Доступність посилання

ТОП новини

Після Харківщини Росія може розпочати наступ на Сумщині – Буданов


Кирило Буданов вважає, що російські атаки на північному сході мають на меті розтягнути і без того мізерні резерви українських сил
Кирило Буданов вважає, що російські атаки на північному сході мають на меті розтягнути і без того мізерні резерви українських сил

Після Харківщини Росія може розпочати наступ на Сумщині, прогнозує очільник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов.

Як розповів він The New York Times, на Харківщині ситуація – «на межі», «з кожною годиною ситуація наближається до критичної». Метою Росії також називає відтягування українських сил з інших напрямків. І, за словами Буданова, їй це вдається.

Буданов вважає, що російські атаки на північному сході мають на меті розтягнути і без того мізерні резерви українських сил і відволікти їх від участі в бойових діях в інших місцях.

«Всі наші сили або тут, або в Часовому Яру», – сказав він, маючи на увазі український населений пункт на Донеччині, який російські війська атакували протягом останніх тижнів.

Буданов оцінив, що українські сили зможуть укріпити свої позиції і стабілізувати фронт протягом наступних кількох днів. Але він очікує, що Росія розпочне новий наступ далі на північ від Харкова, в Сумській області.

Очільник ГУР каже, що мета російських сил на північному сході – посіяти паніку і розгубленість у регіоні.

«Наразі наше завдання – стабілізувати лінію фронту, а потім почати відтісняти їх назад через кордон», – сказав він, додавши, що прибуття українських резервів «частково зірвало їхні плани».

Напередодні президент України Володимир Зеленський заявив про «ворожу активність» проти Сумщини й Чернігівщини. За його словами, йдеться про обстріли і дії диверсійних груп.

Читайте також: Пентагон: наступ російських сил на Харківщині не був несподіваним

У вечірньому зведенні 13 травня Генеральний штаб ЗСУ повідомив, що на Харківському напрямку українські військові потіснили противника та проводять «заходи зачистки» на північній околиці населеного пункту Вовчанськ, розпочалось бойове зіткнення в районі населеного пункту Стариця. За даними місцевої влади, російські війська у Харківській області «атакують невеликими групами по нових напрямках, намагаючись розтягнути оборону ЗСУ».

Секретар Ради національної безпеки та оборони Олександр Литвиненко заявив, що на кордоні з Харківською областю Росія зосередила близько 50 тисяч солдатів, у наступі наразі беруть участь понад 30 тисяч російських солдатів. Але, за його словами, загрози штурму міста Харкова поки немає.

Читайте також: Армія РФ вже на околицях Вовчанська: чому не було укріплень?

Російські сили зранку 10 травня розпочали наступальні дії в Харківській області уздовж українсько-російського кордону. Їм вдалося захопити кілька сіл, нині тривають бої за Вовчанськ, місто з довоєнним населенням майже 17 тисяч людей.

Форум

XS
SM
MD
LG