Доступність посилання

ТОП новини

Недооцінений фронт: чим загрожує прорив РФ під Сіверськом. Коротко пояснюємо


Російські війська намагаються прорвати оборону ЗСУ у районі Сіверська одразу з чотирьох сторін, аби у подальшому вийти до Серебрянського лісництва та Слов'янська
Російські війська намагаються прорвати оборону ЗСУ у районі Сіверська одразу з чотирьох сторін, аби у подальшому вийти до Серебрянського лісництва та Слов'янська

Російські війська прорвали оборону України в районі села Веселе (на південь від Сіверська), повідомили 9 травня аналітики проєкту DeepState. У Генштабі ЗСУ за кілька днів взагалі виокремили Сіверськ в окремий напрямок фронту: він, разом з Краматорським і Торецьким, замінив Бахмутський напрям, яким послуговувалися досі. Мета Кремля тут – зрізати Сіверський виступ оборони ЗСУ. Хоча бої тут ідуть ще з літа 2022 року, досі про Сіверськ та те, що його оточує, мало відомо широкому загалу, адже спалахи російської активності щоразу придушували українські оборонці.

Що може означати активізація РФ тут? На що впливає? Чи несе приховані загрози для сусідніх ділянок фронту, Лиманського та Часів-Ярського? Донбас Реалії (проєкт Радіо Свобода) пояснюють.

Сіверський напрямок російські війська нині атакують щодня, хоча раніше атаки тут були періодичними, повідомляють у Генштабі ЗСУ. Військові РФ штурмують Роздолівку (близько 10 км на південь від Сіверська); Верхньокам’янське (близько 4 км на схід від міста); Виїмку (близько 6 км на південний схід від Сіверська), Спірне, а також Білогорівку Луганської області, що стоїть на березі Сіверського Донця і про військовий сенс якої ми розповідали нещодавно. Таким чином, російські війська намагаються наступати на Сіверськ одразу з чотирьох сторін.

Прорив біля Веселого

Як повідомили аналітики проєкту DeepState 9 травня, деяких успіхів противник досяг на південний схід від Сіверська – у районі окупованого села Веселе (12 км до Сіверська).

Там російські війська зосередили сили та засоби (зокрема, підрозділи повітряно-десантних військ) і рухаються уздовж залізниці східніше села.

«Там і відбувся прорив одного з підрозділів, який за досить довгий час оборони вичерпав свої ресурси. Та й в цілому бригада, яка стоїть в тому районі вже більше ніж рік без ротацій, тримається на межі сил», – зазначили аналітики.

У DeepState ситуацію на Сіверському напрямку називають «важкою, що має тенденцію до погіршення» через постійний тиск та чисельні піхотні атаки на позиції ЗСУ.

Ситуація довкола Сіверська станом на 13 травня 2024 року, мапа проєкту DeepState
Ситуація довкола Сіверська станом на 13 травня 2024 року, мапа проєкту DeepState

Захист Лиману, Слов’янська та Серебрянського лісу

«Потужним укріпленим районом, прикритим ланцюгом опорних пунктів та ешелонованих ліній оборони… від Роздолівки, Федорівки, Спірного, Верхньокам’янки та Білогорівки на захід» називали російські пропагандисти Сіверськ ще наприкінці 2023 року.

Поки що найбільшим успіхом агресора на шляху до Сіверська стала окупація села Веселе на початку поточного року. В інших точках агресор відтоді не просунувся, однак тепер дещо розширив зону контролю під Веселим.

Для чого Кремлю Сіверськ:

