Доступність посилання

ТОП новини

Пєсков визнав, що обміняний напередодні Вадим Красіков служив у ФСБ


Вадим Красіков та інші громадяни Росії, яких було звільнено в результаті обміну полоненими між Росією та західними країнами, висаджуються з літака в аеропорту Внуково в Москві, Росія, 1 серпня 2024 року
Вадим Красіков та інші громадяни Росії, яких було звільнено в результаті обміну полоненими між Росією та західними країнами, висаджуються з літака в аеропорту Внуково в Москві, Росія, 1 серпня 2024 року

У Кремлі визнали службу Вадима Красікова у російській Федеральній службі безпеки (ФСБ). Росіянин був засуджений до довічного терміну в Німеччині за вбивство колишнього чеченського польового командира. Раніше Москва не визнавала його причетність до спецслужб.

Прессекретар Володимира Путіна Дмитро Пєсков на брифінгу 2 серпня розповів, що Красіков служив у підрозділі «Альфа» з охоронцями Путіна.

За словами Пєскова, співробітники охорони президента Росії «тепло вітали» звільненого внаслідок обміну росіянина.

Громадянин Грузії, етнічний чеченець Зелімхан Хангошвілі, який воював за незалежність Ічкерії, в Росії був оголошений у розшук за звинуваченням у тероризмі. Після кількох спроб замаху у рідній Грузії у 2016 році він попросив притулку у Німеччині. 23 серпня 2019 року його застрелили у берлінському парку Тіргартен.

Читайте також: Сім’я вбитого в Німеччині чеченського польового командира Хангошвілі не знала про обмін Красікова

За гарячими слідами було затримано вбивцю – ним виявився росіянин Вадим Красіков із підробленими документами. За даними журналістів-розслідувачів, ця людина пов’язана із ФСБ Росії. У грудні 2021 року суд у Берліні визнав Красікова винним у вбивстві та засудив до довічного ув’язнення без права на дострокове звільнення. Суддя поклав відповідальність за організацію злочину на владу Росії, назвавши подію «державним терором».

В інтерв'ю американському журналісту Такеру Карлсону в лютому Путін похвалив Красікова, не називаючи його імені, говорячи про «людину, яка з патріотичних почуттів ліквідувала бандита в одній з європейських столиць», і дав зрозуміти, що хоче домогтися звільнення засудженого і його повернення до Росії.

Масштабний обмін в’язнями з Росією відбувся 1 серпня. Джо Байден угоду про обмін назвав «подвигом дипломатії». Він зазначив, що переговорники домовилися про звільнення 16 осіб із Росії, включаючи п’ятьох німців і сімох громадян Росії, які були «політичними в’язнями у своїй країні».

Росія, окрім громадян США Алсу Курмашевої, Евана Гершковича та Пола Вілана, звільнила й передала на Захід політиків Іллю Яшина та Володимира Кара-Мурзу, правозахисника Олега Орлова, політичних активістів, соратників загиблого за ґратами російського опозиціонера Олексія Навального – Лілію Чанишеву, Ксенію Фадєєву, Вадима Останіна та інших людей.

Водночас до Москви прибув Вадим Красіков. Також РФ передали кілька росіян, визнаних винними в шпигунстві (приміром, подружжя Дульцевих), Максим Марченко (його засудили у США до трьох років позбавлення волі за участь у закупівлі OLED-мікродисплеїв подвійного призначення для кінцевих користувачів у Росії), Владислав Клюшин (засуджений у США до дев’яти років позбавлення волі – його визнали винним у злочинній змові, шахрайстві із застосуванням електронних засобів та шахрайстві з цінними паперами) та інші.

Форум

XS
SM
MD
LG