Доступність посилання

ТОП новини

Спостерігачі з Польщі сподіваються, що Коморовський таки побачить фальсифікації в Україні


Варшава – Президент Польщі, заявляючи, що українські вибори відбулися без фальсифікацій, не мав докладної інформації про те, що саме діється в Україні. У цьому переконані громадяни Польщі, які спостерігали за перебігом виборів до Верховної Ради України в рамках місії, організованої Світовим конгресом українців (СКУ). П’ятдесят спостерігачів із цієї місії сподіваються, що голова польської держави перегляне свою заяву. Про це Радіо Свобода розповів Роман Білас, голова групи спостерігачів «Молодь діаспори за чесні вибори».

«Коли ми почули, які висновки після зустрічі з представниками польських місій спостерігачів від Сейму та Сенату зробив Броніслав Коморовський, то були, м’яко кажучи, дуже здивовані», – каже Роман Білас, голова групи спостерігачів «Молодь діаспори за чесні вибори».

За його словами, реальне уявлення про те, як саме виглядали українські вибори, мають ті спостерігачі з Польщі, які спостерігали за процесом голосування від початку до кінця, а не політики, які лише на певний час відвідували деякі дільниці.

Білас перелічує типові порушення, зареєстровані його групою. Передусім, каже він, не всюди була елементарна можливість спостерігати за процесом голосування. На деяких дільницях спостерігачів змушували сидіти в таких місцях, звідки не видно урн для бюлетенів. Траплялося, що члени комісій забороняли перебувати на дільниці двом закордонним спостерігачам, мовляв, дозволено бути тільки одному.

Неодноразово, зазначає Білас, спостерігачі не мали можливості перевірити, чи діє камера відеоспостереження. Траплялося також, що дільничні комісії під час підрахунку голосів визнавали дійсними бюлетені, які насправді були недійсними. За його словами, були факти агітації під час голосування з використанням так званих мобільних скриньок.
З місця, де змушували сидіти міжнародних спостерігачів, зовсім не видно урн
З місця, де змушували сидіти міжнародних спостерігачів, зовсім не видно урн

Зірвана пломба на сховищі для пристрою запису зображення з камер
Зірвана пломба на сховищі для пристрою запису зображення з камер
Білик говорить, що аналогічних фактів зареєстровано багато, всі вони будуть вміщені у звіті, який спостерігачі зараз готують, щоб передати його польській владі, а також поширити в інтернеті. Вже тепер спостерігачі заснували в соціальній мережі Facebook групу «Проти фальсифікацій виборів в Україні», на якій вміщують свої заяви та факти зареєстрованих спостерігачами порушень.

Роман Білас переконаний, що заява Коморовського про чесність українських виборів була передчасною та необґрунтованою. За його словами, польська влада, оцінюючи перебіг виборчого процесу в Україні, повинна врахувати те, що відбувається впродовж останніх днів.

«Сподіваюся, в канцелярії президента Польщі, а також у польському МЗС є мудрі люди, які бачать, що зараз діється в Україні, тож вони звернуться з відповідним зверненням до українського уряду», – сказав спостерігач із Польщі.

Як повідомляло Радіо Свобода, 31 жовтня президент Польщі Броніслав Коморовський після зустрічі з учасниками польських місій спостерігачів (депутатами парламенту) заявив, що не почув від них жодного формулювання, яке свідчило б про фальсифікацію виборів в Україні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG