Доступність посилання

ТОП новини

Роберт Конквест олюднив історію Голодомору в Україні – історик


Роберт Конквест
Роберт Конквест

Помер найвідоміший дослідник сталінських репресій і Голодомору 1932-1933 років

Найвідоміший дослідник злочинів комуністичного режиму в Радянському Союзі, англо-американський історик Роберт Конквест помер у США. За 98 років життя він ґрунтовно дослідив та описав Голодомор в Україні 1932-1933 років та інші репресії Сталіна. За словами українських істориків та дослідників, Конквесту вдалось додати «людяності до історії». Він науково дослідив тему штучного голоду в часи, коли доступ до архівів всіляко обмежували, а критикувати радянську владу забороняли.

Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:05:31 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Роберт Конквест зібрав багато регалій за життя: про нього згадують як про дипломата, історика, літератора, письменника-фантаста, поета. Він написав 21 книжку з історії, політики, міжнародних відносин СРСР. А працю «Великий терор. Сталінські чистки тридцятих років» переклали понад 20 мовами.

Для України Конквест став дослідником, який чи не найглибше описав Голодомор 1932-1933 років у книжці «Жнива скорботи» (1987 рік). Там він змалював, як жили селяни напередодні голоду, як намагались виживати. Детально аналізував «розкуркулення» і «курс на колективізацію», звів зібрану статистику у «реєстр смертей».

У той час, коли радянські вчені відстоювали версію, що це саме поганий врожай спричинив голод, Конквест стверджував: винищували і за національною ознакою – голод був засобом радянської влади взяти під контроль особливо волелюбні регіони.

Майже сім років тому в інтерв’ю Радіо Свобода вчений Роберт Конквест говорив, що «проблема Голодомору повністю встановлена» і що тоді проти українців «велася смертельна дискримінація»». За його словами, деякі люди схильні просто «закривати очі» і не знати про накази Москви, утім, це не змінює історії:

Україна та Кубань були закритими, кількість смертей була локалізована і насправді, на практиці, це питання було національним
Роберт Конквест

«Наприклад, наказ блокувати Україну, закрити її повністю, щоб ніхто не знав про голод в Україні та на Кубані. Були інші голоди, подібні акції в Казахстані, Поволжі. Але цей факт, що Україна та Кубань були закритими, кількість смертей була локалізована і насправді, на практиці, це питання було національним», – казав учений.

Конквест дослідив: Голодомор не був вигадкою

Юрій Шаповал
Юрій Шаповал

Звістка про смерть Роберта Конквеста вражає, він назавжди увійде в історію, говорить доктор історичних наук Юрій Шаповал. За його словами, «Великий терор» був написаний усупереч усьому і без доступу до радянських архівів. А в «Жнивах скорботи» Конквесту вдалось «максимально олюднити історію»:

Він привніс у трактування тих трагічних подій людський компонент і певну емоційність
Юрій Шаповал

«Він привніс у трактування тих трагічних подій людський компонент і певну емоційність, яка базувалась на оцінках тієї справді трагічної події в Україні. Після того то вже був інший Конквест», – каже Шаповал.

Книга Роберта Конквеста «Жнива скорботи»
Книга Роберта Конквеста «Жнива скорботи»

Конквест описував тогочасну номенклатуру – Сталіна та тих, хто ще ухвалював доленосні рішення. Але писав і про селян та наслідки для них такої політики «верхівки». Шаповал розповідає, що в працях Конквеста дуже відчувається, що той був поетом і мав широкий кругозір – він часто апелював до подій давніших, шукав паралельні контексти. Окрім того, американець мав можливість спілкуватися напряму із людьми, які пережили той голод. Працюючи над «Жнивами скорботи», він охопив дуже багато джерел, аби стверджувати: Голодомор не був вигадкою.

Юрій Шаповал говорить, що не в усьому згоден із американським дослідником, хоч і поважає його внесок. Наприклад, український колега свого часу критикував іншу книжку Конквеста, «Роздуми над сплюндрованим століттям» (2003 рік). Утім, внесок Роберта Конквеста в історію неоціненний, додає Шаповал.

Тоді на Заході на сталінський режим «закривали очі» – В’ятрович

Володимир В’ятрович
Володимир В’ятрович

Роберт Конквест публікував свою працю «Великий терор», коли на Заході були популярні «ліві» погляди – часто навіть інтелектуали не хотіли знати, чим насправді був сталінський режим. Книга «пролила світло» на ці факти, говорить дослідник історії визвольного руху та голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович.

Поява цієї книжки стала одним із переломних моментів, завдяки якому світ дізнався про Голодомор
Володимир В’ятрович

Друге значиме для України дослідження, «Жнива скорботи», припало на період 1980-их років:

«Тоді розвернулась дуже активна боротьба української діаспори проти радянської влади, яка намагалась приховати правду про Голодомор. І, власне, поява цієї книжки стала одним із переломних моментів, завдяки якому світ дізнався про Голодомор», – каже В’ятрович.

Діаспора допомогла Коквесту перекласти інформацію і залучити історика Мейса

Станістав Кульчицький
Станістав Кульчицький

Про роль української діаспори у дослідженнях Конквеста говорить і завідувач відділу історії України 20-30-х рр. 20-го століття Інституту історії України Національної академії наук України Станістав Кульчицький. Перед появою «Жнив скорботи» американський історик уже був достатньо відомим – українці з-за кордону домовились із ним про книгу і пообіцяли допомагати. Конвест на той час, розповідає Кульчицький, знав російську, проте не українську, а до українських джерел зовсім не мав доступу. Діаспора домовилась із американським науковцем Джеймсом Мейсом із Оксфорда – той став, фактично, співавтором.

Він зміг популярною мовою описати і досконало розібрався в усіх перипетіях. Це справило враження на світову громадськість
Станістав Кульчицький

«Заслуга Конквеста колосальна. Він зміг популярною мовою описати, адже літератор і письменник, і досконало розібрався в усіх перипетіях. Це справило враження на світову громадськість», – каже Кульчицький.

«Жнива скорботи» переклали майже одночасно англійською і російською, потім – італійською і низкою інших мов.

Довідка

Роберт Конквест народився 1917 року у Великобританії. Брав участь у Другій світовій війні, а до 1956 року був на дипломатичній службі. Писав художню літературу, вірші. Конквест одним із перших передбачив розпад Радянського Союзу.

У 2005 році історика нагородили найвищою цивільною нагородою у США – «Президентською медаллю Свободи». Також у 2005 році Віктор Ющенко нагородив Роберта Конквеста орденом князя Ярослава Мудрого 5-го ступеня за вагомий особистий внесок у дослідження голодоморів в Україні. Роберт Конквест помер від пневмонії 3 серпня у своєму будинку в Пало-Альто (Каліфорнія), про це повідомила його дружина.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG