Доступність посилання

ТОП новини

Хто вбив князів-мучеників Бориса і Гліба? Дослідження історика


Ікона святих Бориса і Гліба, XIII століття, Київська національна картинна галерея. Україна
Ікона святих Бориса і Гліба, XIII століття, Київська національна картинна галерея. Україна

Брати Борис і Гліб, сини князя Володимира, хрестителя України-Русі, у Православній церкві України відіграють особливу роль. Це одні з перших руських святих, князі-мученики, про яких із літописів відомо, що вбив їх князь Святополк Окаянний (щоб не конкурували за київський престол), а їхній брат Ярослав Мудрий помстився за загибель Бориса та Гліба. Але чи можна довіряти придворним літописцям і чи справді Святополк стоїть за убивством юних князів? Радіо Свобода розпитало про це дослідницю того періоду, доктора історичних наук, завідувачку науково-дослідного відділу «Інституту Святої Софії» Національного заповідника «Софія Київська» Надію Нікітенко.

Професор Надія Нікітенко
Професор Надія Нікітенко

– Смерть князя Володимира Великого 1015 року спричинила міжусобицю: четверо його синів (Ярослав, Святополк, Борис, Гліб) боролися за вищу владу в Київській державі. Все скінчилось загибеллю Бориса та Гліба, перемогу здобув Ярослав (1019 рік). Його династія керувала державою близько 600 років, до неї належав цар Іван Грозний (на ньому династія «зупинилась»).

Київ, пам'ятник князю київському Ярославу
Київ, пам'ятник князю київському Ярославу

– Як з'явилася версія про загибель братів Бориса і Гліба, яку поширили літописці князя Ярослава?

– Вигідну Ярославу версію подій 1015–1019 років історики назвали «тенденційним історичним романом»… Згідно із «романом», у 1014 році Ярослав відмовився сплачувати Києву дань, князь Володимир розлютився й вирішив піти у похід проти непокірного сина, але захворів й передав дружину (військо) улюбленому сину Борису Ростовському.

Ікона святих Бориса і Гліба, Київська національна картинна галерея. Ікону науковці датують 13-м століттям
Ікона святих Бориса і Гліба, Київська національна картинна галерея. Ікону науковці датують 13-м століттям

Аж тут Київ атакували печеніги і Володимир послав Бориса проти них. Коли Володимир помер 15 липня 1015 року, Борис був у поході і владу у Києві захопив туровський князь Святополк.

– … Який вирішив позбутись братів-конкурентів і наслав на них убивць?

– Згідно із «романом» – так. Бориса вбито біля Переяслава, Гліба – біля Смоленська. Потім кілька років Ярослав боровся за Київ з братовбивцею, аж доки остаточно не переміг Святополка й не зайняв престол держави 1019 року.

Про це є інформація й в альтернативних джерелах: це «Читання» про Бориса і Гліба Нестора, хроніка саксонського єпископа Тітмара Мерзебурзького, Еймундова сага (про подвиги на Русі норвезького конунга Еймунда). Наприклад, «Читання» розповідає, що Володимир тримав молодших синів Бориса і Гліба при собі, в Києві.

– Чому Володимир тримав юнаків при собі?

– Чимало істориків (і я теж) вважають їх синами візантійської царівни Анни. Тітмар свідчить, що коли Володимир помер, то залишив усю свою спадщину двом синам, і ними, на моє переконання, могли бути лише Борис та Гліб, які народилися в законному християнському шлюбі й мали царське походження.

Фреска з портретами княжої родини, 12-го століття, Софійський собор у Києві
Фреска з портретами княжої родини, 12-го століття, Софійський собор у Києві

А Ярослав княжив у далекому Новгороді, перед смертю Володимира посварився з ним, бо хотів, як старший син, успадкувати Київ. Через таку саму причину повстав проти батька і Святополк, через що Володимир заточив його у в’язницю.

– То чи причетний Святополк до убивства братів Бориса і Гліба, відповідно до цих джерел?

Святополка зробили цапом-відбувайлом, навіки «нагородивши» призвіськом «Окаянний»

– Ні: згідно із хронікою Тітмара, з 1013 року Святополк сидів у в’язниці, одразу після смерті батька втік до Польщі до свого тестя князя Болеслава Хороброго і там перебував аж до 1018 року, коли разом із Болеславом пішов походом на узурпатора київського столу Ярослава.

Стосунку до вбивства Бориса та Гліба Святополк мати не міг. А в Еймундовій сазі є розповідь, що князь Ярослав підіслав убивць до Бориса, а саме Еймунда та його варягів. Святополка ж зробили цапом-відбувайлом, навіки «нагородивши» призвіськом «Окаянний». Отаким підступним був князь, відомий як Ярослав Мудрий…

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG