Доступність посилання

ТОП новини

ISW: Лукашенко поставив під сумнів наміри Путіна використати війська КНДР у війні


Володимир Путін і Олександр Лукашенко на саміті БРІКС у Казані, Росія, 23 жовтня 2024 року
Володимир Путін і Олександр Лукашенко на саміті БРІКС у Казані, Росія, 23 жовтня 2024 року

Авторитарний лідер Білорусі Олександр Лукашенко «рішуче дав зрозуміти», що білоруські війська не воюватимуть в Україні, і, схоже, поставив під сумнів наміри президента Росії Володимира Путіна ввести війська Північної Кореї у війну Росії проти України, пише у своєму новому звіті американський Інститут вивчення війни (ISW).

Такий висновок аналітики зробили з відповіді Лукашенка на запитання в інтерв’ю ВВС 23 жовтня щодо повідомлень про те, що північнокорейські війська збираються воювати разом з російськими силами в Україні. Він назвав ці повідомлення «дурницею» і заявив, що Путін «ніколи не піде на те, щоб вмовляти» іншу державу залучити її армію до війни Росії в Україні, і що розгортання збройних сил будь-якої держави – включно з Білоруссю – на лінії фронту в Україні було б «кроком до ескалації» війни.

Лукашенко також заявив, що якщо білоруські сили чи війська іншої країни долучаться до війни проти України, то це буде «шлях до ескалації» і що НАТО розгорне сили в Україні у відповідь на втручання іншої країни. Лукашенко також продовжував заперечувати причетність Білорусі до повномасштабного вторгнення Росії в Україну, зокрема з білоруської території.

23 жовтня Лукашенко також дав інтерв’ю російському державному телеканалу «Росія 1», у якому висловив сумнів у тому, що російському керівництву чи військовим потрібні північнокорейські війська, оскільки російських сил на фронті достатньо, а РФ має значний мобілізаційний ресурс.

«Лукашенко заявив, що Москва розуміє, що розгортання північнокорейських сил у війні було б «небажаним для Росії», і що Захід відповість відправкою військ НАТО в Україну. При цьому кремлівське видання ТАСС не цитувало заяви Лукашенка про те, що використання північнокорейських сил у війні Росії проти України не відповідає інтересам Росії, а лише переказало його слова про те, що НАТО введе війська в Україну у відповідь на участь північнокорейських сил у війні», – йдеться в повідомленні.

За даними української військової розвідки, перші підрозділи військових з КНДР прибули в зону бойових дій російсько-української війни – 23 жовтня «їхня поява зафіксована у Курській області РФ». За оцінками ГУР Міноборони України, чисельність перекинутих на Росію північнокорейських військових зараз становить близько 12 тисяч осіб, серед них – 500 офіцерів, зокрема три пхеньянські генерали.

Речник Кремля Дмитро Пєсков заперечував, що у війні проти України беруть участь військові з КНДР. Також посол КНДР в ООН Кім Сон заперечив повідомлення про надсилання північнокорейських військових для допомоги Росії у повномасштабній війні проти України.

Проте 24 жовтня Путін на пресконференції за підсумками саміту БРІКС у Казані, коментуючи супутникові знімки, які свідчать про присутність на російській території солдатів із Північної Кореї, заявив: «Знімки – річ серйозна. Якщо є знімки, значить вони щось відображають».

Олександр Лукашенко підтримав російське повномасштабне вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року і дозволив використовувати територію, військову інфраструктуру і повітряний простір Білорусі для вторгнення російської армії й обстрілів українських міст, у результаті чого загинули і постраждали десятки тисяч мирних українців.

Проти Білорусі запровадили міжнародні санкції за підтримку Лукашенком російського вторгнення в Україну.

Від моменту початку широкомасштабної війни Росії проти України на території Білорусі майже безперервно проводяться військові навчання і військові збори, а Україна зміцнює свої кордони з Білоруссю.

Форум

XS
SM
MD
LG