Доступність посилання

ТОП новини

Ляшко розповів, як замінять МСЕКи, які планують ліквідувати з січня 2025 року


«З 1 січня 2025 року МСЕКів не повинно бути. Ми до цієї стратегії і притримуємося, і рухаємося» – Віктор Ляшко
«З 1 січня 2025 року МСЕКів не повинно бути. Ми до цієї стратегії і притримуємося, і рухаємося» – Віктор Ляшко

Міністерство охорони здоров'я робить усе можливе, щоб станом на 1 січня 2025 року медико-соціальні експертні комісії (МСЕК ред.), як окремі юридичні особи, призупинили своє функціонування. Їхню функцію МОЗ передасть до кластерних і надкластерних лікарень.

Про це заявив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко під час брифінгу у Києві.

«З 1 січня 2025 року МСЕКів не повинно бути. Ми до цієї стратегії і притримуємося, і рухаємося. Потенційно ми розраховували пізніше запустити. Зараз через те, що викрили правоохоронні органи, побачили, що треба пришвидшувати нашу роботу. І за ці два місяці буде надолужено все те, що розраховувалось зреалізувати в 2025 році. Політичні рішення прийнято, думаю, що все нам вдасться», – пояснив Віктор Ляшко.

За його словами, кластерні і надкластерні лікарні – це результат госпітального планування, яке провело Міністерство охорони здоров'я. В кожному регіоні були визначені ці лікарні, які мають щонайменше 20 напрямків меддопомоги і укомплектовані відповідним обладнанням, розповів міністр.

Таким чином, міністерство вирішує 4 глобальні проблеми, які нині є, зокрема, кадри.

«Коли ми проводили оцінку роботи МСЕК, ми бачили, що вузькопрофільні спеціалісти – терапевти, хірурги, травматологи – не хотіли залишати лікувальну діяльність і переходити в окрему юридичну особу медико-соціальну експертну установу, яка займалася виключно експертизою. Тому наше завдання – забрати цю функцію і передати її до лікуючого лікаря», – зазначив Ляшко.

Друга проблема, яка має вирішитися – цифровізація. Кластерні і надкластерні лікарні підключені до ЕСОЗ (Електронної системи охорони здоров'я – ред.), відтак, рішення про встановлення інвалідності буде прийматися на підставі даних з електронної системи охорони здоров'я.

«Це дозволить нам чітко прослідкувати, який лікар, коли і який діагноз вносить, які дослідження проводились і коли проводились. І в разі проведення розслідування, якщо буде там оскарження або кримінальна справа, ми чітко будемо бачити вертикаль, хто де, на яких етапах припускав помилки», – заявив міністр.

Також Ляшко зазначив, що МОЗ планує відмовитися від поняття медико-соціальна експертиза. Натомість перейти на оцінку функціонування людини і виявлення її потреб.

«Медики, які провели певне лікування, провели реабілітацію, оцінюють потреби людини по працездатності. Надалі через міжнародну класифікацію функціонування, яка вже стала національним класифікатором, підключаються інші сторони, зокрема, міністерство соціальної політики, яка дивиться по тому, що людина втратила які функції, які компенсатори можна запропонувати (...) Міністерство економіки, у разі, якщо людина після втрати функціональності не може виконувати ту роботу, яку вона виконувала до цього по стану здоров'я. Підключається Міністерство освіти, якщо буде потрібно людині запропонувати перенавчання через втрату, знову ж таки, певних функцій організму. І це дозволить нам в кінцевому етапі пропонувати не додаткові виплати, а компенсатори, які дозволять повернути людину в соціум, бути соціально і економічно активною», – пояснив Ляшко.

Міністр охорони здоров'я також озвучив свою позицію, що вивчає юридичні аспекти, щоб адміністрація чинних МСЕКів не змогла надалі перейти на керівні посади в інших медичних закладах.

«Питання в тому, чи є такі юридичні механізми, я вивчу, про це будемо комунікувати. Щодо інших працівників, які працювали в системі, бо в нас часто через певну корупційну людину, ярмо кладеться на всіх лікарів або на всю систему, тут буде перевірка їхньої доброчесності, і це можуть відпрацювати як НАЗК, так і інші правоохоронні органи спільно з органами влади, коли приймають людину на роботу», – резюмував міністр охорони здоров'я.

МСЕК в Україні ліквідують після серії корупційних скандалів через фальшиві довідки про інвалідність. На тлі цих подій 22 жовтня подав у відставку генпрокурор Андрій Костін, у відомстві якого виявилися десятки осіб з інвалідністю на високих посадах. Президент України Володимир Зеленський анонсував перевірку всіх чиновників, які мають інвалідність.

Форум

XS
SM
MD
LG