Доступність посилання

ТОП новини

«Є ще багато F-16» – міністр оборони Нідерландів про плани Зеленського збільшити авіафлот України


Президент України Володимир Зеленський, міністр оборони Нідерландів Рубен Брекельманс (справа) і міністр закордонних справ Нідерландів Каспар Велдкамп (ліворуч), липень 2024 року
Президент України Володимир Зеленський, міністр оборони Нідерландів Рубен Брекельманс (справа) і міністр закордонних справ Нідерландів Каспар Велдкамп (ліворуч), липень 2024 року

В уряді Нідерландів вважають реалістичним план Володимира Зеленського щодо збільшення авіапарку України. Його президент України озвучив на закритій частині зустрічі Контактної групи з питань оборони України, що пройшла 6 вересня на авіабазі «Рамштайн» у Німеччині.

«Думаю, він (план – ред.) реалістичний, оскільки все ще є багато F-16. Вони є в інших країнах, і їх можна було би передати Україні… Там ще є можливості», – заявив міністр оборони Нідерландів Рубен Брекельманс в ексклюзивному інтерв’ю кореспондентці Радіо Свобода.

Міністр нагадав, що Нідерланди передають Україні 24 винищувачі, ще 18 будуть використані для тренувань. Також Нідерланди допоможуть із технічним обслуговуванням літаків – відповідний пакет оголосили 6 вересня на полях «Рамштайн»-зустрічі.

«Ми оголосили про новий пакет на 80 мільйонів, щоб переконатися, що ці літаки можуть залишатися в повітрі. Тому надаємо весь пакет і підтримуємо кожен його елемент… Постачаємо все, що маємо, для безпеки України», – резюмував Брекельманс.

Влада України від початку повномасштабного вторгнення Росії просила Захід надати сучасні винищувачі F-16. У 2023 році кілька країн за згодою США ухвалили рішення передати Києву такі літаки.

Перші винищувачі F-16, що прибули до України, показали під час урочистостей до Дня Повітряних сил ЗСУ 4 серпня цього року.

Форум

XS
SM
MD
LG