Доступність посилання

ТОП новини

Рибака можна посадити за те, що і Тимошенко – депутат


Київ – У середу Вищий адміністративний суд розгляне позов на Верховну Раду з вимогою запровадити персональне голосування та скасувати постанови, ухвалені з порушенням регламенту. Автором позову є народний депутат від «Батьківщини» Юрій Одарченко. Він вимагає запровадження електронної системи голосування, яка унеможливлює реєстрацію та голосування одним депутатом замість іншого. В інтерв’ю Радіо Свобода Юрій Одарченко сказав, що не покладає великих сподівань на суд. Але, за його словами, цей крок необхідний для подальшого оскарження цього у Європейському суді з прав людини.

– Ви звернулися до суду з вимогою запровадити персональне голосування і скасувати постанови, ухвалені з порушенням регламенту. Ви сподіваєтеся, що суд вирішить це питання?

– У законі про регламент абсолютно чітко було записано, що Голова Верховної Ради мусить забезпечити голосування у спосіб, який унеможливлює голосування одного депутата за іншого. Ми маємо абсолютно чіткі факти, що Рибак такого забезпечити не зміг або ж не захотів. Це дає нам підстави визнавати всі голосування, які відбулися у Верховній Раді, як незаконні.

– Але чи вирішить суд це питання?

– До рішення суду я ставлюся з обережним оптимізмом. Але це буде підставою, щоб мати факти, які вже подані до суду і закріплені судовим розглядом, для того, щоб далі оскаржувати рішення суду в інших інстанціях, зокрема, і в Європейському суді (з прав людини). Це рішення після того, як зміниться влада в Україні, можна буде розглядати ще раз. До того ж, можна буде притягати Рибака до відповідальності за тими ж статтями, за якими вони засудили Тимошенко, оскільки це є серйозним перевищенням повноважень.

– Тобто, якщо Вищий адміністративний суд не ухвалить рішення на Вашу користь, Ви підете в інші судові інстанції?

– Ми будемо і далі оскаржувати. Ми бачимо, що Вищий адміністративний суд не ухвалює рішень на користь громадян. Він був створений для того, щоб громадяни могли оскаржувати дії Президента чи Верховної Ради. На жаль, з огляду на те, що зараз відбувається, ми бачимо, що він став елементом легітимізації незаконних рішень і Президента, і парламенту. Тому, окрім цього, ми подавали постанову про те, що Вищий адміністративний суд слід розпустити, а його повноваження передати Верховному Судові.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG