Доступність посилання

ТОП новини

Хто такий Андрій Бєлоусов і чому йому Путін довірив керувати міністерством оборони Росії


Новий міністр оборони Росії Андрій Бєлоусов, до 12 травня 2024 року був віцепрем'єром РФ з питань економіки
Новий міністр оборони Росії Андрій Бєлоусов, до 12 травня 2024 року був віцепрем'єром РФ з питань економіки

«Нудний технократ», який завжди виступав за посилення контролю держави. Некорумпований трудоголік... Так кажуть про нового очільника міністерства оборони Росії Андрія Бєлоусова. Що про нього відомо? Чого від нього можна очікувати? І для чого очільник країни-агресора Володимир Путін замінив у розпал наступальних дій російської армії на фронті свого «вірного старого яструба» Сергія Шойгу? Та навіщо «пересунув головного кегебіста Патрушева»?

Голос Америки зібрав реакції та оцінки аналітиків на перестановки у силовому блоці країни, яка першою в Європі після Другої світової розв'язала широкомасштабну війну. А Російська служба Радіо Свобода – розповідає про Бєлоусова.

Сергій Шойгу був міністром оборони, а насправді війни – Росії із 2012-го року. При ньому армія Росії провела незаконну анексію Криму, підтримувала гібридне захоплення Донецька і Луганська, організовувала і вела бойові дії на Донбасі, а 24 лютого 2022 року здійснила широкомасштабне вторгнення в Україну і вже третій рік намагається захопити нові території і обстрілює українські міста та села, завдаючи страждань цивільному населенню.

Путін із Шойгу їздив на рибалку і полювання у тайгу, а тепер – на третьому році війни, під час наступу на Харківщині, раптом звільнив його з посади і, як пишуть у російських соціальних мережах – «сослал в бухгалтерию», призначивши на посаду секретаря Ради безпеки Росії.

Володимир Путін та Сергій Шойгу під час відпочинку у сибірській тайзі. Росія. 7 жовтня 2019 року
Володимир Путін та Сергій Шойгу під час відпочинку у сибірській тайзі. Росія. 7 жовтня 2019 року

Також Володимир Путін пересунув ще одного свого «вірного старого яструба» Миколу Патрушева, звільнивши його з посади секретаря Радбезу РФ «у зв'язку з переходом на іншу роботу».

Що відомо про нового міністра оборони Росії?

Андрій Бєлоусов народився 17 березня 1959 року в Москві. Його батько відомий радянський економіст Рем Бєлоусов.

Бєлоусов закінчив МГУ за фахом «економіст-кібернетик», захистив кандидатську, а потім докторську дисертацію про перспективи розвитку російської економіки.

Із 1999-го року Бєлоусов почав працювати у російській владі. Він був міністром економічного розвитку, економічним радником Путіна, а з січня 2020 року по травень 2024 року обіймав посаду першого заступника голови уряду Російської Федерації.

Як зазначає Reuters, Бєлоусов був ідейним натхненником і зумів переконати Путіна у необхідності запровадження державної програми «Цифрова економіка».

Андрій Бєлоусов доповідає Володимиру Путіну про стан економіки. Кремль, Росія, 7 листопада 2023 року
Андрій Бєлоусов доповідає Володимиру Путіну про стан економіки. Кремль, Росія, 7 листопада 2023 року

Андрія Бєлоусова називають головним куратором економічного блоку в уряді Мішустіна. ЗМІ писали про його конфлікти з економічними міністерствами та Центробанком Росії, оскільки, як стверджують, він виступає за посилення контролю держави над економікою і капіталом.

The Bell називало його єдиним економістом із команди Путіна, хто «вірить у кільце ворогів навколо Росії».

Бєлоусов ніколи не служив у армії і не має досвіду роботи у російських службах безпеки.

Речник Путіна Дмитро Пєсков, коментуючи призначення економіста на посаду міністра оборони, заявив, що на полі бою «перемагає той, хто більше відкритий для інновацій». Він зазначив, що завданням міністра «вписати економіку силового блоку в економіку країни».

12 травня Володими Путін призначив Андрія Бєлоусова міністром оборони Росії, а 14 травня затверджує Рада Федерації.

Новий міністр оборони Росії Андрій Бєлоусов
Новий міністр оборони Росії Андрій Бєлоусов

Що означають ці зміни у силовому блоці Росії?

Путін не збирається зупинятися, війною хоче керувати сам, а Бєлоусов стежитеме за грошима...Так коротко можна підсумувати реакції аналітиків на заміну Шойгу Бєлоусовим.

Путін хоче поставити економіку на воєнні рейки та збільшити ефективність військових витрат
Бен Нобл

Перестановки в уряді Росії, звільнення Шойгу та Патрушева, а також призначення главою Міноборони Росії економіста Андрія Бєлоусова свідчить про те, що Путін робить ставку на воєнну економіку і готується до затяжної війни, пише видання AFP (Associated France Press) у публікації від 13 травня.

