Доступність посилання

ТОП новини

Смуга Газа: ЄС заявив про «непропорційне застосування сили»


Руїни житлового кварталу після авіаційного удару ізраїльських ВПС, м. Рафах у південній частині смуги Газа, 30 грудня 2008 р.
Руїни житлового кварталу після авіаційного удару ізраїльських ВПС, м. Рафах у південній частині смуги Газа, 30 грудня 2008 р.

Лондон – У європейських країнах із великим занепокоєнням сприймають події у Смузі Газа, де четвертий день тривають ізраїльські бомбардування, що спричинили значні людські жертви. Британія закликала сторони негайно зупинити бойові дії. Міністр закордонних справ Дейвід Мілібанд попередив про довгострокові наслідки нинішнього конфлікту. Європейський Союз заявив про непропорційне застосування сили обома сторонами конфлікту.

Міністр закордонних справ Великої Британії Дейвід Мілібанд попередив про тяжкі часи у близькосхідному мирному процесі. На його думку, останні події у Смузі Газа поставили під загрозу намагання досягти тривкого миру. Ці події можуть серйозно посилити радикалізм не лише на Близькому Сході, але й загалом у світі.
Дейвід Мілібанд зазначив: «Будь-яка невинна втрата людського життя є неприйнятною, а в цьому випадку число жертв є величезне. Деякі з них є цивільними, деякі – діти. І це – одна з причин, чому ми закликаємо до припинення вогню. Думаю, це дуже небезпечний і темний момент, частково, через втрату людського життя та гуманітарну кризу, частково, через загрозу шансові на мир, що є таким важливим і для палестинців, і для Ізраїлю. І по-третє, через розпалювання радикалізму. Адже хтось зможе аргументувати, що радикалізм був би правильною відповіддю на це».
Голова британського уряду Ґордон Браун розмовляв із прем’єр-міністром Ізраїлю Егудом Ольмертом і виразно дав йому зрозуміти, що очікує дотримання Ізраїлем своїх гуманітарних зобов’язань. Британія підтримує зусилля щодо швидкого постачання до Смуги Газа в достатніх кількостях харчів, пального і медикаментів.
«Земля народження Ісуса не може й далі бути свідком великого кровопролиття»
Рада Безпеки ООН висловила серйозне занепокоєння зі становища у Смузі Газа й закликала до негайного припинення насильства.
Європейський Союз засудив непропорційне застосування сили обома сторонами. Президент Франції Ніколя Саркозі розмовляв із головою Палестинської адміністрації Махмудом Аббасом, котрий має свій власний, паралельний до «Хамас», уряд на Західному березі річки Йордан, і засудив «провокації, що призвели до нинішнього становища, а також непропорційне застосування сили».
Папа Римський Бенедикт ХVІ теж закликав припинити кровопролиття, відновити перемир’я і не використовувати «логіку конфронтації й насильства». Папа відійшов від тексту своєї проповіді, аби дати оцінку подіям у Смузі Газа. Він, зокрема, сказав: «Земля народження Ісуса не може й далі бути свідком великого кровопролиття, що без кінця повторюється. Я закликаю до сплеску гуманності й мудрості в тих, котрі відповідають за цю ситуацію». Папа також закликав міжнародну спільноту зробити все можливе, аби допомогти ізраїльтянам і палестинцям вийти із глухого кута.
У Лондоні у вівторок вже другий день поспіль відбуваються демонстрації протесту проти дій Ізраїлю у Смузі Газа.
(Лондон –Прага – Київ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG