Доступність посилання

ТОП новини

Україна ініціює міжнародний арбітраж, щоб змусити РФ відшкодувати збитки за руйнування Каховської ГЕС


Місто Олешки на лівому березі Херсонщини, затоплене внаслідок знищення Каховської ГЕС, 10 червня 2023 року
Місто Олешки на лівому березі Херсонщини, затоплене внаслідок знищення Каховської ГЕС, 10 червня 2023 року

Українська гідроелектрокомпанія «Укргідроенерго» ініціювала міжнародний арбітражний процес із метою домогтися від Росії відшкодування збитків за знищення Каховської гідроелектростанції, повідомила пресслужба компанії 6 червня.

За оцінками «Укргідроенерго», попередня сума збитків становить 2,5 мільярди доларів.

«Лист із офіційним повідомленням про вирішення спору було отримано президентом, урядом й іншими уповноваженими органам Росії», – йдеться в повідомленні.

«Підставою для ініціації процесу служить Угода про заохочення і взаємний захист інвестицій між урядами України й Росії від 1998 року, дія якої спливає 27 січня 2025 року. Згідно з умовами угоди, перед подачею позову «Укргідроенерго» виконало обов’язковий етап надсилання повідомлення про вирішення спору, після чого, за настання шестимісячного терміну для добровільного відшкодування завданих компанії Росією збитків, звернеться до арбітражу», – додали в компанії.

Водночас, як заявив генеральний директор «Укргідроенерго» Ігор Сирота, за попередніми розрахунками, відбудувати ГЕС можливо за 6-7 років, але перед цим, потрібно, щоби була деокупована територія.

«І тоді ми зможемо осушити місце, де відбувся підрив, провести обстеження, демонтувати зруйновані споруди і конструктиви Каховського гідровузла. А далі вже приступити до безпосередньої відбудови станції. Якою вона буде поки важко говорити, оскільки наразі без експертизи ми не знаємо наскільки там критична ситуація з самими конструктивами і розмиванням дна», – сказав він.

Офіс генпрокурора України повідомив 6 червня, що в рамках розслідування руйнування греблі Каховської ГЕС підозру висунули російському генерал-полковнику, екскомандувачу російським угрупованням «Днєпр» Олегу Макаревичу. У Службі безпеки України вважають, що саме цей російський воєначальник наказав підірвати об’єкт.

На світанку 6 червня минулого року стало відомо про часткове руйнування дамби Каховської ГЕС. Українська влада звинуватила у підриві дамби російські окупаційні сили, які захопили, замінували і контролювали гідроелектростанцію від 24 лютого 2022 року. Російська окупаційна влада натомість стверджувала, що це ЗСУ вночі обстріляли і пошкодили дамбу Каховської ГЕС.

Численні експерти заявляли, що руйнування дамби відбулося, найімовірніше, через закладення великої кількості вибухівки на ГЕС, яку контролювали війська РФ.

Форум

XS
SM
MD
LG