Доступність посилання

ТОП новини

У Польщі через повені загинуло сім людей – поліція


Затоплена вулицґ в місті Ниса, південно-західна Польща, 17 вересня 2024 року
Затоплена вулицґ в місті Ниса, південно-західна Польща, 17 вересня 2024 року

У Польщі через повені загинуло вже сім людей, повідомив під час вечірнього засідання кризового штабу 17 вересня комендант головного управління поліції Марек Боронь.

До повені готується місто Вроцлав, яке розташоване на річці Одра. Там укріплюють набережні мішками з піском, а люди роблять записали води і харчів. Найближчі два дні будуть вирішальними для Вроцлава – кажуть синоптики і гідрологи.

У кількох містах вода вже спала і люди почали прибирання. Про масштаб збитків говорити ще рано, але постраждалі вже можуть подати заяви на відшкодування.

«Ще раз чітко хочу переказати усім постраждалим від повені, заяву про відшкодування 10 тисяч злотих (100 тисяч гривень – ред.) складаємо в осередках соціальної допомоги. Ці 10 тисяч це негайна допомога для тих хто втратив засоби до життя, щоб наступні кільканадцять днів ви мали за що жити. Але якщо йдеться про відбудову чи ремонти будинків та квартир, то допомога становитиме до 100 тисяч злотих. Це не кредит, не позика, а безповоротна допомога», – сказав після ранкового засідання кризового штабу премʼєр-міністр Дональд Туск.

400 мільйонів злотих на допомогу постраждалим від повені виділив Великий оркестр святкової допомоги – масштабна загальнопольська ініціатива, яка найактивніше допомагає у час різдвяних свят. Закуплять їжу, воду, засоби гігієни, повербанки, ліхтарики, спальні мішки.

У містах, яких не зачепила стихія працюють центри збору допомоги для постраждалих. У Варшаві таких кілька. Вони діють цілодобово. На станцію фільтрів і водопроводів безперервно підʼїжджають авто з водою та продуктами.

Центр збору допомоги для постраждалих від повені. Варшава, Польща, 17 вересня 2024 року
Центр збору допомоги для постраждалих від повені. Варшава, Польща, 17 вересня 2024 року

«У мене вода, корм для тварин і трохи сухих продуктів. Зроблю більші закупи і привезу ще. Наразі знайшла вільну хвилину і взяла те, що мені вдалося найшвидше дістати. Оскільки сама маю домашніх тварин, то вирішила, що привезу корм. І воду, бо відомо що в затоплених регіонах не можна пити воду іншу ніж бутильовану», – розповіла Радіо Свобода жителька Варшави Мажена, яка привезла продукти для постраждалих.

Польський уряд 16 вересня оголосив режим стихійного лиха в місцях, які постраждали від повені, це переважно на кордоні з Чехією на південному заході Польщі. Там прорвало кілька протипаводкових гребель. Критична ситуація склалася в місті Глухолази. Одним із найбільш постраждалих міст є Клодзько, де тисячі людей залишилися без електрики та зв’язку.

Причиною катаклізму став потужний циклон «Борис» над Центральною Європою. Серед постраждалих країн Польща, Чехія, Німеччина та Словаччина. Дощова погода протримається, за прогнозами синоптиків, до вівторка.

Форум

XS
SM
MD
LG