Доступність посилання

ТОП новини

Лукашенко своїм указом розширив можливість збивати безпілотники


Ударний безпілотник «Шахед», такими Росія регулярно атакує Україну, ілюстративне фото
Ударний безпілотник «Шахед», такими Росія регулярно атакує Україну, ілюстративне фото

Олександр Лукашенко 7 жовтня видав нову редакцію указу щодо припинення польотів авіамоделей і безпілотних літальних апаратів, якою розширив можливість збивати безпілотники у Білорусі.

Як повідомляє білоруська служба Радіо Свобода, згідно з документом, право на застосування зброї і спеціальних засобів щодо БпЛА «разом із військовослужбовцями (працівниками) військових формувань й органів внутрішніх справ» тепер отримають також «працівники інших воєнізованих формувань».

Такими повноваженнями будуть наділені, зокрема, прокуратура, Державний комітет судових експертиз, органи фінансових розслідувань Комітету держконтролю, Державна інспекція охорони тваринного і рослинного світу при президентові, органи й підрозділи з питань надзвичайних ситуацій, митні органи.

У новій редакції указу також зазначається, що його норми встановлюються, в тому числі, з метою «забезпечення національної безпеки, охорони громадського порядку і громадської безпеки». У попередній версії документа такого уточнення не було.

В указі також вказано, що його видали «з метою нормативного закріплення права на застосування фізичної сили, спеціальних засобів, зброї, бойової і спеціальної техніки не тільки щодо авіамоделей і БпЛА, а й безпілотних повітряних суден, безпілотних транспортних засобів, включно з підводними і надводними суднами, наземними апаратами і комплексами, керування якими здійснюється дистанційно або в автоматичному режимі».

У липні, серпні й вересні телеграм-канал «Білоруський гаюн», який спеціалізується на моніторингу воєнної ситуації, повідомляв про численні випадки вторгнення в повітряний простір Білорусі безпілотників, які використовує Росія для нападу на Україну.

4 жовтня Лукашенко визнав порушення кордону Білорусі бойовими безпілотниками і заявив, що білоруська сторона збиває їх, незалежно від того, українські це дрони чи російські.

Форум

XS
SM
MD
LG