Доступність посилання

ТОП новини

У МОЗ оцінили приблизну вартість відновлення охорони здоров’я у понад 14 млрд доларів


Наслідки обстрілу лікарні Дніпра, 26 травня 2023 року. За даними Міністерства охорони здоров’я на лютий 2024 року, російські атаки повністю зруйнували 197 лікарень
Наслідки обстрілу лікарні Дніпра, 26 травня 2023 року. За даними Міністерства охорони здоров’я на лютий 2024 року, російські атаки повністю зруйнували 197 лікарень

Для усунення збитків, завданих медичній системі в Україні, знадобиться понад 14 мільярда доларів – така оцінка Міністерства охорони здоров’я, зроблена спільно зі Світовим банком та Європейською комісією, заявив міністр Віктор Ляшко 10 червня.

Про це він сказав на зустрічі з представниками Світового банку, в тому числі віцепрезиденткою Антонеллою Бассані та членами команди, які працюватимуть з 1 липня 2024 року. Зустріч стосувалася відновлення медичної системи та подальших кроків у спільних проєктах, повідомляє пресслужба МОЗ.

Відомство вказує на те, що повномасштабна агресія Росії «спричинила велике навантаження та заподіяла значну шкоду українській системі охорони здоров’я». Йдеться, зокрема, про збитки медичній інфраструктурі, а також ускладнення лікування жителів прифронтових територій.

Читайте також: Відбудова України: як виглядатимуть відновлені українські міста після війни

«Відповідно до «Швидкої оцінки завданої шкоди та потреб на відновлення» (RDNA3), підготовленої урядом України, Світовим банком та Європейською комісією, зараз загальні потреби відновлення та реконструкції сектору охорони здоров’я оцінюються у 14,2 мільярда доларів США. З яких термінові потреби на 2024 рік оцінюються у 872,6 мільйона доларів США», – повідомляє міністерство.

Оцінка передбачає, що потрібні кроки з модернізації та відновлення частково пошкоджених об’єктів, а також зведення нових медичних закладів.

За даними Міністерства охорони здоров’я на лютий 2024 року, російські атаки за час повномасштабного вторгнення пошкодили 1 525 медичних закладів, ще 197 — повністю зруйновані.

Російські військові регулярно з різних видів озброєння – ударними БПЛА, ракетами, КАБами, РСЗВ – атакують українські регіони. Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

Форум

XS
SM
MD
LG