Доступність посилання

ТОП новини

«Навіть якщо буде 50 – це ніщо» – Зеленський назвав кількість необхідних Україні F-16


«Росія кожного дня використовує проти України 300 літаків. У нас було рішення про 10-20 літаків F-16. Навіть якщо буде 50 – це ніщо» – сказав Володимир Зеленський
«Росія кожного дня використовує проти України 300 літаків. У нас було рішення про 10-20 літаків F-16. Навіть якщо буде 50 – це ніщо» – сказав Володимир Зеленський

Україна потребує 128 західних винищувачів F-16, щоб досягти паритету з Росією у небі. Про це заявив український президент Володимир Зеленський в Інституті Рональда Рейгана у Вашингтоні.

«Проблема з F-16 полягає в кількості і датах. Але давайте будемо чесними... Росія кожного дня використовує проти України 300 літаків. У нас було рішення про 10-20. Навіть якщо буде 50 – це ніщо. Ми захищаємося, ми потребуємо 128. Це флот», – сказав Зеленський.

За його словами, союзники України мають цю інформацію.

«Поки у нас не буде 128 літаків, ми не зможемо до них (росіян, - ред.) дорівнятися у небі, це буде складно», – додав президент.

Ще минулого року у Повітряних силах ЗСУ заявляли, що 128 винищувачів необхідні Україні для того, щоб замінити старий авіаційний парк техніки, така кількість прописана у візії Повітряних сил ЗСУ.

На початку липня міністерка оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен повідомила про видачу дозволу на експорт 24 винищувачів F-16 Україні. Зазначалося, що перші літаки будуть передані Україні «найближчим часом».

Читайте також: Бельгія передасть Україні 30 літаків F-16 до 2028 року

Українські пілоти нині проходять навчання. Видання The New York Times раніше писало, що Україна може отримати до липня лише шість із приблизно 45 винищувачів F-16, обіцяних західними країнами. Очікується, що до літа цього року будуть готові 12 льотчиків – це менше, ніж повна ескадрилья.

Влада України неодноразово заявляла, що поява західних винищувачів в Україні може змінити ситуацію на полі бою, адже Росія має «повну перевагу в небі» на окупованих територіях.

Форум

XS
SM
MD
LG