.

На початку травня відбулася серія візитів Лі Хуея до країн так званого Глобального Півдня. За результатами поїздок Китай підготував новий «мирний» план, який складається з шести пунктів:

  1. дотримуватись «трьох принципів» для охолодження ситуації: зупинення воєнних дій, незагострення конфлікту і нерозповсюдження його на нові території;
  2. визнання, що діалог та перемовини – єдиний можливий спосіб вирішення кризи;
  3. сторони конфлікту повинні уникати нападів на цивільних осіб та об'єкти, поважати основні права військовополонених;
  4. протидіяти використанню ядерної, біологічної та хімічної зброї;
  5. протидіяти збройним нападам на мирні ядерні об'єкти;
  6. підтримувати міжнародну співпрацю в енергетиці, фінансах, торгівлі зерном, транспорті тощо, підтримувати безпеку ключової інфраструктури;

Як цей план може вплинути на перебіг російсько-української війни?

Великий обмін в'язнями: хто більше скористав?

Путін грає власну гру. У межах великого обміну між РФ та Заходом Москва передала 16 політв'язнів. Серед них журналіст Wall Street Journal Еван Гершкович, та американський морський піхотинець Пол Вілан, а також журналістка Татаро-башкирської служби Радіо Свобода Алсу Курмашева.

Серед тих, кого Захід передав Росії – російський кілер Вадим Красіков, подружжя шпигунів Артем та Ганна Дульцеві, яких засудили у Словенії та інші.

Загалом обмін ув'язненими здійснили Росія та Білорусь з одного боку, а США, Німеччина, Словенія та Велика Британія з іншого.

Чому російський президент пішов на цей крок і чому саме зараз – практично у розпал виборчої кампанії у США, не чекаючи імені переможця?

Про це дивіться у програмі «Свобода Live» на @Радіо Свобода:

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG