Доступність посилання

ТОП новини

Тиждень Зеленського у США: чому ця поїздка президента є критично важливою для України?


Президент України підписує снаряди на заводі з виробництва боєприпасів у Пенсільванії. США. 22 вересня 2024 року
Президент України підписує снаряди на заводі з виробництва боєприпасів у Пенсільванії. США. 22 вересня 2024 року

Володимир Зеленський перебуває із тижневим візитом у США. Він намагається переконати президента Джо Байдена – і кожного з потенційних нових очільників Білого дому, що необхідно продовжити військову підтримку України, пом’якшити обмеження на використання американської зброї для ударів углиб Росії і спробує заручитися глобальною підтримкою свого «плану перемоги».

Чи є шанси на те, що Зеленському це вдасться? Радіо Свобода зібрало думки експертів.

Володимир Зеленський відвідав завод армійських боєприпасів у Пенсільванії, привертаючи увагу скептично налаштованих виборців США до потреб України.

На завод, де 155-мм артилерійські снаряди випускають тисячами, президент України посміхався та тиснув руки. А ще залишив підпис на одному із боєприпасів, на які наразі так сподіваються українські військові.

«Саме на таких підприємствах відчувається, що демократичний світ дійсно може перемогти, – написав він у соцмережі X, – Завдяки саме таким людям в Україні, в Америці, в усіх країнах – партнерах, які працюють заради того, щоб життя було захищене».

Завод боєприпасів став першою локацією, які відвідав Зеленський під час тижневого візиту до Сполучених Штатів.

Ця поїздка, можливо, стане однією з найважливіших для українського лідера з моменту повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

Під час виступу в ООН і на зустрічах у Білому домі Зеленському потрібно залучити підтримку світу, щоб зупинити цю найбільшу, після Другої світової, війну.

І, насамперед, досягти згоди від ключових партнерів на дозвіл завдавати удари вглиб Росії.

Важливо, щоб Україна представила якесь послідовне та реалістичне бачення
Михайло Алексєєв

Світова увага до війни в Україні дедалі більше затьмарюється розростанням конфлікту на Близькому Сході. Певний скептицизм щодо підтримки Києва провокує передвиборча гонка у США, де кандидат від Республіканської партії Дональд Трамп ставить під сумнів ефективність допомоги.

«Важливо, щоб Україна представила якесь послідовне та реалістичне бачення того, як саме допомога Заходу може допомогти їй досягти її стратегічних цілей», – сказав у коментарі Радіо Свобода Михайло Алексєєв, професор політології в Державному університеті Сан-Дієго.

Зустріч із Байденом

Розмову з президентом США Джо Байденом Володимир Зеленський матиме 26 вересня, наполягаючи на необхідності отримати дозвіл використовувати американські ракети великої дальності для ударів по військових об’єктах у глибині Росії, таких як склади та аеродроми, де розміщені літаки, з яких російська армія завдає ударів по Україні.

Про масштаби обстрілів з літаків керованими авіабомбами український президент розповів американському телеканалу CNN минулого тижня.

Росія скидає да місяць до 4 тисяч таких бомб, сказав від журналістам. Вони рівняють з землею цілі квартали, нищать енергетичну інфраструктуру країни та знищують українські оборонні позиції. Їх важко перехопити ППО.

Адміністрація президента Байдена досі відхиляла запит України, побоюючись, що це перетне червону лінію для президента Росії Путіна. Раніше цього місяця міністр оборони США Ллойд Остін припустив, що такий вогонь на великі відстані переломить хід війни.

Німецький канцлер Олаф Шольц, прибувши до Нью-Йорка для зустрічі з Зеленським, теж твердо наполіг – від Німеччини підтримки дозволу Україні на удари вглиб Росії західною зброєю – не буде. Це було б несумісним з його особистим переконанням, пояснив німецький канцлер.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц
Канцлер Німеччини Олаф Шольц

Критики політики США та Німеччини зауважують, що кілька явних червоних ліній Кремля вже перетнуті і жодних наслідків це не мало. Однак цього разу президент Байден може бути більш обережним, оскільки до президентських виборів у США залишилося всього шість тижнів, вважають експерти.

Згідно опитуваннями, Камала Гарріс, віцепрезидентка Байдена, йде нарівні з Трампом у виборчій кампанії.

Деякі республіканці, як от напарник Трампа сенатор Джей Ді Венс, кажуть, що Сполучені Штати не повинні надавати більше допомоги, стверджуючи, що у Києва мало шансів витіснити Росію.

Інші республіканці виступають проти, наполягаючи, що гроші краще витрачати вдома.

Хоч питання України наразі не стоїть у списку головних, які турбують американських виборців, опитування демонструють зростання підтримки щодо надання зброї.

