Доступність посилання

ТОП новини

Чи може Україна перемогти: дискусія чеських журналістів про майбутнє та виклики війни


Підтримка України з боку Чехії залишається значною, проте в чеському суспільстві існують різні погляди на допомогу
Підтримка України з боку Чехії залишається значною, проте в чеському суспільстві існують різні погляди на допомогу
Інеса Гаврик

ПРАГА – Розв'язана Росією повномасштабна війна в Україні продовжує впливати на долю країни та її народу. Чи здатна Україна здобути перемогу і відновити свою територіальну цілісність? Як виглядає майбутнє держави в умовах затяжного конфлікту? Про це в Празі дискутували чеські журналісти Давид Міржейовський та Ян Рапек, які нещодавно повернулися з України, де спостерігали за подіями та спілкувалися з місцевими мешканцями.

Чеські журналісти у Празі в Біліотеці імені Вацлава Гавела представили свою нову книгу «Бореться Україна», яка є продовженням їхньої попередньої роботи «Путінська війна». У книзі автори аналізують сучасний стан України, розглядаючи різні аспекти життя під час війни – від національного відродження та ролі молодого покоління до технологічного прогресу та викликів, пов'язаних з міжнародною підтримкою.

Книга чеських журналістів «Бореться Україна»
Книга чеських журналістів «Бореться Україна»

Майбутнє України

Ян Рапек зазначає, що відновлення України вимагатиме величезних зусиль: «Навіть якщо війна закінчиться сьогодні чи завтра, об’єднати суспільство буде надзвичайно важко. Окупація залишила глибокі рани та вкорінене зло, яке не зникає».

Ключ до відновлення країни журналісти бачать у молодому поколінні українців. Давид Міржейовський розповідає про свого друга Войту, який ініціював проєкт для підтримки молоді: «Войта розпочав воркшоп для 17-18-річних українців, щоб навчити їх знімати короткометражні фільми». Цей проєкт допомагає молодим людям, які виросли в умовах війни, виразити свої історії через мистецтво.

Журналісти чеського телебачення Давид Міржейовський та Ян Рапек
Журналісти чеського телебачення Давид Міржейовський та Ян Рапек
Проєкт має величезне значення, бо відкриває таланти молодого покоління, яке знає лише війну
Давид Міржейовський

Особливе місце в цьому проєкті зайняла українська художниця Вероніка Кожушко, яка стала символом цього покоління: «Войта знімав її за кілька годин до того, як вона загинула під час російського обстрілу Харкова». Після її смерті команда назвала проєкт на її честь –«Покоління Ніки». Кожушко уособлювала творчий дух молодих українців, які, попри жахи війни, продовжують творити.

«Цей проєкт має величезне значення, бо він відкриває таланти молодого покоління, яке знає лише війну», – підкреслює Міржейовський.

Символічний прорив: бої за Курську область

Влітку цього року українські війська здійснили прорив, просунувшись від російсько-українського кордону до Курської області Росії. Ян Рапек став першим чеським кореспондентом, який опинився в регіоні під час Курської операції.

«Для нас це був великий прорив, що українці взялися за таку масштабну операцію, просунувшись до Росії. Це показало, що українська армія здатна просуватися вперед і чинити тиск на ворога навіть за межами своєї країни», – розповідає Рапек. – «Ми мали можливість перейти кордон та потрапити на територію Росії, але після консультації з нашим керівництвом вирішили, що це небезпечно».

Проте успіх супроводжувався парадоксами. «Поки українці просувалися в Курській області, ми одночасно знімали в містах, де українці втрачали позиції. У травні ми регулярно отримували негативні новини про втрати територій. Російська армія проводила масштабний наступ у Харківській області», – зазначає чеський журналіст.

Якби Володимир Путін вирішив закінчити війну, російське суспільство бажало б продовжувати далі
Давид Міржейовський

Російська агресія не лише змінила геополітичний ландшафт, але й суттєво вплинула на внутрішні процеси в Україні і Росії. Давид Міржейовський зазначає, що російське суспільство за останні роки значно змінилося і, на жаль, не прагне припинити війну. Він відчуває, що росіяни звикли до війни і знаходять певне задоволення в розширенні територій з її допомогою. «Боюся, що навіть якби Володимир Путін вирішив закінчити війну, російське суспільство відреагувало б негативно і бажало б продовжувати далі», – підкреслює Міржейовський.