  • Вихід на Слов’янськ. Від Сіверська до Слов’янська напряму трохи більше 30 км. Таким чином, угруповання ЗСУ у Сіверську прикриває східний фланг Слов’янсько-Краматорської агломерації, вважає російський так званий зет-блогер Борис Рожин. «Якщо ми хочемо вийти до Слов’янська, ми маємо брати Сіверськ. Тому що Сіверськ захищає Слов’янськ так само, як раніше він захищав Бахмут і Соледар», – зазначає інший пропагандист Владислав Угольний.
  • Захист напрямків атак убік Лиману та Серебрянського лісництва також є однією із задач угруповання ЗСУ в Сіверську, упевнені російські провоєнні блогери. Зазначимо, що Лиман розташований на північний захід від Сіверська на відстані близько 30 км, а Серебрянське лісництво менше, ніж за 10 км на північний схід. Аналітики проєкту DeepState також звертають увагу на плани агресора прорватися до Сіверська, аби зайти у тил угрупованню ЗСУ у Серебрянському лісництві. Таку саму думку в ефірі Радіо Донбас.Реалії (проєкт Радіо Свобода) висловив Дмитро Кожубенко, майор Нацгвардії України, офіцер секції планування бригади «Рубіж». «Противник тривалий час намагається захопити населені пункти Виїмка та Білогорівка, які безпосередньо виходять на Сіверськ. І ми розуміємо, і супротивник розуміє, що взяття Сіверська – це допомога їхнім військам на напрямку Серебрянське лісництво-Терни», – зазначив Кожубенко.
  • Логістика для Часового Яру. Сіверське угруповання прикриває правий фланг траси «Бахмут-Слов’янськ», наголошують російські так звані воєнкори. Відзначимо, що ця траса проходить уздовж сіл та доріг на напрямку Часового Яру.

Один з планів РФ

Російська пропаганда не приховує планів на Сіверськ. Зокрема, там міркують про:

  • Невелике охоплення міста з боку окупованого Веселого, де наразі мають найбільше просування;
  • Більше охоплення із перерізанням шляхів постачання сіверського угруповання через село Рай-Олександрівка (розташоване неподалік від траси «Бахмут-Слов’янськ» на відстані більше 16 км на захід від Сіверська);
  • Найбільше охоплення із наступом убік Ямполя та Лиману.

Сіверськ і мирні переговори

Але від окупації Веселого до помітного поступу та прориву на південь від Сіверська пройшло 5 місяців. Більше того, успіхи агресора відбулися на тлі загального снарядного голоду в ЗСУ.

У цьому контексті намагання Росії просунутися на Сході можуть свідчити не тільки про наміри вийти до певних міст (Лиман чи Слов’янськ) чи оточити угруповання військ ЗСУ, а й про намагання покращити позиції на майбутніх мирних перемовинах, розповів в ефірі Радіо Донбас.Реалії (проєкт Радіо Свобода) Іван Ступак, експерт Українського інституту майбутнього.

Іван Ступак, експерт Українського інституту майбутнього
Іван Ступак, експерт Українського інституту майбутнього

«Глобальна мета – захопити якомога більше території України, перш ніж надійде у розпорядження українських військовослужбовців допомога. Адже потрібний час для її накопичення... До того ж – устигнути до появи снарядів від чеської ініціативи (180 тисяч снарядів, які анонсували). І потім будь-які підписання на мирних перемовинах, котрі можуть бути, Російська Федерація починатиме так: «Ми починаємо з того, що визнаємо поточні обставити на землі. Все, що ми захопили, – це наше. Все, що ми не захопили, поки що не наше», – сказав Ступак.

Цей висновок 13 травня підтвердив Сергій Лавров, міністр закордонних справ Росії. Він зазначив: Кремль не проти перемовин, проте «з урахуванням визнання реальностей, котрі склалися». Що є загалом не новою риторикою для Кремля.

Наразі Сили оборони продовжують стримувати агресора і на цьому напрямку, проте, загальна активність військ РФ по всій лінії зіткнення та відкриття нового фронту на півночі Харківщини становлять дуже серйозне навантаження для Сил оборони. Військові повторюють, що врятує лише вчасне постачання озброєння та поповнення ЗСУ людьми.

  • Зображення 16x9

    Донбас.Реалії

    Донбас.Реалії – проєкт для Донбасу та про Донбас по обидва боки лінії розмежування. З 2014 року ми створюємо та добуваємо унікальний контент – ексклюзиви з окупованих міст і лінії фронту, відео й фото, мультимедійні репортажі, розслідування, радіо та телепрограми. 

    У соцмережах:

    – Facebook

    – Telegram

    – Instagram

    – Twitter

    – Телепроєкт Донбас Реалії на YouTube

    – Радіо Донбас Реалії на YouTube

  • Зображення 16x9

    Сергій Горбатенко

    Позаштатний кореспондент Радіо Свобода з 1 лютого 2015 року. Автор матеріалів для Радіо Донбас.Реалії.

    Працював журналістом у Громадському телебаченні Донбасу, регіональним представником Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини у Донецькій області. Був редактором на телеканалах «ТОР» і «С+» (Слов’янськ). Закінчив філологічний факультет Донбаського державного педагогічного університету (Слов’янськ).

Форум

XS
SM
MD
LG