ЗАВАНТАЖИТИ

Глобальний Південь у фокусі

Ще один важливий пункт у програмі українського президента – це виступ на Генасамблеї ООН у Нью-Йорку 25 вересня. І там йому варто буде зосередити свою промову на Глобальному Півдні, тобто країнах Азії, Африки, Латинської Америки та Близького Сходу, вважає Андрій Веселовський, колишній представник України в Європейському Союзі.

Усі 40 країн, які утрималися або проголосували проти Резолюції ООН від березня 2022 року, що засуджує вторгнення Росії, саме із Глобального Півдня. Там більшість держав у кращому випадку неоднозначно ставляться до війни, переймаючись більше економічними наслідками та різким зростанням цін на продукти харчування. Загалом же багато хто там бачить бойові дії в Україні як проксі-війну між Сполученими Штатами та Росією.

«Україні варто уникати розділення Заходу і Півдня в питанні України», – сказав у коментарі Радіо Свобода Веселовський. «Потрібно спробувати хоча б пом'якшити позиції деяких країн. Треба змінити настрої щодо України».

Глобальний Південь у ширшому контексті має важелі впливу на Росію, вважають експерти, з огляду на те, що Кремль зруйнував свої відносини із Заходом. Але зараз від України очікують зусиль з організації переговорів Кремлем, зауважує Річард Гоуен, директор Міжнародної кризової групи ООН, дослідницької організації зі штаб-квартирою в Брюсселі.

«Є відчуття, що настав час Україні сісти за стіл і домовитися з Росією», – сказав Гоуен Радіо Свобода. «І мабуть, насправді, немає розуміння того, наскільки важко українцям буде укласти життєздатну угоду з Москвою».

Президент України Володимир Зеленський (п) і прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді під час зустрічі в Києві, 23 серпня 2024 року
Президент України Володимир Зеленський (п) і прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді під час зустрічі в Києві, 23 серпня 2024 року

План перемоги

Також очікується, що Володимир Зеленський оприлюднить свій «план перемоги» – детальну дорожню карту завершення війни, як це бачить Україна.

Досі було оприлюднено небагато деталей плану, хоча представники адміністрації українського президента дали зрозуміти, що вважають його реалістичним і досяжним, якщо він отримає підтримку Заходу.

«Рішучі дії зараз можуть прискорити справедливе завершення російської агресії проти України наступного року. Наш План перемоги допоможе на практиці примістити Росію до миру», – заявив Зеленський після зустрічі з групою сенаторів-республіканців і демократів 24 вересня.

«Зараз, наприкінці року, ми маємо реальну можливість зміцнити співпрацю між Україною та Сполученими Штатами», – зазначив він у дописі у Telegram.

Президент України Володимир Зеленський під час виступу Саміту майбутнього у штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку, 23 вересня 2024 року
Президент України Володимир Зеленський під час виступу Саміту майбутнього у штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку, 23 вересня 2024 року

Більше грошей, більше зброї, більше допомоги

Незалежно від того, хто виграє президентські перегони у США 5 листопада, допомога Сполучених Штатів Україні наступного року, найімовірніше, скоротиться порівняно з пакетом у 61 мільярд доларів, прийнятим у квітні, кажуть аналітики.

Наскільки, залежатиме від різних факторів, у тому числі від того, яка партія переможе.

Демократи, швидше за все, підтримають більший пакет, ніж республіканці. Гарріс чітко заявила, що хоче, щоб Україна перемогла у війні.

Трамп, тим часом, ухилився від відповіді на це запитання, сказавши лише, що він хоче, щоб війна закінчилася, але надав небагато подробиць, як цього досягти.

Візит Зеленського на завод армійських боєприпасів Скрентон у Пенсільванії був частково спрямований на те, щоб нагадати законодавцям і американським виборцям, що допомога Україні також створює робочі місця в Сполучених Штатах, сказав Алексєєв.

«Очевидно, важливо підкреслити цю перевагу, оскільки вона має широку привабливість як для традиційної демократичної бази, так і для республіканської бази, оскільки значна підтримка Трампа базується на скаргах щодо втрати робочих місць у виробництві», – сказав він.

  • Президент України Володимир Зеленський прибув до Нью-Йорка для участі в заходах в рамках тижня високого рівня Генеральної Асамблеї ООН.
  • Заплановано низку двосторонніх зустрічей президента України з лідерами держав та міжнародних організацій, а також керівниками американських компаній щодо забезпечення енергетичних потреб України.
  • 23 вересня, Зеленський виступив на Саміті майбутнього у штаб-квартирі ООН.
  • 24 вересня президент України бере участь у засіданні Ради Безпеки ООН з українського питання.
  • 25 вересня запланований виступ Володимира Зеленського на загальних дебатах у Генасамблеї ООН.
  • 26 вересня президент України Володимир Зеленський відвідає Капітолій США, щоб зустрітися з законодавцями-демократами і законодавцями-республіканцями, пише Reuters з посиланням на лідера більшості в Сенаті Чака Шумера.

Форум

XS
SM
MD
LG