Путіну «потрібно ще більше поставити економіку на воєнні рейки та збільшити ефективність військових витрат, і Андрій Бєлоусов є одним із його найбільш довірених економічних чиновників», зазначив Бен Нобл, співробітник аналітичного центру Chatham House та доцент кафедри російської політики в Університетському коледжі Лондона.

«Головний висновок полягає в тому, що Володимир Путін готовий до тривалої конфронтації із Заходом», – додає британський експерт.

Володимир Путін на параді. Москва, Росія. 9 травня 2024 року
Володимир Путін на параді. Москва, Росія. 9 травня 2024 року

Призначення Бєлоусова, на думку аналітиків, показує, наскільки важливим для Путіна є питання переходу на військову економіку та отримання переваг від цього, адже Росія планує збільшити оборонний бюджет, щоб близько 30% загальних державних витрат йшло на оборону, пише AFP.

Як очікується, завданням Бєлоусова буде налагодження військових закупівель і стимулювання російської оборонної промисловості, щоб забезпечити озброєннямросійську армію у війні проти України.

Мета Путіна – підвищити ефективність виробництва озброєнь
Тетяна Станова

«Мета Путіна – підвищити ефективність виробництва озброєнь і оптимально задовольнити військові потреби. … У цьому контексті Бєлоусов – логічний вибір», – цитує видання AFP Тетяну Станову, засновницю консалтингової фірми R.Politik.

«Це призначення вказує на те, що Кремль готує Росію до багаторічної війни проти України, де баланс у постачанні та виробництві зброї може визначити, хто вийде з війни переможцем», – мовиться у статті AFP.

Аналітики ISW пишуть, що Путін змінює кадри у Міноборони РФ, щоб посилити підготовку до затяжної війни з Україною та, можливо, підготуватись до майбутньої конфронтації з НАТО.

Експерти вважають, що при Бєлоусові Міноборони особливо не відповідатиме за ухвалення рішень на полі бою, натомість посиляться повноваження Генштабу Росії.

Начальник Генерального штабу Збройних сил РФ – перший заступник міністра оборони РФ Валерій Герасимов, президент Росії Володимир Путін та міністр оборони РФ Сергій Шойгу. Росія, 2019 рік
Начальник Генерального штабу Збройних сил РФ – перший заступник міністра оборони РФ Валерій Герасимов, президент Росії Володимир Путін та міністр оборони РФ Сергій Шойгу. Росія, 2019 рік

Щоб не розікрали рекордний оборонний бюджет?

Видання Financial Times припускає, що призначенням Бєлоусова Путін хоче сильніше контролювати рекордні витрати Росії на оборону, які нині складають 10,8 трильйона рублів, це понад 117 мільярдів доларів.

Він трудоголік. Він технократ. Він дуже чесний, і Путін його дуже добре знає

«Він абсолютно не корумпований, – каже про Бєлоусова в коментарі FT особа, яка десятиліттями була близько знайома з Путіним та Бєлоусовим. – Це буде дуже відрізнятися від того, що ми мали донині у Міністерстві оборони. Шойгу і всі навколо нього були справді комерційними хлопцями».

«Бєлоусов … не буде прикидатися, що очолить армію як генерал з усіма цими медалями. Він трудоголік. Він технократ. Він дуже чесний, і Путін його дуже добре знає», – додав співрозмовник FT.

За даними видання FT, Бєлоусов послідовно виступав за сильну роль держави в економіці, щоб стимулювати ріст економіки через державні інвестиції, за м’яку фіскальну та кредитну політику, за низькі відсоткові ставки. Це, до слова, суперечило політиці Набіулліної, голови Центробанку чи міністра фінансів Сілуанова, які провели агресивну монетарну та фіскальну політику, що допомогло Росії витримати західні санкції.

У нього математичний склад розуму, але менталітет досить радянський
Костянтин Сонін

«Бєлоусов був серед тих, хто вважав державу основним рушієм усього. Водночас він аналізував ті самі дані, що й ми, на відміну від більшості інших продержавних економістів, які просто жонглювали абстракціями», – сказав Костянтин Сонін, економіст і професор Чиказького університету.

«Він не дурний. У нього математичний склад розуму, але менталітет досить радянський. У нього таке дурне уявлення про справедливість: якщо хтось заробляє багато грошей, то треба їх забрати. На мій смак, це трохи схоже на Китай», – розповів у коментарі FT неназваний колишній високопосадовець Кремля.

Андрій Бєлоусов на параді. Москва, 9 травня 2024 року
Андрій Бєлоусов на параді. Москва, 9 травня 2024 року

До прикладу, Бєлоусов – відомий захисник політики на кшталт несподіваних податків на російських експортерів сировини, зокрема, в металургійній промисловості, він виступає за контроль над капіталом, йдеться в статті.

Про те, що Бєлоусов не зможе припинити агресивні російські дії, пише міністр оборони Британії Грант Шаппс у мережі Х (раніше Twitter). Він назвав новопризначеного Бєлоусова «черговою маріонеткою Путіна”.

