Доступність посилання

ТОП новини

Президентські вибори в Афганістані провести непросто


Нинішній президент Хамід Карзай кандидує на другий термін
Нинішній президент Хамід Карзай кандидує на другий термін

Прага – Початок передвиборчої президентської кампанії найбільше відчувається в столиці Афганістану Кабулі. Але можливість проведення цих виборів, призначених на 20 серпня, ставиться під сумнів на півдні і сході країни, де триває війна з ісламістським рухом «Талібан». Лунають навіть голоси з закликами знову перенести вже раз відкладену дату президентських виборів на пізніший термін.

Плакати 41 кандидата на посаду президента в Афганістані, висунутих на вибори 20 серпня, повсюдно видніються в Кабулі. Тут відбувається найбільше передвиборчих зустрічей, правда, з обмеженою кількістю учасників – із міркувань безпеки.

Кореспондент Радіо Свобода розповідає про такі виступи кандидатів перед нечисельною публікою, як правило, в готелях столиці чи у весільних залах. Ці зібрання вважаються успішними, якщо гості на завершення куштують багате афганське застілля.

Подібне можна спостерігати й у північних провінціях Афганістану та в стабільних містах на сході, зокрема, в Джелалабаді, головному місті провінції Нанґаргар. Хоча вже у гористій місцевості на схід від Джелалабада ситуація вкрай нестабільна.

Пуштуни закликають відкласти президентські вибори в Афганістані

Дехто в країні закликає все ж перенести президентські вибори на пізніше, бо тут занепокоєні ситуацією в більшості провінцій на півдні і сході Афганістану. Наприклад, на зборах пуштунських вождів племені Юсафзай минулого тижня також пролунав заклик відкласти президентські вибори з причин нестабільності у 20 з 34 провінцій країни.

Один із чільників цього племені Міра Джан Сагекі переконував у тому, що вибори в такій ситуації можуть бути недостовірними. «Бої тривають в 20 чи у 21 провінції Афганістану, і вибори там неможливо проводити. Ми попередили представників ООН, що ми не можемо відступати від демократії, бо вибори у даній ситуації будуть недостовірними, неповними», – заявив він.

Більшість афганських чиновників та міжнародних спостерігачів вважають такі твердження занадто песимістичними. Однак кореспонденти Радіо Свобода повідомляють, наприклад, із південної провінції Гельманд, що населення переважно байдуже до цих виборів – і не лише з міркувань безпеки, але й із причин недовір’я, бо після минулих активних виборів тут для місцевого люду нічого не змінилося на краще.

Напруженість на півдні настільки велика, що агітатори у більшості населених пунктів Гельманду не насмілюються агітувати. Лише в столиці Кандагарі деякі пуштунські лідери заявили про підтримку на цих виборах кандидатури чинного нині президента Афганістану, теш пуштуна Хаміда Карзая.

У виборчій комісії не виключають відкладення виборів у деяких провінціях

Командувач американських військ в Афганістані генерал Дейвід Петреус заявив, що рівень небезпеки був завжди високим у цій країні, особливо у два останні роки, і найближчим часом якогось істотного поліпшення ситуації не передбачається.

Повідомляють також, що лідер «Талібану» мула Могаммад Омар, який утік на територію Пакистану, намагається звідти об’єднати всі сили опору в Афганістані під одним командуванням. Тому напружена ситуація зберігається у більшості з південних та східних афганських провінцій.

Тому й не дивно, що в афганській Незалежній виборчій комісії стежать за ситуацією та не виключають перенесення дати президентських виборів в окремих провінціях країни.Голова комісії Азізулла Лудін нагадує: «55-та стаття закону про вибори твердить, що в разі нестабільності у провінції та у випадку загрози законності виборча комісія має право відкласти або ж зупинити вибори в цій провінції».

Але афганська влада і міжнародні спостерігачі все ж сподіваються, що посилення заходів безпеки та підвищення інформованості населення більшості провінцій таки приверне увагу виборців та допоможе перетворити президентські вибори в Афганістані 20 серпня на дійсно всенародні.

Цьогорічні вибори президента Афганістану вже раз відкладали

Нинішні суперечки навколо терміну президентських виборів уже не перші цього року. Термін Хаміда Карзая на посаді, власне, закінчувався ще наприкінці травня, а вибори відтак мали відбутися в квітні.

Але тоді їх вирішили відкласти – з одного боку, з тих самих міркувань безпеки, бо й тоді в країні було досить неспокійно. А з іншого боку причиною відкладення назвали погоду: в горах, які займають більшу частину території Афганістану, в квітні ще буває справжня зима, тож просто були б труднощі з організацією роботи виборчих дільниць.

А проблему влади вирішили просто: Карзай заявив, що раз вибори відкладені, то він далі залишається на посаді. По тому Верховний суд Афганістану підтвердив, що повноваження Карзая продовжені аж до обрання нового президента.

Або того ж самого, бо Карзай кандидує знову. Опозиція заявляла, що рішення Верховного суду антиконституційне і дозволить президентові зловживати своєю посадою в боротьбі за переобрання.

(Прага – Київ)

  • Зображення 16x9

    Василь Зілгалов

    Із Радіо Свобода співпрацюю з 1989 року. Переїхав з Мюнхена до Праги у березні 1995 року. Народився в сталінській Україні. Троє з родини загинули від голоду у 1932-33 роках. Мати ледве уціліла в 1933-му. Батько пройшов Колиму але система все ж знищила його. Окрім батька, тоталітаризм згубив чотирьох моїх дядьків. Закінчив історичний факультет. Викладав методологію історії. Підготував дві дисертації. Чимало написав. Журналістом став з 1969 року, після вторгнення радянських військ до Праги. Опублікував роботи з історії політичної публіцистики, книги з історії українських міст, дослідження про Василя Пачовського, з історії української еміграції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG