Доступність посилання

ТОП новини

В Ізраїлі кажуть про підготовку до ймовірної наземної операції в Лівані


Дим здіймається після того, як 25 вересня 2024 року ракета, випущена з південного Лівану, влучила в село Бір-ель-Максур на півночі Ізраїлю
Дим здіймається після того, як 25 вересня 2024 року ракета, випущена з південного Лівану, влучила в село Бір-ель-Максур на півночі Ізраїлю

Глава Генштабу ізраїльської армії Герці Халеві заявив про підготовку наземної операції в Лівані проти угруповання «Хезболла», визнаного терористичним у США та низці інших країн.

Халеві під час армійських навчань розповів про роботу авіації, для підготовки можливого наступу на Ліван, і для продовження нанесення ударів по «Хезболлі». Він також уточнив, що ізраїльська армія не планує зупинятися.

Метою операції проти «Хезболли» він назвав повернення у свої домівки переміщених жителів північних районів Ізраїлю.

Втім, не зрозуміло, чи ці заяви дійсно передбачать наземну операцію, чи були спрямовані на тиск на лідера «Хезболли», щоб той погодився на припинення вогню.

Зокрема, до кордону були викликані дві резервні бригади, і начальник північного сектору генерал-майор Орі Гордін заявив, що ізраїльські війська «мають бути повністю готові до маневрів і дій».

Ліванська влада заявила 25 вересня, що кількість загиблих після трьох днів ізраїльських бомбардувань перевищила 600, ще тисячі дістали поранення. ООН заявила, що з понеділка 90 тисяч ліванців покинули свої будинки.

«Хезболла» має значний вплив у Лівані, що межує з Ізраїлем на півдні. Угруповання, що користується підтримкою Ірану, випустило ракети по Ізраїлю наступного дня після нападу на нього палестинського угруповання «Хамас», визнаного терористичним у США та ЄС, у жовтні 2023 року. Відтоді обстріли на кордоні відбуваються майже щодня. Десятки тисяч жителів евакуйовано з прикордонних районів з обох боків.

Удари, яких Ізраїль завдав по Лівану 23 вересня, вважають наймасштабнішими з часів війни Ізраїлю й проіранського ліванського угруповання «Хезболла» в 2006 році. Нинішні обстріли викликали побоювання щодо можливого розширення війни на Близькому Сході.

Президент Ірану Масуд Пезешкіан попередив, що повітряна кампанія Ізраїлю у відповідь на атаки «Хезболли» «може перерости в регіональну війну».

Форум

XS
SM
MD
LG