«Росії потрібен міністр оборони, який би виправив цю катастрофічну спадщину і поклав край вторгненню. Але все, що вони отримають, це ще одну маріонетку Путіна», – написав Шаппс на своїй сторінці у соцмережі Х.

Він мав би почистити корупцію Шойгу. Він не прихильник технологічних інновацій
Аслунд

Експерт Атлантичної Ради Андерс Аслунд, який знайомий особисто з Бєлоусовим, називає його «технократом».

«Бєлоусов (якого я знав) – нудний консервативний технократичний економіст, ближчий до Маркса, ніж до ринку.

Його не вважають особливо корумпованим, тому, можливо, він мав би почистити корупцію Шойгу. Він не прихильник технологічних інновацій», – пише Аслунд у мережі Х.

Радник Офісу президента України Михайло Подоляк заявив, що українська влада оцінює кадрові зміни в уряді РФ як потребу ресурсного забезпечення «нескінченної війни». У мережі Telegram додав, що «йдеться про тотальну мілітаризацію економіки й перебудову систем постачання армії».

Путін, Герасимов і Шойгу на борту літака. 17 липня 2013 року
Путін, Герасимов і Шойгу на борту літака. 17 липня 2013 року

Майбутнє Шойгу та Патрушева

Попередній міністр оборони РФ Шойгу після кадрових змін в уряді отримав посаду голови Ради національної безпеки, наразі незрозуміло, чи можна це призначення розглядати як пониження в посаді, мовиться у статті AFP.

FT нагадує, що минулого місяця російські служби безпеки заарештували одного з найближчих помічників Шойгу, його заступника Тимура Іванова за звинуваченнями в корупції.

«Це засвідчило про те, що дні Шойгу на цій посаді пораховані», – мовиться у статті FT.

Путні і Шойгу на параді. Москва, 9 травня 2024 року
Путні і Шойгу на параді. Москва, 9 травня 2024 року
Шойгу, ймовірно, звільнили через його корумпованість, а не через невдачі у війні
Аслунд

Міністр оборони Британії Грант Шаппс також радить не забувати, що за керівництва Шойгу загинуло понад 355 тисяч російських солдатів, а також, що «Сергій Шойгу спостерігав за масовими стражданнями мирного населення під час незаконної кампанії в Україні».

«Шойгу, ймовірно, звільнили через його корумпованість, а не через невдачі у війні. Він навряд чи гратиме якусь роль міністра національної безпеки», – вважає Аслунд.

Туманним також лишається майбутнє Миколи Патрушева, який поступився своєю посадою Шойгу, втім він лишається важливим союзником Путіна.

Микола Патрушев. 20 лютого 2020 року
Микола Патрушев. 20 лютого 2020 року

Оглядачка російської служби BBC Ольга Івшина не виключає, що Путін може запровадити нову посаду для Патрушева. Вона також рекомендує звернути увагу на збільшення ваги сина Патрушева в російському уряді, який в цій же кадровій перестановці став віцепрем’єром РФ.

Треба стежити за Патрушевими — і старшим, і молодшим. Це дуже впливові постаті
Ольга Івшина

«Патрушев займатиметься чимось безпосередньо пов’язаним із вторгненням [Росії в Україну]… Думаю, треба стежити за Патрушевими — і старшим, і молодшим. Це дуже впливові постаті. За останніми даними з Кремля, це [Микола Патрушев – батько] — один із найвпливовіших людей в оточенні Путіна», — сказала Ольга Івшина в коментарі каналу Freedom.

Експортні обмеження США та союзників уповільнюють Росію, заявила міністерка торгівлі США Джина Райдмондо під час слухань в американському Конгресі 8 травня.

Обмеження США на торгівлю чипами «значно уповільнили» Росію, каже Міністерка торгівлі США.

Сергій Лавров і Микола Патрушев регочуть під час спільного засідання Ради Міністрів закордонних справ, Ради Міністрів оборони та Комітету секретарів Рад безпеки Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ). Астана, Казахстан. 8 листопада 2018 року
Сергій Лавров і Микола Патрушев регочуть під час спільного засідання Ради Міністрів закордонних справ, Ради Міністрів оборони та Комітету секретарів Рад безпеки Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ). Астана, Казахстан. 8 листопада 2018 року

«Патрушев тупий, він вірить у всі теорії змови. Його звільнення свідчить про те, що Путін хоче якоїсь реальності, чого я не очікував», – пише у мережі Х Аслунд.

«Заміна Патрушева Сергієм Шойгу на посаді секретаря Ради нацбезпеки відповідає загальній схемі Путіна тихо відсторонювати високопоставлених силовиків, надаючи їм периферійні ролі в російській сфері безпеки, а не просто звільняти їх», – мовиться в аналізі Інституту вивчення війни ISW.

Як оцінюють оглядачі ISW, раніше Путін подібним чином вже відсторонював своїх генералів, що потрапили в немилість, призначаючи їх на периферійні посади, пов’язані з безпекою та обороною. Іноді це дозволяло їм реабілітувати себе та повернутися в коло Путіна.

Форум

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG