Доступність посилання

ТОП новини

Ізраїль заявив про понад 300 ударів по об’єктах «Хезболли» на півдні Лівану. У Бейруті повідомляють про близько 100 загиблих


Ізраїльський удар по півдню Лівану, 23 вересня 2024 року
Ізраїльський удар по півдню Лівану, 23 вересня 2024 року

Ізраїль заявив, що 23 вересня завдав понад 300 ударів по об’єктах радикального проіранського угруповання «Хезболла» на півдні Лівану. Міністерство оборони Лівану повідомило, що в результаті атак загинули близько 100 людей, сотні поранені. З повідомлення не можна зрозуміти, скільки загиблих були членами «Хезболли», а скільки – мирними жителями.

Атака стала наймасовішою від жовтня 2023 року, коли після початку бойових дій у Секторі Гази загострилася і ситуація на ізраїльсько-ліванському кордоні. 23 вересня Ізраїль уперше закликав жителів південного Лівану евакуюватися з будинків та інших будівель, де, за ізраїльськими даними, зберігається зброя. Ізраїль попередив, що військові завдаватимуть «масштабних ударів» по угрупованню, визнаному терористичним в Ізраїлі та США.

Ніяких ознак евакуації не було, пише Associated Press, припускаючи, що ліванці можуть не знати, що живуть у будинках, де, за ізраїльськими даними, зберігається зброя «Хезболли».

У час, коли Ізраїль бив по півдню Лівану, на півночі Ізраїлю оголошувалася повітряна тривога через пуск ракет із боку Лівану. На півночі Ізраїлю осколкових поранень унаслідок обстрілу зазнала одна людина.

22 вересня «Хезболла» випустила по Ізраїлю близько 150 ракет у відповідь на його атаки в попередні дні, коли загинули десятки бойовиків і командири угруповання. Від обстрілів, як і від вибухів пристроїв зв’язку, в організації яких підозрюють Ізраїль, також загинули жінки та діти, твердить МОЗ Лівану, незалежного підтвердження його даних немає.

«Хезболла» має значний вплив у Лівані, політична частина угруповання представлена у владі країни. Проіранське угруповання випустило ракети по Ізраїлю наступного дня після нападу на нього палестинського угруповання «Хамас» (визнане терористичним у США та ЄС) у жовтні 2023 року. Відтоді обстріли на кордоні відбуваються майже щодня. Десятки тисяч жителів евакуйовані з прикордонних районів з обох боків.

Нинішній конфлікт між Ізраїлем та «Хезболлою» – найсерйозніший від часу другої ліванської війни 2006 року, зазначає агентство Reuters.

Форум

XS
SM
MD
LG