Доступність посилання

ТОП новини

Згадати молодість: у Києві стартувала виставка Fine Art Ukraine 2013


Київ – У «Мистецькому Арсеналі» в Києві у середу розпочалася виставка-ярмарок Fine Art Ukraine. Там представлено експозицію сучасного мистецтва від провідних українських галерей та 8 спецпроектів. Найголовніший із них – проект «Матч пойнт 88: за мить до нового життя», присвячений українському живопису часів перебудови.

Основний мотив четвертої Fine Art Ukraine – це спогади. Але не про Радянський Союз, а про молодість та дитинство, каже директор «Мистецького Арсеналу» Наталія Заболотна.

«Це ностальгія не за країною, а за часом, усі жили у передчутті чогось прекрасного, невідомого. Для когось найкраще залишилося там, в тому часі, а для когось новий час подарував нову країну. Можливо, не ту, про яку мріяли. Але потрібно вміти цінувати минуле і робити його якомога актуальнішим», – каже вона.

Відправною точкою виставки став 1988 рік – як момент, після якого радянський світ почав стрімко змінюватись. Саме йому присвячений основний проект експозиції – «Матч пойнт 88». Це роботи Тетяни Яблонської, Віктора Рижих, Олександра Ройтбурда, Тіберія Сільваші та інших.

Куратор виставки Олександр Соловйов пояснює: «Звичайно, ми могли б взяти 80-і роки загалом, але цікаво було зробити якийсь історичний зріз. Рік, в якому сконцентрувалася колізія того часу».

Класика без агітаційного присмаку

Віктор Рижих, один із художників, чиї роботи представлені в експозиції, порівнює цей період із 14-м століттям у світовому мистецтві, коли епоха бароко ще не почалася, але античні традиції вже отримали нові форми. «Це класичний живопис, але вже без шор та агітаційного присмаку», – каже він.

Серед іншого, на Fine Art Ukraine діятиме спецпроект «Бебеля, 19: квартирні виставки», присвячений діяльності одеських художників-авангардистів у 70-і роки. А також експозиція Львівського клубу українських митців, заснованого саме 1988 року. Окрім цього, діятиме освітня програма, в рамках якої український фотограф Віктор Марущенко прочитає курс лекцій.

Організатори рекомендують пройти виставку разом із екскурсоводом, адже саме на цій експозиції важливо розуміти історичний контекст, в якому творили митці. Fine Art Ukraine 2013 триватиме до 24 лютого.
  • Зображення 16x9

    Євгенія Олійник

    Кореспондент і карикатурист, працюю на Радіо Свобода з серпня 2011 року. Водночас здобуваю освіту в Інституті журналістики КНУ імені Тараса Шевченка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG