Доступність посилання

ТОП новини

Курська операція і «червоні лінії» Заходу: чи не зведуть вони нанівець успіхи ЗСУ?


Українські сили на Курщині продовжують закріплюватися на позиціях
Українські сили на Курщині продовжують закріплюватися на позиціях
  • Термінова евакуація з прифронтової зони продовжується

Російські сили продовжують просуватися на Донеччині. За повідомленням Генштабу Збройних сил ситуація на Покровському напрямку залишається найбільш напруженою: « бої йдуть неподалік Пантелеймонівки, Воздвиженки, Зеленого Поля, Миролюбівки, Гродівки, Миколаївки, Новогродівки, Михайлівки та Птичого».

Евакуація звідти триває шаленими темпами. З початку обов'язкової евакуації Донеччину залишило понад 200 тисяч людей. Людей евакуюють рятувальники, а також благодійні організації, місцева адміністрація, правоохоронці та військові.

З окремих районів Донеччини, заявила віцепрем'єрка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Ірина Верещук, проводять евакуацію в примусовий спосіб – дітей із їхніми батьками або іншими законними представниками.

Люди виїжджають і самостійно, ті хто можуть. Менш соціально захищеним допомагає держава. Є потяги, котрі везуть людей, їм обіцяють житло та їжу.

Але чи всім держава може допомогти?

  • Операція на Курщині може бути марною?

Українські сили на Курщині продовжують закріплюватися на позиціях. В останні місяці Україна посилила повітряні атаки по російській території, називаючи метою – знищення інфраструктури, ключової для воєнних зусиль Москви.

За словами начальника ГУР Кирила Буданова, 21 серпня співробітники Головного управління розвідки провели кілька операцій безпілотниками. Це атаки дронами на центр радіотехнічної розвідки, аеропорт під Москвою та російську авіабазу в Ростовській області.

Однак попри Курську операцію ЗСУ, на Донбасі немає ознак відходу сил РФ, зауважує британське видання The Telegraph. Іноземні медіа пишуть, що ця операція послабила українську оборону на південно-східному фронті і загалом вона може бути марною. Якщо західні партнери України все ж не активізуються і не посунуть свої «червоні лінії» щодо використання їхньої зброї для ударів ЗСУ по РФ.

  • Як працює українська комендатура в Суджі

Тим часом у Суджі на Курщині цивільним роздають воду і хліб, працює українська комендатура, а військові медики лікують людей. Цивільні, які залишаються в Курській області, нарікають, що їх «свої» просто покинули.

Кремль тим часом активно намагається змусити російське суспільство прийняти операцію українських сил у Курській області РФ як «нову норму» і применшити значення їхнього наступу. «Російські державні телеканали, зокрема, висвітлюють наступ України в Курській області як обмежену операцію, водночас активно протиставляючи це просуванню Росії на Покровському напрямку, яке російські ЗМІ змальовують як великі перемоги», – пише у звіті американський Інститут вивчення війни (ISW).

Що кажуть цивільні на Курщині – репортаж із Суджі від кореспондента Радіо Свобода Романа Пагулича.

Про це та інше дивіться у програмі «Свобода.Ранок» о 9:01 на @Радіо Свобода:

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG