Доступність посилання

ТОП новини

Росія має сплатити збиток у 486 млрд доларів, завданий Україні – заява лідерів G7


Росія має «покласти край своїй незаконній агресивній війні та заплатити за завдані нею збитки Україні», зазначає «Група семи»
Росія має «покласти край своїй незаконній агресивній війні та заплатити за завдані нею збитки Україні», зазначає «Група семи»

Росія має «покласти край своїй незаконній агресивній війні та заплатити за завдані нею збитки Україні». Наразі завдані збитки оцінюють в майже 500 мільярдів доларів, йдеться у спільному комюніке країн «Групи семи» після саміту в Італії.

Лідери країн заявили, що «російські активи залишаться заморожені доти, доки РФ не припинить війну в Україні і не виплатить збитки Києву. Або ці кошти будуть передані Україні для відновлення».

За даними Світового банку, наразі сума завданих збитків Україні оцінюється в 486 мільярдів доларів. Однак з кожним днем «ця сума збільшується», йдеться у документі.

«Неправильно, коли Росія вирішує, чи буде і коли вона платити за збитки, завдані Україні. Зобов’язання Росії згідно з міжнародним правом щодо сплати завданої нею шкоди зрозумілі, і тому ми продовжуємо розглядати всі можливі правові шляхи, за допомогою яких Росія змушена виконувати ці зобов’язання», – сказано у тексті заяви.

Для усунення збитків, завданих медичній системі в Україні, знадобиться понад 14 мільярда доларів – така оцінка Міністерства охорони здоров’я, зроблена спільно зі Світовим банком та Європейською комісією, заявив міністр Віктор Ляшко 10 червня.

Російські військові регулярно з різних видів озброєння – ударними БПЛА, ракетами, КАБами, РСЗВ – атакують українські регіони. Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

Форум

XS
SM
MD
LG