Запитання до президентів

Давид Міржейовський поділився своїм досвідом роботи в Росії та розповів про бажання поставити запитання російському президенту Володимиру Путіну. У 2016–2017 роках він хотів запитати його про Україну та Крим, підозрюючи, що Путін щось планує. Як кореспондент Чеського телебачення Міржейовський був присутній на кількох російських військових навчаннях і вже тоді розумів, що Росія готується до атаки на Україну.

Однак можливості поставити ці запитання не було. Він пояснює: «У мене було багато запитань, але президентська канцелярія відповіла, що пан президент дає інтерв'ю лише телеканалам з дружніх країн, якою Чехія вже багато років не є і, мабуть, не буде. Тож інтерв'ю з Володимиром Путіним я, ймовірно, ніколи не отримаю».

Психолог Ростислав Прокопюк та чеські журналісти – Ян Рапек та Давид Міржейовський
Психолог Ростислав Прокопюк та чеські журналісти – Ян Рапек та Давид Міржейовський

Щодо українського президента Володимира Зеленського, то Ян Рапек міркує так: «Можливо, я б запитав його, чи не краще в певний момент досягти часткової перемоги – наприклад, звільнивши 75 відсотків території – ніж намагатися за будь-яку ціну звільнити всі 100 відсотків України? Чи не варто іноді прагнути повного контролю над більшою частиною території, ніж мати частковий контроль над усією країною?»

Чеська підтримка України

Підтримка України з боку Чехії залишається значною, проте в чеському суспільстві існують різні погляди на допомогу, що відображає складність сучасної геополітичної ситуації, наголошують чеські журналісти.

«Ми часто зустрічаємо чеських волонтерів, і люди нам кажуть: Дякуємо, ми вже тут зустрічали когось з Чехії», – згадує Ян Рапек. Водночас він зазначає існування невеликої, але голосної групи скептиків, яка каже, що ця допомога непотрібна. Він додає: «Ми повинні усвідомити, що так завжди буває, навіть під час будь-якої кризи. Невелика група з непопулярною думкою завжди буде чутна. Ми бачили це в минулому і бачимо це знову сьогодні».

Перспективи закінчення війни

Перспектива швидкого завершення війни залишається невизначеною. Давид Міржейовський висловлює обережний оптимізм, сподіваючись на закінчення війни, але зазначає: «Вона може тривати ще дуже довго. Російське суспільство і держава налаштовані на воєнний режим».

Ян Рапек вважає, що завершення війни можливе лише через компроміс, але питання в тому, на які поступки готова піти Україна. Він розмірковує: «Якщо війна мала б закінчитися в найближчі місяці, то це, ймовірно, буде якимось компромісом. Тоді питання в тому, на який компроміс Україна готова піти і що для неї прийнятне».

Історія показала, що гарантії, надані Україні раніше, не працювали
Ян Рапек

Після спілкування з багатьма людьми в Україні Рапек відчуває, що «немає жодної сім'ї, яка б не знала когось, хто в цій війні загинув або був серйозно поранений». Ці люди говорять йому, що жертви їхніх близьких не можуть бути забуті і не повинні бути марними.

Він підкреслює небажання українців йти на значні поступки. За його словами, велика частина населення не готова до великих компромісів, таких як відмова від значних територій. «Я побоююся, що якщо західні держави будуть тиснути на українське керівництво, щоб прийняти такий компроміс, українське суспільство цього не прийме»,– зазначає Рапек.

Крім того, він висловлює сумніви щодо надійності міжнародних гарантій: «Якщо Україна буде змушена до якогось компромісу, вона повинна отримати тверді гарантії. Проте історія показала, що гарантії, надані Україні раніше, не працювали. Я не можу уявити, що сучасне українське керівництво підписало б подібний документ, і не вірю, що українське суспільство прийняло б це без проблем», – додав чеський журналіст.

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG