Доступність посилання

ТОП новини

ООН і США про Смугу Гази


Ракетні обстріли півдня Ізраїлю зі Смуги Гази не зупинила й ізраїльська воєнна операція. Фото 2 січня 2009
Ракетні обстріли півдня Ізраїлю зі Смуги Гази не зупинила й ізраїльська воєнна операція. Фото 2 січня 2009

Нью-Йорк – У нью-йоркській штаб-квартирі ООН відбулося засідання Ради Безпеки, де обговорювали збройний конфлікт на Близькому Сході і можливі шляхи розв’язання кризової ситуації. У центрі Нью-Йорка тим часом відбувалися демонстрації протесту проти наземної операції ізраїльської армії у Смузі Гази.

Рада Безпеки ООН зібралася на обговорення нової війни на Близькому Сході вже вдруге упродовж тижня, але й ця надзвичайна нарада закінчилася з результатом, аналогічним першому засіданню, тобто з нульовим.

Посол Лівії від імені 22 членів Ліги арабських країн висунув удруге проект резолюції, який «суворо засуджує ізраїльську воєнну акцію» і закликає Ізраїль негайно припинити вогонь. Але, за словами лівійського представника, «на жаль, делегація Сполучених Штатів посіла позицію відверто проти будь-якого продуктивного результату цього засідання».

Водночас американський посол Алехандро Вулф сказав, що його країна виступає «за тривке перемир’я в Смузі Гази, а це означає – без подальших ракетних атак, без подальшої контрабанди бомб… Коріння воєнних дій у тому, що «Хамас» продовжує ракетні атаки й насильство. Тому ми не змогли дійти згоди», – додав він.

Для Сполучених Штатів і Великої Британії арабський проект резолюції є «неприйнятним і однобічним», бо оминає причину конфлікту – постійний обстріл радикальним і войовничим палестинським угрупованням «Хамас» території Ізраїлю. Джон Соєрз, британський посол, вважає, що Рада Безпеки взагалі мусить менше часу витрачати на обвинувачення, а більше на те, що Рада може зробити. Поки що нічого.

Щодо Генеральної Асамблеї ООН, то її голова цього року, нікарагуанський міністр Мігель ДеСото Брокманн, заявив, що «світ знову з огидою бачить нездатність Ради Безпеки діяти».

Антиізраїльська однобічність суджень характерна для ООН, як стверджує Джордж Тамм, історик з Нью-Йоркського університету. За його підрахунками, Генеральна Асамблея від заснування до 1990 року ухвалила 690 резолюцій, з них 429 – проти Ізраїлю.

Американці бачать причину війни в «Хамасі»

Президент США Джордж Буш у радіозверненні до американського народу наголосив, що ініціатором нинішнього конфлікту є «Хамас» з його нескінченними ракетними атаками, «свідомо скерованими проти мирних ізраїльтян».

А Дік Чейні, віце-президент Сполучених Штатів, в інтерв’ю телемережі CBS сказав, що Ізраїль, хоча він є найближчим союзником США у регіоні, не узгоджував своїх дій і не казав, що він планує робити… «Вони не хотіли діяти рішуче, – сказав Чейні, – але, оскільки ракетні атаки не припинялися, вони побачили, що в них немає іншого виходу, ніж рішучі дії».

«З погляду Ізраїлю, ворог не палестинці, а «Хамас», – наголосив Чейні. Пояснюючи рішення Ізраїлю почати наземну операцію, віце-президент США додав: «Очевидно, щоб покінчити з терористичною організацією, на мою думку, вони, очевидно, вирішили, що повітряного бомбардування замало, що вони мусять почати наземні дії з метою знищити гнізда, звідки запускають ракети».

На запитання, коли може бути досягнуте перемир’я, Чейні відповів, що будь-яке перемир’я повинно бути тривалим і надійним, і додав: «Не можна просто повернутися до попереднього стану, як це було пару тижнів тому, коли одна сторона визнавала перемир’я, а друга не дотримувалася… «Хамас» повинен припинити ракетні обстріли Ізраїлю. Поки цього не буде, годі очікувати життєздатного перемир’я».

Самі ізраїльтяни кажуть, що операція може тривати від кількох днів до кількох тижнів.

(Нью-Йорк – Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG