Доступність посилання

ТОП новини

Навіщо міністру Захарченку мільярд?


Київ – Скільки коштуватиме бюджету впровадження нового Кримінального процесуального кодексу? Як заявив у вівторок на нараді керівників правоохоронних органів із Президентом міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко, МВС для цього додатково потрібен мільярд гривень. Утім, за словами декого з фахівців, ідея нового КПК не передбачає додаткових видатків із бюджету.

Фінансування Міністерства внутрішніх справ у наступному році мало б зрости майже на мільярд гривень. Це, як зазначив керівник МВС Віталій Захарченко, необхідно для впровадження нового Кримінального процесуального кодексу, оскільки оснащення органів досудового слідства потребує додаткового фінансування. За його словами, у 2012 році Кабінет Міністрів збільшив видатки МВС лише на 4 мільйони гривень.

«За рахунок власного перерозподілу коштів уже здійснюються процедури часткової закупівлі відповідних технічних засобів на 72,8 мільйона гривень, – наголосив Захарченко. – Необхідність збільшення видатків для Міністерства внутрішніх справ на 2013 рік становить 980,5 мільйонів гривень».

За словами колишнього міністра юстиції, одного із розробників нового КПК Миколи Оніщука, ці кошти МВС потрібні через те, що за новим кодексом, досудове розслідування лягає на плечі органів внутрішніх справ.

«Це близько 95 або й більше відсотків розслідувань щодо всіх злочинів, – каже Оніщук. – Тому йдеться не тільки про додаткову потребу працівників органів розслідувань, але й про краще оснащення».

Разом з тим, за словами Миколи Оніщука, інші силові структури не потребуватимуть додаткового фінансування.

«Ні про СБУ, ні про органи прокуратури не йдеться, – зазначає Оніщук. – Тому що, навпаки, з їхньої підвідомчості забирають низку розслідувань щодо певної категорії справ. Відтак, законом визначених і обґрунтованих підстав ставити питання про збільшення фінансування за таких умов немає».

КПК не передбачає додаткових витрат – Олійник

Ідея кодексу не передбачає додаткових витрат з державного бюджету, заявив Радіо Свобода голова парламентського підкомітету з питань кримінально-процесуального законодавства Святослав Олійник. Оскільки кримінальна процесуальна система побудована на базі існуючої, яка вже має бюджетне фінансування та необхідну кількість працівників.

«Заява ж щодо необхідності додаткового мільярда може бути пояснена двома причинами. Перша – це недосвідченість міністра у загальнодержавних питаннях. Друга – можливо, йому, як завжди будь-якому міністру, не вистачає грошей, але це не має стосунку до Кримінального процесуального кодексу», – зазначає Олійник.

Новий Кримінальний процесуальний кодекс набуває чинності у ніч із 19-го на 20 листопада. Проте експерти зазначають: українцям не варто очікувати, що вони прокинуться в країні з новою правоохоронною системою, адже його впровадження залежатиме виключно від політичної волі чиновників.
  • Зображення 16x9

    Тетяна Ярмощук

    Працюю на Радіо Свобода з 2005 року. Укладач та ведуча Ранкової Свободи, пишу на енергетичну та економічну тематику. 2006 року закінчила Інститут журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка. А у 2009-му – Інститут політичних наук. 

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG